• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Göz Kapağında Yumru: Düzelmiyorsa Doktora Başvurun

31 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Göz Kapağı Yumrularının Türleri

Üç tip göz kapağı yumrusu vardır. Göz kapağı yumrusunun türü ve temel nedeni, tedavinin en iyi yolunu belirleyecektir.

1 Arpacık

Arpacık, göz kapağı yumrusunun en sık görülen tipidir. Arpacık, bakterilerin göz kapaklarındaki yağ bezlerine girdiğinde ortaya çıkar. Bu, kirpiklere yakın görünen yuvarlak, kırmızı bir yumrudur. Göz kapağının ağrımasına neden olabilir. Arpacık ayrıca ışığa karşı hassas olmanıza ve gözlerinizin sulanmasına ya da gözün kaşınmasına neden olabilir. Arpacığın oluşması genellikle birkaç gün sürer ve aynı anda birden fazla arpacık oluşabilir.

2 Göz Kapağı Kisti

Göz kapağı kisti, göz kapaklarındaki yağ üreten bezler veya gözyaşı bezi tıkandığında ortaya çıkan inflamatuar bir lezyondur. Göz kapağı kisti genellikle göz kapağınızda bir arpacıktan daha fazla büyür. Çoğu durumda ağrısızdır. Nerede büyüdüğüne ve ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak görüşünüze engel olabilir.

3 Ksantelazma

Ksantelazma zararsızdır ve cilt altında yağlar biriktiğinde ortaya çıkan sarı yumrulardır. Bu yumrular, yaşça büyük yetişkinlerde görünme eğilimindedir. Bazı durumlarda yüksek kolesterol seviyelerine işaret ederler.

Göz Kapağı Yumrularının Belirtileri

Göz kapağı yumrularının çoğu, kırmızı veya deri rengi topaklar şeklinde görünür ve bunlar genellikle göz kapağının kenarı boyunca meydana gelir. Bazen hassasiyet oluşturabilirler. Diğer belirtileri arasında kırmızı, sulu gözler, batma, kaşıntı ve ışığa karşı duyarlılık bulunur.

Göz kapağı yumrularının çoğu hafif veya zararsız olmasına rağmen, bazıları daha ciddi bir duruma işaret edebilir.

Aşağıdakilerden herhangi biri meydana gelirse doktorunuzla görüşmelisiniz:
Görmekte güçlük çekiyorsanız
Gözleriniz çok sulanıyorsa
Gözünden bol akıntı varsa
Gözünüzün beyaz kısmının rengi değiştiyse
Gözleriniz az ışıkta bile acıyorsa
Göz kapağı yumrusu kanıyorsa, daha da kötüye gidiyorsa, çok büyüyorsa ya da çok acı veriyorsa
Göz kapağınız enfeksiyonu işaret eden şekilde pullu, kabuklu veya kırmızıysa
Göz kapağınızda bir enfeksiyon olduğunu gösteren kabarcıklar varsa

Arpacık ya da göz kapağı kisti, evde bakımla düzelmezse daha ciddi bir tıbbi durumun olmadığından emin olmak ya da tedavi için seçeneklerinizi tartışmak üzere doktora gitmeniz gerekir.

Göz Kapağı Yumrularının Nedenleri

Bakteriler, bakterilerin yağ bezlerine girmesi ve iltihap oluşturmasıyla görülür. Kirpik foliküllerinin iltihaplanması olan blefarit denilen bir rahatsızlığınız varsa bu risk artar. Göz kapaklarınızdaki yağ bezleri tıkandığında göz kapağı kisti oluşabilir. İçi boşalmayan arpacıklar göz kapağı kistine dönüşebilir.

Ksantelaz, cildin yüzeyinin hemen altında yağ birikimine sahip olduğunda ortaya çıkar. Bazen diyabet gibi yüksek kolesterole neden olan altta yatan bir durumun olduğunu belirtebilirler. Ayrıca herhangi bir tıbbi durumla alakasız olarak da oluşabilirler.

Göz Kapağı Yumrusunun Tedavisi

Doktorunuz bakarak arpacık ya da göz kapağı kistini teşhis edebilir. Bulunduğu yere bağlı olarak, doktorunuz daha yakından bakmak için göz kapağınızı çevirebilir. Farklı bir tıbbi sorununuz olabileceğinden endişelenilmedikçe başka bir test gerekli değildir.

1 Evde Bakım
Arpacık ya da göz kapağı kistini sıkmaya ya da patlatmaya çalışmayın. Bunu yapmanız, enfeksiyon riskinizi artırabilir ve bakterileri diğer gözünüze de yayabilir. Günde dört kez, 10 dakika boyunca üzerine sıcak kompres uygulanarak arpacık tedavi edilebilir. Isı ve baskı, arpacığın inmesine yardımcı olabilir, yağ bezesindeki tıkanıklıkları gevşetebilir ve iyileşmeye yardımcı olabilir.

Ksantelazma evde bakım gerektirmez.

2 Tıbbi Bakım
Büyük bir arpacığınız varsa, doktorunuzun enfekte olmuş sıvıyı boşaltmak için delmesi gerekebilir. Tedaviye devam ederseniz veya geçmeyen arpacığınız varsa doktorunuz göz kapağınıza sürmeniz için antibiyotik krem verebilir.

Eğer kendi başına gitmeyen büyük bir ksantelazmanız varsa, ameliyat bir seçenek olabilir. Enfeksiyonunuzu tedavi etmek veya önlemek için doktorunuz ameliyattan önce ve sonra kullanmanız için antibiyotik göz damlası verebilir. Bu durum, genellikle doktorun ofisinde yapılır. Antiinflamatuar steroid enjeksiyonları şişliği rahatlatabilir.

Görünüşü sizi rahatsız ediyorsa, ksantelazmanın cerrahi olarak alınmasını sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde tedavi gerekmez.

Göz Kapağında Oluşan Yumruların İyileşmesi

Normalde arpacıkların içleri boşaldıktan sonra kendi kendilerine iyileşmeleri genellikle birkaç günü veya haftayı bulabilir. Arpacık bir iki hafta içinde gitmezse doktorunuzu arayın. İlk arpacık iyileştikten sonra birkaç tane daha arpacık çıkabilir.

Göz kapağı kisti genellikle evde tedavi gördükten bir hafta sonra bir ay içinde kaybolur, ancak birkaç hafta sonra daha büyürse veya ılık kompres uygulamanıza rağmen düzelme olmuyorsa doktorunuza haber vermelisiniz.

Ksantelazma zararsızdır ancak altta yatan durumları test etmek için doktorunuzla konuşmalısınız.

Göz Kapağında Yumru Oluşumunu Nasıl Önleyebilirim?

Hijyene dikkat etmek, arpacık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bakterilerin düzenli el yıkaması ile yayılmasını önleyin ve ellerinizi sıcak, sabunlu su ile yıkamadıysanız gözünüze dokunmayın.

Eğer blefaritiniz varsa göz kapaklarınızı günde bir kez yıkayarak göz kapağı kistini önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca gözünüzün tahriş olduğunuzu hissediyorsanız göz kapaklarınıza sıcak kompres uygulamalısınız.

Kolesterol seviyelerinizi sağlıklı beslenerek ve aşırı kiloluysanız kilo vererek kontrol altına almanız, yüksek kolesterolden dolayı oluşan ksantelazmayı önlemenize yardımcı olabilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress