
Göz Kapağı Yumrularının Türleri
Üç tip göz kapağı yumrusu vardır. Göz kapağı yumrusunun türü ve temel nedeni, tedavinin en iyi yolunu belirleyecektir.
1 Arpacık
2 Göz Kapağı Kisti
3 Ksantelazma
Göz Kapağı Yumrularının Belirtileri
Göz kapağı yumrularının çoğu, kırmızı veya deri rengi topaklar şeklinde görünür ve bunlar genellikle göz kapağının kenarı boyunca meydana gelir. Bazen hassasiyet oluşturabilirler. Diğer belirtileri arasında kırmızı, sulu gözler, batma, kaşıntı ve ışığa karşı duyarlılık bulunur.
Göz kapağı yumrularının çoğu hafif veya zararsız olmasına rağmen, bazıları daha ciddi bir duruma işaret edebilir.
Aşağıdakilerden herhangi biri meydana gelirse doktorunuzla görüşmelisiniz: |
---|
Görmekte güçlük çekiyorsanız |
Gözleriniz çok sulanıyorsa |
Gözünden bol akıntı varsa |
Gözünüzün beyaz kısmının rengi değiştiyse |
Gözleriniz az ışıkta bile acıyorsa |
Göz kapağı yumrusu kanıyorsa, daha da kötüye gidiyorsa, çok büyüyorsa ya da çok acı veriyorsa |
Göz kapağınız enfeksiyonu işaret eden şekilde pullu, kabuklu veya kırmızıysa |
Göz kapağınızda bir enfeksiyon olduğunu gösteren kabarcıklar varsa |
Arpacık ya da göz kapağı kisti, evde bakımla düzelmezse daha ciddi bir tıbbi durumun olmadığından emin olmak ya da tedavi için seçeneklerinizi tartışmak üzere doktora gitmeniz gerekir.
Göz Kapağı Yumrularının Nedenleri
Bakteriler, bakterilerin yağ bezlerine girmesi ve iltihap oluşturmasıyla görülür. Kirpik foliküllerinin iltihaplanması olan blefarit denilen bir rahatsızlığınız varsa bu risk artar. Göz kapaklarınızdaki yağ bezleri tıkandığında göz kapağı kisti oluşabilir. İçi boşalmayan arpacıklar göz kapağı kistine dönüşebilir.
Ksantelaz, cildin yüzeyinin hemen altında yağ birikimine sahip olduğunda ortaya çıkar. Bazen diyabet gibi yüksek kolesterole neden olan altta yatan bir durumun olduğunu belirtebilirler. Ayrıca herhangi bir tıbbi durumla alakasız olarak da oluşabilirler.
Göz Kapağı Yumrusunun Tedavisi
Doktorunuz bakarak arpacık ya da göz kapağı kistini teşhis edebilir. Bulunduğu yere bağlı olarak, doktorunuz daha yakından bakmak için göz kapağınızı çevirebilir. Farklı bir tıbbi sorununuz olabileceğinden endişelenilmedikçe başka bir test gerekli değildir.
1 Evde Bakım
2 Tıbbi Bakım
Göz Kapağında Oluşan Yumruların İyileşmesi
Normalde arpacıkların içleri boşaldıktan sonra kendi kendilerine iyileşmeleri genellikle birkaç günü veya haftayı bulabilir. Arpacık bir iki hafta içinde gitmezse doktorunuzu arayın. İlk arpacık iyileştikten sonra birkaç tane daha arpacık çıkabilir.
Göz kapağı kisti genellikle evde tedavi gördükten bir hafta sonra bir ay içinde kaybolur, ancak birkaç hafta sonra daha büyürse veya ılık kompres uygulamanıza rağmen düzelme olmuyorsa doktorunuza haber vermelisiniz.
Ksantelazma zararsızdır ancak altta yatan durumları test etmek için doktorunuzla konuşmalısınız.
Göz Kapağında Yumru Oluşumunu Nasıl Önleyebilirim?
Hijyene dikkat etmek, arpacık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bakterilerin düzenli el yıkaması ile yayılmasını önleyin ve ellerinizi sıcak, sabunlu su ile yıkamadıysanız gözünüze dokunmayın.
Eğer blefaritiniz varsa göz kapaklarınızı günde bir kez yıkayarak göz kapağı kistini önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca gözünüzün tahriş olduğunuzu hissediyorsanız göz kapaklarınıza sıcak kompres uygulamalısınız.
Kolesterol seviyelerinizi sağlıklı beslenerek ve aşırı kiloluysanız kilo vererek kontrol altına almanız, yüksek kolesterolden dolayı oluşan ksantelazmayı önlemenize yardımcı olabilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın