
Fetal Ekokardiyogragi Ne Zaman Kullanılır?
⇒Tüm hamile kadınlarda fetal ekokardiyografi yapılmasına gerek yoktur. Hamile kadınların çoğunda basit bir ultrason ile bebeğin kalbindeki dört odacığın gelişimi görülebilir.
⇒Kadın doğum uzmanınız önceki testlerin kesin sonuç vermemesi veya fetüste anormal bir kalp atışı tespit edilmesi durumunda fetal ekokardiyografi yapılmasını önerebilir.
Şu durumlarda bu testin yapılmasına ihtiyacınız olabilir:
- Doğmamış çocuğunuzun kalbinde anormallik ya da başka bir hastalık riski bulunuyorsa
- Ailede kalp hastalığı geçmişi varsa
- Daha önce kalp rahatsızlığı olan bir çocuk doğurduysanız
- Hamileliğiniz boyunca uyuşturucu ya da alkol kullandıysanız
- Epilepsi ilaçları, reçeteyle kullanılan sivilce ilaçları ve kalpte kusurlara neden olabilecek ilaçlar kullandıysanız
- Kızamıkçık, tip 1 diyabet, lupus ve fenilketonüri gibi başka sağlık sorunlarınız varsa
⇒Bazı kadın doğum uzmanları bu testi yapmayı tercih eder. Ancak genellikle bu test deneyimli bir ultrason teknisyeni ya da ultrasonografi uzmanı tarafından yapılır. Çocuk hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir kardiyolog sonuçları inceler.
Bu Test için Hazırlanmam Gerekiyor mu?
⇒Bu teste hazırlanmak için bir şey yapmanıza gerek yoktur. Hamilelikteki diğer ultrasonların aksine, bu test için mesanenizin dolu olmasına gerek yoktur.
⇒Test, 30 dakika ile 2 saat arasında sürebilir.
Bir Sonraki Muayenede Ne Olur?
Bu test, hamilelik sırasında yapılan rutin ultrasonlarla benzerlik gösterir. Karnınızdan bakılırsa karın ekokardiyografisi denir. Vajinadan bakılırsa işleme transvajinal ekokardiyografi denir.
1.Karın Ekokardiyografisi
2.Transvajinal Ekokardiyografi
Bu Testin Herhangi Bir Riski Bulunur mu?
⇒Ekokardiyogramla ilişkili bilinen herhangi bir risk yoktur. Ekokardiyogram sırasında ultrason teknolojisi kullanılır ve radyasyon kullanılmaz.
Testin Sonuçları Ne Anlama Geliyor?
- Bir sonraki muayenenizde doktorunuz size sonuçları açıklar ve sizin sorularınızı cevaplandırır. Normal sonuçların çıkması genellikle doktorunuzun kalbinizde anormallik bulamadığı anlamına gelir.
- Doktorunuz kalpte kusur, ritim bozukluğu ya da başka bir sorun bulduysa MR ya da diğer yüksek seviyeli ultrasonlara ihtiyacınız olabilir.
- Doktorunuz, sizi doğmamış bebeğinizin durumunu tedavi edecek uzmanlara yönlendirecektir.
- Birden fazla kez ekokardiyografi yaptırmanız gerekebilir. Doktorunuz bir şeylerin ters gittiğini düşünüyorsa başka testlerin yapılması da gerekebilir.
- Doktorunuzun tüm rahatsızlıkları teşhis etmek için ekokardiyografiyle elde ettiği sonuçları kullanamayacağını bilmeniz önemlidir. Kalpte delik olması gibi bazı sorunların ileri düzey cihazlarla bile görüntülenmesi zordur.
- Doktorunuz, test sonuçlarını kullanarak nelerin teşhis edilebileceğini ve nelerin edilemeyeceğini size anlatacaktır.
Fetal Ekokardiyografi Neden Önemlidir?
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın