• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Göz Kapağı Şişmesi: Birçok Nedeni Olabilir

20 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff 16 Yorum

Göz Kapağı Şişmesi Nedenleri

Göz Kapağı şişmesinin birçok nedeni vardır. Bunlardan bazıları görme kaybına bile neden olabileceği için, bu sorunu ciddiye almalısınız.

1)  Alerjiler

Göz alerjileri, bağışıklık sisteminin alerjen adı verilen yabancı maddelere aşırı tepki vermesi sonucu oluşur. Polen, toz, hayvan kepeği, bazı göz damlaları ve kontakt lens solüsyonları en yaygın göz alerjenleridir. Bazı durumlarda da makyaj malzemeleri göz şişmesinin suçlusu olabilir.

Göz alerjisinin gelişimi şu şekildedir. Göze bir madde göze temas eder. Vücut bunu düşman olarak algılarsa, gözün hassas olduğu bu maddeye karşı kimyasallar salgılanmaya başlar. Histamin bu kimyasalların en yaygınıdır ve kan damarlarının kabarıp, şişmesine ve gözün kızarıp, sulanmasına neden olur. Göz kaşıntısı ile kendini belli eder.

2)  Göz Nezlesi (Konjunktivit)

Göz nezlesi göz yüzeyinin üstünde ortaya çıkan enflamasyonla (iltihap) meydana gelir. Alerjik, bakteriyel veya virütik yollarla oluşan göz nezlesi türlerinin hepsi gözde şişmeye neden olur. Göz nezlesinin diğer belirtileri gözde kızarıklık, sulanma ve kaşıntıdır.

3)  Arpacık

Göz kapağının kenarlarında şişkin ve kırmızımsı bir yumru olarak kendini belli eder. Arpacık bakteriyel enfeksiyon veya meybomiyan bezindeki enflamasyon (iltihaplanma) nedeniyle oluşabilir. Bu yağ üreten bez tıkandığında, gözde şişme ortaya çıkar. Bir arpacık bütün gözün şişmesine neden olabilir ve genelde dokunulduğunda acı verir.

4)  Göz Enfeksiyonları

Göz enfeksiyonları sıklıkla göz ve göz kapağını çevreleyen dokuların şişmesine neden olur. Virüsler veya bakteriler sebebiyle oluşan birçok enfeksiyon vardır.

5)  Göz Kapağı Yangısı (Blefarit)

Göz kapaklarının içindeki iltihaplanma ile oluşur. Göz kapağı yangısının altta yatan başka bir sebebi olabilir. Saç kepeği, göz kuruluğu ve enfeksiyonlar bu hastalığa neden olabilir. Göz kapağı yangısının diğer belirtileri gözde yanma, kaşıntı, sulanma ve gözde yabancı bir madde varmış hissidir.

6)  Göz Yaralanmaları

Göz bölgesinin herhangi bir noktasındaki incinme ve estetik ameliyat (blefaroplasti veya göz kapağı ameliyatı) sonucu oluşan yara iltihaplanmayı tetikler ve göz kapağının şişmesine neden olur.

7)  Kontakt Lens Kullanımı

Kirli lensleri takma, lenslerle yüzme gibi kötü kullanım sebebiyle göz enfeksiyonları ve gözde şişme oluşabilir. Zarar görmüş lensleri kullanmak da göz kapağının şişmesine neden olabilir.

8)  Orbital selülit, Graves hastalığı, oküler herpes hastalığı

gibi görme bozukluğuna neden olacak (çift görme, bulanık görme gibi) göz rahatsızlıklarında vakit kaybetmeden doktora danışmalısınız. Bu hastalıklar erken teşhisle tedavi edilebilirler. Aksi hâlde kısmi görüş kaybı, hatta körlük ortaya çıkabilir.

Gözde şişmeye neden olabilecek diğer faktörler ise ağlamak, uyumak veya çok fazla sodyum (genelde tuz) tüketimidir.

Göz Kapağı Şişmesi Nasıl Geçer?

Göz kapağı şişmesinin tedavisi altta yatan sebebe göredir. Göz doktorunuz bunun için göz damlası gibi tedaviler önerebilir.

1)  Soğuk Uygulama

Gözü ve etrafını soğuk suyla yıkamak ya da soğuk bir şeyle kompres yapmak şişliği indirebilir. Bunun için ince bir havlunun içine buz koyup, gözün üstüne tutabilirsiniz. Buzu cilde temas ettirmemeye özen gösterin.

2)  Antihistamin İlaçlar

Göz şişmesi eğer bir alerjiden kaynaklanıyorsa, antihistamin göz damlaları veya ağız yoluyla alınan alerji ilaçları problemi dindirecektir. Doktorunuz ciddi alerjik reaksiyonlar için steroid damlası önerebilir.

3)  Antibiyotik ve Antienflamatuar İlaçlar

Göz nezlesi veya oküler herpes gibi enfeksiyonlar ise antivirüs veya antienflamatuar göz damlalarına veya merhemlere iyi cevap verecektir. Antibiyotikler de enfeksiyon durumunda işe yarayacaktır.

4)  Gözü Ovalamayın

Kısa süreli göz şişmeleri evde uygulayacağınız tedavi yollarıyla çözülebilir. Çok önemli bir nokta, şişen gözü asla ovalamamaktır. Bu durumda şişlik daha da artar.

5)  Lensleri Çıkarın

Ayrıca eğer kontakt lens takıyorsanız, şişlik inene kadar onları gözden çıkarmalısınız.

6)  Başınızı Dik Tutun

Şişkinlik boyunca başınızı dik tutmaya gayret edin. Uzanmak kan akışını hızlandıracağından şişkinliği artırır.

7)  Poşet Çay

Sıcak suyun içine sokup, çıkarttığınız poşet çayı soğuttuktan sonra gözünüzün üzerine koyabilirsiniz. Ayrıca patates dilimlerini de göz kapağının üstüne koyup, şişliği indirebilirsiniz.

8)  Doktora Başvurun

Eğer gözdeki şişme kaybolmuyorsa, hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz.

Göz Kapağı Şişmesini Engelleme

  • Alerjilere karşı test yaptırın. Eğer gözde şişme ve diğer alerjiye bağlı semptomlar sürekli ortaya çıkıyorsa, alerji testi yaptırarak, nelere karşı alerjik olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Böylece bunlara karşı önlem alabilirsiniz.
  • Makyaj malzemeleri ve diğer güzellik ürünlerini hipoalerjenik ve kokusuz olanlardan seçin. Böylece olası bir alerjik reaksiyona karşı korunmuş olursunuz.
  • Kontakt lens takıyorsanız, enfeksiyon veya gözde bir hasar riskini uygun hijyen teknikleriyle en aza indirebilirsiniz.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. buse says

    8 Şubat 2015 at 11:05

    iyi ve yeni bilgiler aldım

    Cevapla
  2. aysu says

    4 Haziran 2015 at 08:44

    gercekten işine yaradı

    Cevapla
  3. Sıdıka says

    27 Haziran 2015 at 12:23

    Slm hamilelik döneminde göz kapagimda şişme ve kızarıklık oluştu doğum yaptım ve hâlâ geçmedi doktora gittim sonuç alamadım

    Cevapla
  4. dego says

    4 Kasım 2015 at 13:13

    Verdiginiz bilgiler icin teşekkürler.

    Cevapla
  5. Hanım says

    5 Aralık 2015 at 12:09

    Merhabalar ben dun gece sol gozumun ust goz kapakçığımi elledigimde agri veriyordu. Ve bu agrisi ile yattim ve bu sabah uyandigimda ise sol gözümun ust kapakcigi sismisti daha doktor’a gitmedim internetten bir seyler arastiriyorum bu dogal yollarlarla geçirmeye calisacagim olmassa randevu alip doktora gideceğim buyuk ihtimal ama sizce ne olabilir ben nedenleri okudum ama bir karara varamadim bunun nedeni nedir ciddi mi acaba ?

    Cevapla
    • Feyzullah says

      5 Eylül 2016 at 14:14

      Iyi hadi hayırlı olsun. Başarılar dilerim. Annene babana selamlarımı söyle.

      Cevapla
    • Hayat says

      13 Kasım 2016 at 15:34

      ayni sikayetler bende de var nasil iyilesti doktor ne dedi soylermisin lutfen

      Cevapla
  6. isimsiz says

    30 Mart 2016 at 22:55

    16 yaşındayım. Gecen ay’a kadar gözümde hicbir zaman gorme bozukluğu dışında bir hastalık veya hastalık belirtisi olmadı. Birkac hafta once sağ gözüm altlı üstlü şişti, kekik yağı sayesinde şişmesini indirdim fakat goz kapaginin ucunda gozumun icinde hala hafif sislik duruyor. Bu hafta birden bire sol gozum kasinmaya basladi. Su an şişik bir durumda ve kekik yağı bile indirmiyor şişligini, bilgilendirirseniz sevinirim

    Cevapla
  7. osman says

    5 Ağustos 2016 at 01:44

    Merhaba benim bi sorum olacak.üç yaşında kızım var.bi iki gündür gözlerini neredeyse zor açıyor göz kapakları mosmor olmuş.sürekligözlerinden sıvı akıyor bide çok çapaklanıyor.acaba sorun nedir?

    Cevapla
  8. Miraç says

    2 Eylül 2016 at 08:38

    Dün Banyo Yaparken Gözüme Çok Şampuan kaçtı banyodan çıktımda hep gözüm yanıyodu bugün kalktımda gözüm şişmişti sol gözüm

    Cevapla
    • Elif says

      6 Aralık 2016 at 21:46

      Merhaba 9 yaşında kızım gözleri bir süredir agriyo bu akşam farkettim gozkapaginin çevresinde kırmızı minik minik benekler oluşmuş göz damarlarida belirginlesmis sabah doktora goturcem ama merak ettim sormak istedim umarım ciddi birşey yoktur

      Cevapla
  9. Sananne says

    11 Aralık 2016 at 10:36

    Benim ablamin gozunun yanlari sis ve dokununca acimiyo ama yuzu aciyo bu ciddi bir sey mi

    Cevapla
  10. Sananne says

    11 Aralık 2016 at 10:40

    Benim ablamin gozu sis ama dokununca acimiyor sadece yuzu aciyor sizce ciddi bir sey mi???

    Cevapla
  11. Sevim says

    20 Ekim 2017 at 13:19

    Eğer arpacık sorununuz varsa sakın soğuk şeyler uygulamayın yoksa daha fazla şişiyor. Doktorun verdigi tavsiye olarak ılık suyu pamuk ile göz kapagımıza pansuman yapmak gerçekten iyi geliyor .

    Cevapla
  12. Melisa says

    4 Kasım 2017 at 09:39

    Alnım tarafına kapı çarptı ve ödem oluştu bayağı bi şişti doktor gittik tabiki ve ödemin gözüme ineceğini söledi daha sonra ertesi sabah yani bu sabah sağ gözümün kapakçığı şişmişti sanırım yer çekimi dolayısıyla ödem aşagı iniyor ama şöyle bişey var görmem bulanıklaştı. Acaba normal mi yoksa alakasız bisey mi

    Cevapla
  13. Danla bilic says

    10 Ekim 2018 at 20:29

    Merhaba kontak lens kullanıyorum ve sabah kalktığımda sol gonumun ustu sismisti kizariklik ve kasiti da var dogal yollar ile biraz indirdim ve saglik ocagi damla yazdi ama hala sislik var sizce nedeni nedir acil cevap verir misiniz

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress