
Friedreich Ataksisinin Belirtileri Nelerdir?
⇒Friedreich ataksisi 2 ile 50 yaşların başları arasında teşhis edilebilir, ancak en sık 10 ile 15 yaşları arasında teşhis edilir. Yürüme zorluğu, hastalığın en sık görülen semptomudur. Diğer belirtiler şunlardır:
- Görme değişiklikleri
- İşitme kaybı
- Zayıf kaslar
- Bacaklarında refleks eksikliği
- Zayıf koordinasyon veya koordinasyon eksikliği
- Konuşma problemleri
- İstemsiz göz hareketleri
- Çarpık ayak gibi ayak deformiteleri
- Bacak ve ayaklarınızdaki titreşimleri algılamakta zorluk
⇒Bu hastalığı olan birçok insanda bir çeşit kalp hastalığı vardır. Friedreich ataksisi olan kişilerin yaklaşık %75’inde kalp anormallikleri vardır. En sık görülen tip, kalp kası kalınlaşması olan hipertrofik kardiyomiyopatidir. Kalp hastalığının belirtileri kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı ve nefes darlığıdır. Friedreich ataksisi sonunda diyabete yol açabilir.
Friedreich Ataksisine Neden Olan Nedir?
Friedreich Ataksisi Nasıl Teşhis Edilir?
Friedreich Ataksisi Nasıl Tedavi Edilir?
Uzun Vadeli Görünüm Nedir?
⇒Zamanla, Friedreich ataksisi daha da kötüleşir. Semptomların ortaya çıkmasından yaklaşık 15 ila 20 yıl sonra, Friedreich ataksisi olan birçok insan tekerlekli sandalyeye güvenmek zorundadır. Ataksi gelişmiş olanlar, etrafta dolaşamayabilir. Friedreich ataksisi olan kişiler arasında kalp hastalığı önde gelen ölüm nedenidir. Genellikle erken yetişkinlik döneminde ölümcül hale gelir. Hafif ataksi semptomları olan kişiler genellikle daha uzun yaşar.
⇒Friedreich ataksisi, buna sahip kişilerin yaklaşık %10’unda diyabete yol açar. Diğer komplikasyonlar arasında kalp yetmezliği, skolyoz ve karbonhidratları sindirme zorluğu sayılabilir.
Friedreich Ataksisi Önlenebilir mi?
⇒Friedreich ataksisini önlemenin yolu yok. Hastalığın kalıtsallığından dolayı, hastalığınız varsa ve çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız genetik danışma ve tarama önerilir. Bir danışman, çocuğunuzun bu hastalığa yakalanma veya belirtileri göstermeden geni taşıma şansını tahmin edebilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın