
İlk Yardım Malzemeleri
Evcil hayvanınızın güvenliğini garanti altına almak için ilk yardım malzemelerini her zaman elinizin altında bulundurun. Gazlı bez, yara bandı, havlu ya da kumaş kanamayı kontrol altına almak veya yaralı bir hayvanın yarasını kapatmak için kullanılabilir. Zararlı ya da zehirli kimyasalların tüketilmesi durumunda magnezyum sütü zehri emebilir, hidrojen peroksit ise hayvanı kusturmak için kullanılabilir. Ancak, zehirlenen bir hayvanı tedavi etmeden önce veterinere veya zehir kontrol merkezine danışmalısınız.
Evcil hayvanınızın ateşini kontrol etmek için dijital termometre kullanmalısınız çünkü normal termometreler hayvanlar için yeterli sıcaklıklara çıkmamaktadırlar. Damlalık ağızdan uygulanacak tedavilerde ve yaraların yıkanmasında kullanılabilir. Evcil hayvanınızı bir yere götürürken ağızlık ve tasma kullanmanız hayvanınızı korumak için gereklidir.
Temel İlk Yardım
Beklenmedik kazalar yaşanabilir ve evcil hayvanınızı her zaman yeterince hızlı bir şekilde veterinere götüremeyebilirsiniz. Çok geç olmadan müdahale edebilmek için temel ilk yardım kurallarını bilmeniz gerekmektedir.
1 Ufak Yaralanmalar
2 Zehirlenme ve Diğer Kritik Yaralanmalar
Yaralanmış Evcil Hayvana Yardımcı Olmak için İpuçları
Evcil hayvanlar normalde ne kadar sevgi dolu ve güven verici olsalar da yaralı hayvanlar tehlikeli olabilir. Yaralı bir evcil hayvan korkmuştur ve kafası karışmıştır. Bu yüzden genellikle yardımcı olmaya çalışan kişilere ısırarak ve saldırarak tepki verir. Bu nedenle, yaralı hayvanların ağızlarından uzak durmaya çalışın. Yaralı hayvanlara yavaş ve nazik bir şekilde yaklaşın, öfkeli ve saldırgan olabileceklerini göz önünde bulundurun. Hayvan kusmuyorsa sizi ısırmaması için ağızlık takmayı düşünebilirsiniz. Yaralı hayvanları kımıldatmadan önce yarayı sabitlediğinizden emin olun. Daha sonrasındaysa hemen veterineri ya da acil bir kliniği arayın. Yaralanan hayvanı oraya götürmek için taşıma kabı, battaniye ya da bir kutu kullanarak kaçmaya çalışmalarını ya da kendilerini daha fazla yaralamalarını önleyebilirsiniz.
Evcil hayvan sahiplenirken büyük bir sorumluluk alınır. Evcil hayvanınız acı çekiyorsa ya da tehlikeli bir durum içindeyse ilk yardımla ilgili temel süreçleri bilmeniz gerekir. Yukarıda anlattığımız temel kuralların dışında, elinizin altında evcil hayvanınızın sağlık geçmişini, acil veteriner kliniğinin ve hayvan zehir kontrol merkezinin telefon numaralarını bulundurun. Evcil hayvanınız tehlikeli durumlarla yüzleştiğinde paniklemeniz oldukça kolay olacaktır ancak sakin kalıp temel kuralları izlediğiniz sürece evcil hayvanınızın hayatta kalmasına yönelik büyük bir fark oluşturabilirsiniz.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın