
Flatulansa Ne Sebep Olur?
⇒Flatulans çok yaygındır. Hepimiz sindirim sistemimizde gaz biriktiririz Mayo Clinic çoğu insanın günde yaklaşık 10 kez gaz geçirdiğini tahmin ediyor. Bundan daha sık yelleniyorsanız, birçok sebebi olan aşırı flatulansıız olabilir.
1.Hava Yutmak
⇒Normalde yemek yerken ve içerken, gün boyunca havayı yutmak doğaldır. Genellikle, az miktarda havayı yutarsınız. Sık sık daha fazla hava yutarsanız, aşırı flatulans yaşadığınızı görebilirsiniz. Ayrıca geğirmeye neden olabilir.
⇒Normalden daha fazla hava yutabileceğiniz nedenler arasında çiklet, sigara içmek, tükenmez kalem gibi nesnelerin emilmesi, gazlı içeceklerin içilmesi ve çok hızlı bir şekilde yemek yemektir.
2.Diyet seçimleri
Diyet tercihleriniz aşırı flatulansa yol açabilir. Gazı artıran bazı yiyecekler şunlardır:
- Fasulyeler
- Lahana
- Brokoli
- Kuru üzüm
- Mercimek
- Kuru erik
- Elmalar
- Meyve suları gibi fruktoz veya sorbitol içeriği yüksek yiyecekler
⇒Bu yiyeceklerin sindirimi uzun zaman alabilir, bu da flatulansta hoş olmayan kokuya yol açar. Ayrıca, bazı yiyecekleri vücudun tamamen ememediğini gösterir. Bu, ilk önce tamamen sindirilmeden bağırsaklardan kolona geçmeleri anlamına gelir. Kolon, yiyeceği parçalayan ve gazları serbest bırakan çok miktarda bakteri içerir. Bu gazın birikmesi flatulansa neden olur.
Aşırı Flatulans Nedenleri Ve Komplikasyonları
⇒Diyetiniz çok miktarda karbonhidrat veya şeker içermiyorsa ve aşırı havayı yutmazsanız, aşırı flatulans tıbbi bir durumdan kaynaklanıyor olabilir. Mayo Clinic, aşırı flatulansı günde 20 kereden fazla olarak tanımlar.
⇒Flatulansın altında yatan potansiyel koşullar geçici koşullardan sindirim sorunlarına kadar uzanmaktadır. Bu koşullardan bazıları şunlardır:
- Kabızlık
- Gastroenterit
- Laktoz intoleransı gibi gıda intoleransları
- İrritabl barsak sendromu (IBS)
- Crohn hastalığı
- Çölyak hastalığı
- Şeker hastalığı
- Yeme bozuklukları
- Ülseratif kolit
- Damping sendromu
- Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
- Otoimmün pankreatit
- Peptik ülserler
Flatulans için Tedavi seçenekleri ve Ev İlaçları Nelerdir?
Sorunun nedenine bağlı olarak, şişkinliği tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Evde şişkinlik tedavisi için aşağıdakileri deneyin:
Diyetinize dikkat edin. Sindirimi zor olan çok miktarda karbonhidrat içeriyorsa, bunları değiştirmeyi deneyin. Patates, pilav ve muz gibi sindirimi kolay olan karbonhidratlar iyi bir ikamedir.
Bir yemek günlüğü tut. Bu, herhangi bir tetikleyiciyi tanımlamanıza yardımcı olacaktır. Aşırı şişkinliğe neden olan bazı yiyecekleri belirledikten sonra, bunlardan kaçınmayı veya daha az yemeyi öğrenebilirsiniz.
Daha az yiyin. Sindirim sürecinize yardımcı olmak için üç büyük öğün yerine günde beş ila altı küçük öğün yemeye çalışın.
Düzgün çiğneyin. Yuttuğunuz havanın miktarını artırabilecek herhangi bir şey yapmaktan kaçının. Bu, yiyeceklerinizi uygun şekilde çiğnemenizden emin olmanızı ve sakız veya sigara içmekten kaçınmayı içerir.
Egzersiz. Bazı insanlar egzersizin sindirimi artırmaya yardımcı olduğunu ve flatulansı önleyebileceğini düşünüyor.
Reçetesiz satılan ilaçları deneyin. Bunlar, sindirim sisteminden gazı emen kömür tabletleri, antasitler, alfa-galaktosidaz (Beano) gibi diyet takviyelerini içerir. Bu ilaçların yalnızca geçici olarak rahatlama sağlayacağına dikkat etmek önemlidir.
Doktorunuzu Ne Zaman Görmelisiniz?
Açıklanamayan flatulans varsa veya aşağıdaki belirtilerden muzdaripseniz, doktorunuzu görmelisiniz.
- Şişmiş karın
- Karın ağrısı
- Devamlı ve şiddetli gaz
- Kusma
- İshal
- Kabızlık
- Kasıtsız kilo kaybı
- Mide ekşimesi
- Dışkıda kan
Flatulans Teşhisi
Flatulans Önlenmesi
Uluslararası Fonksiyonel Gastrointestinal Hastalıklar Vakfı’na göre, gaza neden olma olasılığı daha düşük olan bazı yiyecekler şunlardır:
- Et, kümes hayvanları ve balık
- Yumurtalar
- Marul, domates, kabak ve bamya gibi sebzeler
- Kavun, üzüm, çilek, vişne, avokado ve zeytin gibi meyveler
- Glütensiz ekmek, pirinç ekmeği ve pirinç gibi karbonhidratlar
Bazı yiyeceklere farklı tepki verdiğimizden, bazen flatulans önlemek için diyet değişikliği gerekir.
Flatulansın Uzun Vadeli Öngörüsü
⇒Taşkınlığı tedavi etmemenin uzun vadeli sonuçlar yoktur. Eğer flatulans, gıda intoleransı veya sindirim sorunlarından kaynaklanıyorsa, sorun daha da kötüleşebilir. Diğer semptomlar da gelişebilir.
⇒Bazı durumlarda, uzun süreli aşırı flatulans, sosyal rahatsızlık ve yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler gibi diğer sorunlara yol açabilir. Yaşam tarzınızı çok etkilerse, ruh halinizi de etkileyebilir. Sağlıklı bir diyet sürdürmek ve problem yaşamınızı olumsuz yönde etkilemeye başlarsa doktorunuzu görmek önemlidir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın