• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Göz İritasyonu (Gözü Rahatsız Edici Etkenler) Nedir?

18 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Göz İritasyonunun Yaygın Görülen Belirtileri Nelerdir?

Deneyimleyeceğiniz durum, göz iritasyonunun sebebine göre değişkenlik gösterecektir. Ancak, göz iritasyonunun yaygın belirtileri şunlardır:

  • Gündüz veya gece gözde kaşınma
  • Gözün sulanması
  • Gözde kızarıklık
  • Gözde acı
  • Bulanık görüş
  • Işık hassasiyeti

Göz İritasyonunun Sebepleri

1 Alerjiler
Göz alerjileri, alerjinizin olduğu alerjen maddelerin gözdeki zarı rahatsız etmesiyle ortaya çıkar.

Polen, ev tozu, küf ve evcil hayvan döküntüleri gibi pek çok şey gözde alerjiye sebep olabilir.

Belirtiler göz, alerjene maruz kaldıktan kısa süre sonra görülmeye başlar. Örneğin, evcil hayvanların deri ve kıl döküntülerine alerjiniz varsa evinizde kedi veya köpek bulunduğunda alerji belirtileri yaşayabilirsiniz.

Göz alerjilerinin tedavisi belirtileri rahatlatmaya yönelik olacaktır. Reçetesiz satılan ilaçlar veya göz damlaları işe yarayacaktır. Ancak, belirtileriniz devam ederse doktorunuz reçeteli ilaçlar veya alerji iğneleri yapmayı isteyebilir.

2 Tahriş Edici Madde
Dumana, toza ya da kimyasal gazlara maruz kalmak göz iritasyonuna neden olabilir. Bu durumda, kızaran ve sulanan gözlerle birlikte gözünüzde kumlu bir his de olabilir.

Çoğu durumda, oda sıcaklığındaki suyla gözün 15 20 dakika boyunca yıkanması belirtileri yok eder.

Bazı tahriş edici maddeler kalıcı hasara ya da gözün yanmasına sebep olur. Bu tür maddelere gözün maruz kaldığı süreyi sınırlandırmanız gerekir. Gözünüzü bol suyla yıkamanıza rağmen belirtiler hafiflemiyorsa doktora görünmelisiniz.

3 Yabancı Cisimler
Yabancı cisimler gözünüze girebilir ve gözünüzde iritasyona neden olabilir. Bu cisimler düşen bir kirpik ya da bir parça cam olabilir. Bazı cisimler gözünüzde hasara neden olabilir.

Gözünüzde yabancı bir cisim olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuz gözünüzde bir cisim olup olmadığını anlamak için gözünüze ışık tutacaktır. Doktorunuz, korneanın çizilip çizilmediğini anlamak için özel bir boya kullanabilir ya da göz kapağınızın altına bakabilir.

Yabancı cisim batmalarında, gözdeki yabancı cisim çıkarılır. Gözünüzde bulunan cisme göre doktorunuz enfeksiyonu engellemek için antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.

4 Dijital Göz Yorgunluğu
Bilgisayar, telefon ya da tableti çok uzun süreli kullandığınızda göz iritasyonu yaşayabilirsiniz. Bu duruma dijital göz yorgunluğu veya bilgisayar görüntüsü sendromu denir.

Gözde iritasyonun ve rahatsızlığının yanı sıra dijital göz yorgunluğu baş ağrısına, gözde kuruluğa, boyunda ve omuzlarda ağrıya sebep olur.

Dijital göz yorgunluğunun belirtileri geçicidir ve telefonu veya bilgisayarı kullanmayı bıraktığınızda geçer.

Elektronik cihazları kullanırken her 20 dakika çalışmadan sonra 20 saniye boyunca 5 – 6 metre ilerideki bir objeye bakmanız gerekir.

5 Göz Kuruluğu
Gözyaşları, gözün nemli ve kaygan olmasını sağlar. Gözyaşları, gözlerin yakınındaki gözyaşı bezleri tarafından salgılanırlar. Gözyaşının miktarı ve kalitesi değiştiğinde göz kuruluğu yaşayabilirsiniz.

Gözde iritasyona ek olarak, gözlerinizde kuruluk ve kaşıntı hissedebilirsiniz. Hatta gözünüze bir şey batıyormuş gibi hissetmeniz de mümkündür.

Hafif göz kurulukları reçetesiz ilaçlarla tedavi edilebilir. Daha ciddi vakalarsa reçeteli ilaçların kullanımını gerektirir. Sigara içmeyi bırakmak, dijital ekranlarla geçirdiğiniz zamanı azaltmak ve havayı kurutan klimaların önündeyken koruyucu gözlükler kullanmak gibi hayat tarzınızda yapacağınız değişiklikler göz kuruluğunu engellemeye yardımcı olur.

6 Enfeksiyon
Bakteriyel, viral ya da mantar enfeksiyonları gözde iritasyona neden olabilir.

Gözde iritasyonun yanı sıra enfeksiyonlar, gözün etrafındaki zarın şişmesine, gözlerin kaşınmasına, akıntı olmasına ve kabuklanmaya neden olur.

Tedavi, enfeksiyonun nedenine göre değişiklik gösterir.

Viral enfeksiyonlar genellikle hafif şiddetlidir ve bir, iki hafta içinde geçerler.

Bakteriyel enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz göz damlası şeklinde antibiyotik verecektir.

Gözde mantar enfeksiyonları, mantar önleyici ilaçlarla ya da damlalarla tedavi edilir. Çok ciddi durumlarda, mantar önleyici ilaçlar iğneyle göze enjekte edilebilir.

7 Arpacık
Arpacık, gözün kenarında acı veren ve gözde iritasyona sebep olan bir beze oluşması durumudur.

Gözde arpacık tıpkı bir sivilceye benzer ve irinle dolu olabilir. Göz kapağınızda şişme ve acı hissedebilirsiniz.

Sıcak bası uygulandığında arpacık genellikle kendiliğinden geçer. Dirençli arpacıklarsa antibiyotikle veya irinin ameliyatla çekilmesiyle tedavi edilebilir.

8 Gözyaşı Kanalının Tıkanması
Normalde, gözyaşlarınız gözyaşı kanallarınıza doğru çekilir ve oradan tekrar emilmek üzere burnunuza doğru giderler. Gözyaşı kanalınız tıkalıysa, gözyaşlarınızın gözünüzden düzgün bir şekilde çekilmesi mümkün olmaz. Bunun sonucunda gözde iritasyon yaşayabilirsiniz.

Bu duruma ek olarak, göz kapaklarınızda kabuklanma, gözünüzün içinde acı ve göz enfeksiyonu yaşayabilirsiniz.

Tedavi için gözyaşı kanalı açılır veya gözyaşının akmasını sağlamak için küçük bir tüp yerleştirilir. Bazı durumlarda, gözyaşı kanalını açabilmek için ameliyat gerekebilir.

Gözde İritasyona Neden Olan Diğer Durumlar

1 Göz Kapağı Yangısı
Bu durum, göz kapaklarında bakterilerden ya da gözün etrafında yağ üretilen yerde sorun olmasından kaynaklanabilir. Çok sık yaşanabileceği ve kendini tekrarlayabileceği için tedavi etmesi güçtür.
2 Göz Tutulumu
Gül hastalığı olan kişilerde gözde kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık oluştuğunda görülür.
3 Glokom
Glokom, gözün optik kısmında hasarın olmasıyla karakterize edilen bir hastalıktır. Glokomu olan kişiler, ilaçların yan etkisi olarak göz kuruluğu yaşarlar ve bunun sonucunda gözde iritasyon oluşabilir. Glokomun bazı türleri acıya neden olabilir.
4 Eklem İltihabı
Kronik eklem yangısına sebep olan bu hastalık ara sıra da olsa vücudun başka kısımlarını etkiler. Gözlerde kuruluk, eklem iltihabının belirtileri arasındadır. Ayrıca, gözün beyaz kısmı da iltihaplanıp ağrıyabilir.
5 Beyin Tümörü
Beyinde tümör, beynin görüş merkezine yakın bir konumda bulunuyorsa, görüşte bulanıklık, çift görme ya da görüş kaybı yaşayabilirsiniz.
6 Küme Baş Ağrısı
Küme baş ağrısı, nadir rastlanan bir baş ağrısı türü olup şiddetli bir ağrıya sebep olur ve 15 dakika ile 3 saat boyunca sürebilir. Ağrı genellikle gözün yakınlarında olur ve gözde kızarıklığa, sulanmaya ve göz kapaklarının şişmesine neden olabilir.
7 Multiple Skleroz
Görmeyle alakalı durumlar multiple sklerozun erken belirtilerinden olabilir. Sinirlerin koruyucu kısımlarının hasar görüp iltihaplanması bu belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. MS ile alakalı belirtiler arasında bulanık görüş, görüşün silikleşmesi veya görüşte azalma vardır.
Gözde iritasyona neden olan bu durumların tedavisi evde uygun bakımın sağlanması, göz damlaları, burun spreyleri veya steroid kullanılmasıyla yapılabilir.

Tedavinin türü, gözdeki iritasyona sebep olan duruma bağlıdır ve bu tedavi göz damlası kullanmaktan ameliyat olmaya kadar çeşitlilik gösterebilir.

Gözde iritasyon yaşıyorsanız bu duruma sebep olan şeyi öğrenip uygun tedaviyi olmak için doktorunuzla görüşmelisiniz.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress