• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Gilbert Sendromu: Zararsızdır

23 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff 23 Yorum

Gilbert Sendromu Nedir?

Gilbert sendromunun karakteristik özelliği kanda yüksek miktarda erkin safra boyası bulunmasıdır. Kandaki safra boyası seviyesindeki dalgalanmalar sonucu Gilbert sendromu olan kişilerde göz ve ciltte sararma gözlenebilir. Hafif olması halinde zararsız olan bu durum, vakaların %30’unda belirtiler gözlenmediği için genellikle ergenlik döneminde rutin kan testlerinde farkedilir.

Bununla birlikte bazı insanlarda bu ataklar stres, susuz kalma, ağır egzersizler, hormon değişikliği ya da hastalık durumlarında ortaya çıkar. Nadir olsa da cildin sarı renk vermesi durumu da görülebilir.

Gilbert Sendromunun Belirtileri

Genellikle bir belirti görülmeyip, özellikle safra boyasına yönelik bir test yapılmadığı müddetçe de bu hastalığa sahip olduğunuzun farkında bile olamayabilirsiniz. Safra boyasının yüksek olduğunu gösteren test sonuçları alınsa da telaşa gerek görülmez çünkü safra boyası seviyesi çok fazla yükselmez. Bazı insanlar aşağıdaki belirtileri gösterebilirler:

  • Sarılık: Sarılık ya da göz veya deride sarılaşma safra boyasının kritik seviyenin üstüne çıktığı durumlarda ortaya çıkar. Safra boyası turuncuya yakın sarı bir renktedir ve kanda yüksek miktarda bulunması sarılığa yok açar. Bu durum yüksek ihtimalle enfeksiyon, stres, açlık, kusma veya ameliyat gibi durumlarda ortaya çıkar.
  • Diğer yaygın olmayan belirtiler: Bu belirtiler arasında yorgunluk, güçsüzlük, hafif karın ağrısı ve mide bulantısı.

Gilbert Sendromunun Nedenleri ve Risk Faktörleri

Safra boyası (sarı bir pigment), vücut yaşlanmış olan kırmızı kan hücrelerini yok etmesiyle ortaya çıkar. Daha sonra kan ile karaciğere taşınarak bir enzim yoluyla yok edilerek kandan çıkarılır. Safra boyası, safra ile birlikte bağırsağa geçerek dışkı ile dışarıya atılır.

Gilbert sendromu genetik bir hastalıktır. Safra boyasının yok edilmesinden sorumlu olması gereken gendeki anormallik sonucu, kandaki safra boyası miktarı artar. Gilbert sendromuna sebep olan anormal gen oldukça yaygındır ve birçok insan bu genin bir kopyasını taşır.

Risk Faktörleri
Gilbert sendromu yaşayan insanlarda sarılık durumu bazı faktörler ile tetiklenir. Bunlardan bazıları şöyledir:

  • Susuzluk
  • Oruç tutma
  • Enfeksiyon
  • Stres
  • Fiziksel olarak aşırı zorlanma
  • Uyku yetersizliği
  • Ameliyat sonrası
  • Adet dönemleri

Tetikleyici olduğu bilinen bazı durumlardan kaçınılarak sarılık engellenebilir.

Gilbert Sendromu Tedavisi

Gilbert sendromunda tedaviye ihtiyaç yoktur. Safra boyası seviyeniz inip çıksa ve sarılık yaşasanız da genellikle bu durum kendiliğinden geçer ve hiçbir probleme yol açmaz.

Gilbert sendromu, sağlığınız için herhangi bir tehdit oluşturmayan uzun süreli bir hastalıktır. Herhangi bir komplikasyona(diğer hastalıklara yol açma durumu) yol açmaz ve karaciğer hastalığı riskini artırmaz. Belirtiler genellikle kısa süreli olur ve kendiliğinden geçer.

Gilbert sendromu beslenme:

Beslenme alışkanlığınızı ve günlük aktivitelerinizi değiştirmeden, tetikleyici unsurlardan uzak durmak yeterli olacaktır.

Fakat Gilbert sendromu yaşayan insanlar bazı ilaçları kullanırken sarılık ve başka yan etkiler yaşayabilirler. Bu ilaçlardan bazıları şunlardır:

  • Indinavir ve Atazanavir (AIDS enfeksiyonunun tedavisinde kullanılır)
  • Statins (kolesterol düşüren ilaçlar) ve gemfibrozil
  • Gemfibrozil (kolesterol düşüren başka bir ilaç)
  • Irinotecan (bağırsak kanserini tedavi eden bir ilaç)

Bu yüzden, herhangi bir ilaç alınmadan önce doktora danışılmalı ve durum hakkında doktora bilgi verilmelidir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. Adnab says

    20 Haziran 2016 at 00:49

    Ya öyle söyluyonuzda neden gilbert in bi tedavisi yok yoksa tıp bu konuda acizmi bilmiyom ama bildiğim şey hiçte sizin dediginiz gibi zararsız bi hastalık değil bende taşıyorum ama hep yorgunluk bitkinlik hayatımı mahf ediyo … ve eminim ki benim gibi bir çok kişi bu hastalıktan rahatsız çare arıyorlar sizden tek ricam eğer başarabiliyorsanız bi çare bulun

    Cevapla
    • Serkan ER says

      17 Ekim 2016 at 20:02

      Usta bende bu sendromu taşıyorum.Aynı zamanda tıp öğrencisiyim benim araştırmalarıma göre bu hastalık yorgunluk yapmıyor. Yorgunluk durumunda eskisini daha fazla gösteriyor yani yorgunken gözler daha fazla sararıyor.İnsan gözlerin sarılığını farkedince biraz tuhaf oluyor .Buda insana psikolojikmen baskı yapıyor ve insanın yorgunluğunu artırıyor.

      Cevapla
      • Enes says

        21 Kasım 2016 at 20:00

        Selamın aleyküm, bende gilbert sendromu hastasıyım, sizden bi bilgi almak istiyorum. Testestoron türevi steroid kürleri Gilbert i etkiler mi?

        Cevapla
      • ECN says

        16 Mayıs 2017 at 00:30

        Benim önerim yorgunluk zamanında şekerli bir şeyler yenmesi. Çünkü bilirubin karaciğerde şekerle bağlanıp işleniyor ve böylece atılıyor. Gilbert de karaciğerin işleyememesinden dolayı oluyor zaten. Kendimde de test edip onayladım.. Yani şeker yemeniz sakıncalıysa en azından bir şekerli sakız çiğneyin, o bile etkili oluyor. ben günde 2 hurma veya 1 halley/probis+süt/yeşil çay tüketiyorum. Yeminle tüketmediğimde yorgunluk çöküyor fena.

        Cevapla
        • ECN says

          16 Mayıs 2017 at 00:33

          Tabi aşırı şeker yemeyin yoksa bu sefer de kan şekerinin yükselmesinden yorgunluk çöker. Ama çok yorgun hissettiğiniz günlerde atın bir çikolata bakın nasıl beyniniz yerine gelecek 🙂

          Cevapla
  2. Merve says

    23 Ağustos 2016 at 14:43

    Biran önce tedavisi bulunsun artık sürekli halsizlik,sürekli bulanti,ve halsiz olduğum için ev işlerinide
    düzgün yapamıyorum lütfen artık ilacı bulunsun bu hastalığın ömür boyu KULLANMAYA RAZIYIMMMM

    Cevapla
  3. oktay erdi says

    5 Eylül 2016 at 18:34

    hadi ama ya yedavisi bulunsun artık

    Cevapla
  4. merve says

    6 Eylül 2016 at 09:23

    Aynı hastalık bendede var çok halsizim ve yorgunum 2tane çocuğum var onlara bakmaya halim derman ım yok onlarla ilgilenemiyorum artık bi çare ilaç bulunsun buna lütfen

    Cevapla
  5. Halil says

    9 Eylül 2016 at 11:31

    Böyle bir hastalığı nasıl önemsemiyolar anlamıyorum gerçekten çok rahatsız edici bir durum

    Cevapla
  6. Bülent says

    27 Eylül 2016 at 00:08

    Bir kaç gün önce, iç hastalıkları doktoru, bu hastalık olduğunu söyledi ve yorgunluk ve açlıktan kaçınmam gerektiğini söyledi. Yorgunluk, uykusuzluk, aşırı su içme isteği, (buna bağlı olarak herhalde) çok idrar yapma, bağışıklık sisteminin düşük olması (soğuk algınlığına çabuk yakalanma gibi), bazen baş dönmesi, aşırı terleme, bazen baş dönmesi ile beraber ben burada mıyım gibi hissetme, o anı ve yeri terk etme isteği gibi şikayetlerim vardı. Bu şikayetler son 4-5 sene içinde olmaya başladı. Daha önceden böyle şikayetlerim yoktu. İdrar, Kan, ultrason testlerinden sonra bu hastalık çıktı. Belki sonradan çıktı hastalık, belki yeni gösterdi kendini, bilmiyorum fakat ne önerirsiniz? Başka doktora gitmeme gerek var mı? Bir yerde hastalıkla başa çıkmak için üstüne gidin yazıyordu. Ben de zaten biraz inatçıyım böyle konularda. Bir kaç senedir evde kendime göre dambıl, stepper gibi aletlerle spor yapıyorum. Üstte beliren şikayetler olunca kendimi salmıyorum. Üstüne gidiyorum. Ne önerirsiniz?

    Cevapla
  7. Merve says

    25 Ekim 2016 at 19:30

    bu bilirubin seviyesini dusuren bir ilaç olsa keske,en azindan sarilik kendini gosterdiginde icerdik bari,bide göz akimda sararma var gecmiyor ne yapmam gerek acaba?gözüme zarar verirmi.Bilen cevap versin lütfennn?

    Cevapla
  8. Hasan says

    26 Ekim 2016 at 05:45

    Fenobarbital diye bir ilaç var bilirubin seviyesini düşürüyomuş falan gilbert hastalarında sarılık için kullanılıyormuş ama ilacı narkotik takip ettiği için yeşil reçeteyle alınılabiliyo doktorunuz yazarsa bi deneyin derim

    Cevapla
  9. Can says

    1 Aralık 2016 at 09:23

    Bıtım usandım artık evleenmek için çalışıyorum ama dermanım yok çalışamicak duruma geldim bütün belirtiler var teşhisde konuldu ama tedavi yok

    Cevapla
  10. Madur says

    9 Aralık 2016 at 20:00

    Goz sarigi icin kestane balini oneririm. Iki hafta sonra bariz farki anlarsiniz. Malum karaciger mevzusu…bu yolla iyilestiriyor. Yalniz gunluk bir cay kasigi. Tecrubemle gordum.

    Cevapla
  11. Saban says

    22 Aralık 2016 at 21:20

    Ayni hastalık bendede var cok kötü birşey
    Açıklamalarda tedavi gerektirmez zararsızdır denilmesi beni cok sinirlendiriyor ve bu hastalık için sitres yapmamak gerekiyor ne hastalıkların tedavisi var. Bizim bu hastalığın tedavisi ne kadar zor olabilir
    En iyi doktorlara gittim
    Ödediğim paralarla doktorlar iyi oldu

    Cevapla
  12. Emre says

    4 Ocak 2017 at 18:24

    Sorun bilirübinin parçalanmamasıi onun parçalanması için dışarıdan bir ilaç alınabilir ya da bilirübinin çıkması engellenebilir, az uğraşsalar bulurlar ama hiçbir yerde bir bilgi yok. Her seferinde yorgun kalıyorum.

    Cevapla
  13. Nurettin says

    6 Ocak 2017 at 05:40

    Ben askeriyenin sınavlarında başarılı oldum hastaneye sevkettiler ne hikmetse bu hastalık bile sayılmayan velet için askeriye asker olamazsın raporu veriyor şükür ben düşük olduğundan kurtardım da bu ne iştir hem hastalık kabul etmeyecek tıp ama asker olamazsın raporu verecek böyle salakça bir zihniyet hangi ülkede var arkadaşım bende de kırgınlık oluyor emin olun kendnizi bırakırsanız bu daha da büyük sorun olur psikolojikmen ama çok abartılacak bir durum değil bence ben önemsemiyorum 1.47 lik değer çıktı bende bilirubin totol de aynı dedikleri gibi aç kalmayacaksınız beslenme düzenli olacak bende merk ediyorum ne zaman ilaç var diyecek birisi bir prof dr. Den gördüm hibiskus çayı diye bir bitki varmış etkiliymiş brnce bir araştırın ben deneyecem bakalım

    Cevapla
    • Melih says

      5 Haziran 2017 at 03:25

      Merhaba bilirubin değeri kaç olursa askere alinmiyor

      Cevapla
      • Eray says

        4 Aralık 2017 at 02:26

        3mg ve üzerinde olunca muaf diyor tsk sitesinde

        Cevapla
  14. Ayşe says

    12 Mart 2017 at 22:15

    Merhaba arkadaşlar 2015 yılında mide bulantısiyla doktora başvurdum ne yersem ne içersem kusuyordum su bile içsem çıkartıyordum artık bisey yiyip içemez olmustum. Testler tahliller yapıldı bilirubin değerlerim yüksek çıktı doktor direk gilbert hastası olduğu

    Cevapla
  15. Ayşe says

    12 Mart 2017 at 22:18

    bu arada 63 kilodan 57 kiloya düştüm.bu doktora inanmadim başka doktorlara gittim. Endoskopi yapıldı midede gastrit varmış .göbeğim düşükmüş. Aynı zamanda yüreğim kalkmış doktorun verdiği mide ilaçlarını 6 ay kullandım göbeğim yerinde yüreğimide bastırilar Allaha şükür şikayetim yok

    Cevapla
  16. Elif says

    15 Ağustos 2017 at 02:25

    Aynı teşhis bana da kondu geçen sene. Ne zaman yorgun olsam uykusuz kalsam hooop gözler sapsarı oluveriyor. Yolculuk yapmak tam bir işkence 3 gün kendime gelemiyorum. Dikkat etmekten başka tedavimiz yok maalesef aç susuz uykusuz kalıp kendimizi yormadigimiz sürece problem yok

    Cevapla
  17. HAKAN says

    14 Haziran 2018 at 13:55

    hibiskus cayı öneririm arkadaşlar.Vücüttaki bakır birikimini azaltıyor.dolayısıyla kandaki degerleri düşürüyor.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress