• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Gece Terlemesi: Kanser Olabilir

6 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 2 Yorum

Gece Terlemesinin Nedenleri

Gece terlemeleri sürekli hale geldiğinde nedenini tespit edip buna göre gerekli tedaviyi takip etmek gerekir. Gece terlemesinin yaygın nedenleri şunlardır:

1)  Menopoz

Araştırmalara göre menopoz dönemindeki kadınların 3’te 2’si ateş (sıcak) basmaları geçirmektedir. Bu ateş basmaları da genelde geceleri aşırı terlemeye yol açar. Gece terlemeleri menopoz döneminin başlangıç aşamasında östrojen hormonu seviyesinin hızla düşmesinden kaynaklanır. Bu dönemdeki kadınlar gece terlemelerini tetikleyici etken yapan stres, kafein, alkol, baharatlı yiyecekler ve sıcak içeceklerden uzak durmalıdırlar.

2)  Hormonal Bozukluklar

Birçok hormon bozukluğu gece terlemesine neden olabilir. Böbrek üstü bezinde nadiren görülebilen bir tümör çeşidi nöroepinefrin ve epinefrin üretimine neden olur. Bu hormonlar kan basıncını ve kalp atışlarını kontrol eder bu nedenle fazla üretimleri kalp atış hızının, kan basıncının ve gece terlemelerinin artmasına neden olur.

Ayrıca tiroidin aşırı çalışması sonucu fazla miktarda tiroit hormonu üretilmesi anlamına gelen hipertiroidi de gece terlemelerine neden olabilir. Akciğerlerden ve bağırsak tümörlerinden aşırı hormon salınımına neden olan Karsinoid sendromu da gece terlemelerine neden olur.

3)  İlaçlar

Kan basıncını düşüren ilaçlar, alkol, eroin, antidepresanlar ve ateş düşürücü bazı ilaçlar gece terlemelerine yol açabilir. Ayrıca yan etki olarak gece terlemelerine yol açan daha birçok ilaç vardır.

4)  Enfeksiyonlar

Bağışıklık sisteminin bulaşıcı organizmalara karşı tepki verme şekline göre birçok enfeksiyon gece terlemelerine neden olabilir. HİV başta olmak üzere birçok virüs ve bakteri çeşidi gece terlemesine neden olabilir.

5)  Düşük Kan Şekeri

Hipoglisemi olarak da adlandırılan düşük kan şekeri gece görülebilir. Buna geceye özgü hipoglisemi denir ve yoğun terlemeye yol açar. Buna uyku halinde kabuslar ve sendelemeler de eşlik eder.

6)  Nörolojik Durumlar

Terlemeyi sinirler kontrol eder bu nedenle gece terlemeleri bazı sinirsel problemlerin işareti olabilir. Otonom nöropati ve felç de gece terlemesine neden olabilir. Kan damarının patlaması ya da beyindeki kan kan akışını bloke eden bir pıhtı oluşumu sonucu felç ortaya çıkar.

Otonom nöropati ise sinirlerin tahrip olması sonucu ortaya çıkan bir takım semptomlardır. Nöropati diyabet, aşırı alkol kullanımı, Parkinson hastalığı, HİV, AİDS, bazı nörolojik ilaçlar ve ameliyat ya da travma sonucu sinirlerde görülebilen tahribatlarla doğrudan alakalıdır.

7)  Gece Terlemesi Ve Kanser

Gece terlemeleri bazı kanser çeşitlerinin özellikle de kan kanserinin erken sinyali olabilir. Uzmanlara göre yoğun gece terlemeleri kan kanserinin B-semptomu olabilir. B-semptomlar tüm vücudu etkileyen sistemik semptomlardır. Kan kanserinin gece terlemelerine neden yol açtığı tam olarak bilinmemesine rağmen teorik olarak vücudun kötü huylu hücrelere karşı bağışıklık tepkisi sonucu gece terlemelerinin ve yüksek ateşin ortaya çıktığı sanılmaktadır.

Gece Terlemesi Tedavisi

1)  Hormon Değiştirme Terapisi

Kadınlarda görülen ateş basmaları ve gece terlemeleri için en etkili yöntem östrojen alımıdır. Fakat östrojen kalp hastalıkları, göğüs kanseri ve pıhtılaşma gibi bazı sağlık problemlerinin riskini artırabilir. Östrojen tek başına ya da progesteronla birlikte alınabilir. Ameliyatla uterusu alınan kadınlar sadece östrojeni alabilir. Fakat uterusu olan kadınlar östrojenle beraber progesteron da almalıdır. Ayrıca östrojen göğüs kanseri olan kadınlar için de uygun değildir.

2)  Antidepresanlar

Düşük dozda alınan bazı antidepresanlar gece terlemelerini belirli oranda azaltabilir. 2006’da ABD’de yapılan bir çalışma bir antidepresan çeşidinin kadınlarda ateş basmalarını plasebolara (teselli ilacı) göre % 60’a kadar daha etkili bir şekilde azalttığını ortaya koymuştur.

Ayrıca kan basıncını düşüren bazı ilaçların da sersemlik, susama, kabızlık ve ağız kuruması gibi yan etkilerine rağmen gece terlemelerini azalttığı bilinmektedir.

3)  Soya izoflavonları

Soya vücutta östrojen benzeri etki gösteren kimyasallar olan izoflavonlardan yüksek miktarda içerir. İzoflavonlar vücuttaki östrojen reseptörlerine bağlanarak gece terlemelerini azaltır. Bilimsel bir çalışmada soya katkılarının gece terlemelerini plasebolara kıyasla % 20 oranında daha etkin bir şekilde azalttığını ortaya koymuştur.

4)  Karayılan Otu

Karayılan otu ateş basmaları ve gece terlemelerini tedavi etmek için üzerinde en çok çalışma yapılan ottur. Çalışma mekanizması tam olarak bilinmemesine rağmen araştırmacılar karayılan otundaki bazı maddelerin östrojen reseptörlerine bağlanarak veya serotonin reseptörleri üzerinde uyarıcı etki yaparak gece terlemeleri üzerinde etkili olduğunu düşünmektedir.

5)  Keten Yağı

Keten tohumlarından elde edilen keten yağı vücutta östrojen seviyesini normalleştiren ve gece terlemelerini azaltan lignan adlı bitkisel maddeler içerir.

6)  Gecesefası Otu

Gecesefası otundan elde edilen yağ terlemeyi azaltıcı etki gösteren gama linoleik asit (GLA) bakımından oldukça zengindir. Gece sefası otu içerikli kapsüller eczanelerden elde edilebilir.

7)  Hayat Tarzında Değişiklikler

İlaçlar ve bazı katkı maddeler gece terlemelerini önlemede en etkili yöntemler olmasına rağmen hayat tarzında yapılan bazı küçük değişiklikler de gece terlemelerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Yoga, meditasyon ve derin nefes alma gibi dinlenme ve stres azaltma teknikleri özellikle kadınlarda ateş basmalarını ve gece terlemelerini azaltmada etkili olabilir. Bu dinlenme teknikleri uyku kalitesinin artmasına da katkı sağlar.

8)  Beslenmeye Dikkat Etmek

Sıcak ve baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler ve alkol gece terlemelerinin artmasına ve şiddetlenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle bu tür besinleri çok fazla tüketmemek gerekir. Ayrıca gün içinde düzenli olarak soğuk içecekler tüketmek de vücut ısısının azaltılmasına yardımcı olur.

9)  Sigarayı Bırakmak

Sigara da ateş basmaları ve gece terlemelerini tetikleyen bir faktördür. Sigarayı bırakmak gece terlemelerini azaltmakla birlikte kalp hastalıkları, felç ve değişik kanser türlerinin riskini de azaltır.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. Celal Dinçer says

    22 Temmuz 2014 at 17:04

    uykuda terlemenın ıyı olmadıgını anladım…

    Cevapla
  2. emrah says

    27 Haziran 2016 at 12:34

    bir kac yildir cok siddetli sekilde terliyorum. oyleki yastigi ters cevirmem gerekkyor. yatak kurusun diye toplamiyorum. bu yazilari okuduktan sonra doktora gitmek gerektigini anladim. cunku bende cok cok terleme var.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress