• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Evcil Hayvan Sahipleri için İlk Yardım

23 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

İlk Yardım Malzemeleri

Evcil hayvanınızın güvenliğini garanti altına almak için ilk yardım malzemelerini her zaman elinizin altında bulundurun. Gazlı bez, yara bandı, havlu ya da kumaş kanamayı kontrol altına almak veya yaralı bir hayvanın yarasını kapatmak için kullanılabilir. Zararlı ya da zehirli kimyasalların tüketilmesi durumunda magnezyum sütü zehri emebilir, hidrojen peroksit ise hayvanı kusturmak için kullanılabilir. Ancak, zehirlenen bir hayvanı tedavi etmeden önce veterinere veya zehir kontrol merkezine danışmalısınız.

Evcil hayvanınızın ateşini kontrol etmek için dijital termometre kullanmalısınız çünkü normal termometreler hayvanlar için yeterli sıcaklıklara çıkmamaktadırlar. Damlalık ağızdan uygulanacak tedavilerde ve yaraların yıkanmasında kullanılabilir. Evcil hayvanınızı bir yere götürürken ağızlık ve tasma kullanmanız hayvanınızı korumak için gereklidir.

Temel İlk Yardım

Beklenmedik kazalar yaşanabilir ve evcil hayvanınızı her zaman yeterince hızlı bir şekilde veterinere götüremeyebilirsiniz. Çok geç olmadan müdahale edebilmek için temel ilk yardım kurallarını bilmeniz gerekmektedir.

1 Ufak Yaralanmalar
Gözle görünmesi güç, kritik yaralanmaları anlamak için evcil hayvanınızı düzenli olarak kontrol edin. Bazen evcil hayvanın kalın bir kürkü varsa bu yaraları fark etmek zor olur. Bu yüzden, evcil hayvanınızı yaralar için özenle kontrol etmelisiniz.
2 Zehirlenme ve Diğer Kritik Yaralanmalar

Zehirlenme, yanık, şok, sıcak çarpması, kanama, kırık kemikler, boğulma, nöbet gibi kritik tıbbi kazalarda veterinere gidilmeden önce ilk yardım uygulaması yapılmalıdır. Bu yüzden, bu gibi durumlarda ne yapacağınızı bilmeniz çok önemlidir. Evde bulundurduğunuz birçok yiyecek ve ürün evcil hayvanlar için zehirlidir. Bu yüzden, bu ürünleri evcil hayvanlarınızın ulaşamayacağı yerlere kaldırmalısınız. Mümkünse, evcil hayvanınızın çiğnediği ya da kustuğu şeyi veterinere götürerek evcil hayvanınızın uygun tedaviyi almasını sağlayın.

I Nöbet

Evcil hayvanınız nöbet geçiriyorsa, evcil hayvanınıza zarar verebilecek her türlü eşyayı ondan uzak tutun. Nöbet bitene kadar evcil hayvanınızı zapt etmeye veya tutmaya çalışmayın. Evcil hayvanınız nöbet sırasında bir yerini kıracak olursa ağızlık takın, hayvanınızı battaniyeye ya da bir sedyeye alın. Taşırken dikkatli bir şekilde destek verin.

II Kanama

Evcil hayvanlarda kanama olduğunda, yarayı temiz, kalın gazlı bezle örtün. Kanamayı durdurmak için yaranın üzerine bası uygulayın.

III Boğulma

Boğulan bir evcil hayvan, nefes alırken güçlük çekmesinden, ağzına doğru sürekli patilerini götürmesinden, dilin veya dudakların morarmasından ya da nefes alırken veya öksürürken çıkardığı tuhaf seslerden anlaşılabilir. Boğulan köpekler ısırabilir. Bu yüzden onları sakinleştirmeye çalışırken dikkatli olun. Evcil hayvanınızın ağzında yabancı bir cisim fark ederseniz cımbızla almaya çalışın. Ancak bunu yaparken cismi daha da ileriye iteklememeye dikkat edin.

IV Nefes Almıyorsa veya Kalbi Atmıyorsa

Evcil hayvanınız nefes almıyorsa ya da kalbi atmıyorsa suni solunum ya da kalp masajı yapabilirsiniz.

  • Suni solunum yapmak için evcil hayvanınızın ağzını elinizle kapatın ve hayvanın göğsü şişene kadar burnundan nefes verin. Her 4 – 5 saniyede bir nefes vermeye devam edin.
  • Nefes borusunu açtıktan sonra evcil hayvanınız hala nefes almıyorsa evcil hayvanınızı sağa doğru yatırarak göğüs masajı yapabilirsiniz.
  • Bir elinizi göğsünün altına öbür elinizi de kalbinin üstüne koyun.
  • Nazik bir şekilde göğsüne masaj yapın. Büyük hayvanlar için dakikada 80 – 120 arası bası uygulayabilirsiniz. Küçük hayvanlarda ise elinizi göğsün etrafına getirip sıkarak dakikada 100 – 150 bası uygulayabilirsiniz.
  • Göğüs basılarını, kalpte atış gözleyene ve hayvan düzenli nefes almaya başlayana kadar devam ettirmelisiniz.

Yaralanmış Evcil Hayvana Yardımcı Olmak için İpuçları

Evcil hayvanlar normalde ne kadar sevgi dolu ve güven verici olsalar da yaralı hayvanlar tehlikeli olabilir. Yaralı bir evcil hayvan korkmuştur ve kafası karışmıştır. Bu yüzden genellikle yardımcı olmaya çalışan kişilere ısırarak ve saldırarak tepki verir. Bu nedenle, yaralı hayvanların ağızlarından uzak durmaya çalışın. Yaralı hayvanlara yavaş ve nazik bir şekilde yaklaşın, öfkeli ve saldırgan olabileceklerini göz önünde bulundurun. Hayvan kusmuyorsa sizi ısırmaması için ağızlık takmayı düşünebilirsiniz. Yaralı hayvanları kımıldatmadan önce yarayı sabitlediğinizden emin olun. Daha sonrasındaysa hemen veterineri ya da acil bir kliniği arayın. Yaralanan hayvanı oraya götürmek için taşıma kabı, battaniye ya da bir kutu kullanarak kaçmaya çalışmalarını ya da kendilerini daha fazla yaralamalarını önleyebilirsiniz.

Evcil hayvan sahiplenirken büyük bir sorumluluk alınır. Evcil hayvanınız acı çekiyorsa ya da tehlikeli bir durum içindeyse ilk yardımla ilgili temel süreçleri bilmeniz gerekir. Yukarıda anlattığımız temel kuralların dışında, elinizin altında evcil hayvanınızın sağlık geçmişini, acil veteriner kliniğinin ve hayvan zehir kontrol merkezinin telefon numaralarını bulundurun. Evcil hayvanınız tehlikeli durumlarla yüzleştiğinde paniklemeniz oldukça kolay olacaktır ancak sakin kalıp temel kuralları izlediğiniz sürece evcil hayvanınızın hayatta kalmasına yönelik büyük bir fark oluşturabilirsiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress