• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Göz Nezlesi (Konjonktivit): Son Derece Bulaşıcıdır

8 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Göz Nezlesinin Belirtileri

Bakteriyel ya da viral göz nezlesi oldukça bulaşıcı olduğundan belirtilerinize dikkat etmeniz önemlidir. Hastalık, oluştuktan iki hafta sonra başkalarına da bulaşabilir.
Şu belirtileri yaşıyorsanız doktorunuzla görüşün:
Pembe ya da kırmızı göz
Gözde kumlu bir his
Geceleri gözlerin sulanması ya da gözde akıntı olması
Gözün kaşınması
Anormal miktarda gözyaşının gelmesi

Göz Nezlesinin Nedenleri

Göz nezlesinin en yaygın nedenleri:

I Virüsler ya da Bakteriler
Bakteriyel göz nezlesine genellikle streptokok boğaz ağrısı ya da stafilokok enfeksiyonlarına neden olan bakteriler yol açar. Virüslerin neden olduğu göz nezleleri ise gribe yol açan virüslerden kaynaklanır. Nedeni ne olursa olsun viral ve bakteriyel göz nezlesi son derece bulaşıcıdır. El teması kadar basit bir şeyle bile bir kişiden öbürüne geçebilir.
II Alerjiler
Polen gibi alerjenler tek bir gözde veya her iki gözde göz nezlesine yol açabilir. Bu alerjenler vücudunuzda daha fazla histamin üretilmesine neden olarak vücudun enfeksiyon olduğunu düşündüğü şeylere karşı tepki oluşturmasına ve buna bağlı olarak iltihap oluşumuna yol açar. Alerjik göz nezlesi genellikle kaşıntıya neden olur.
III Kimyasallar
Gözlerinizde yabancı maddelerin ve kimyasalların kaçmaması için dikkatli olmalısınız. Yüzme havuzlarında bulunan klor, göz nezlesinin nedeni olabilir. Gözlerinizi suyla yıkamak, kimyasalların neden olduğu göz nezlesinden korunmak için basit ve etkili bir yöntemdir.

Göz Nezlesi Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorların göz nezlesini teşhis etmeleri zor değildir. Doktorunuz, size birkaç soru sorarak ve gözlerinizi inceleyerek göz nezlesi olup olmadığına karar verebilir. Gerekli görülürse konjontivadan gözyaşı ya da sıvı örneği alarak inceleme için laboratuvara gönderebilir.

Göz Nezlesinin Tedavisi

Göz nezlesinin tedavisi, hastalığın nedenine bağlıdır. Göz nezlesine kimyasal maddeler neden olduysa birkaç gün içinde kendiliğinden geçme ihtimali yüksektir. Bu duruma bakteriler, virüsler ya da alerjenler neden olduysa birkaç tedavi seçeneği bulunur.

I Bakteriyel Göz Nezlesi
Bakteriyel enfeksiyonlarda, antibiyotikler en yaygın tedavi yöntemidir. Yetişkinler genellikle göz damlasını tercih ederler. Çocuklar içinse uygulaması daha kolay olacağından merhem kullanılabilir. Antibiyotik ilaçların kullanılmasıyla belirtileriniz birkaç gün içinde düzelecektir.
II Viral Göz Nezlesi
Ne yazık ki viral göz nezleniz varsa uygulanabilecek bir tedavi yoktur. Tıpkı nezle gibi virüslerin neden olduğu göz nezlesinin de tedavisi bulunmaz. Belirtileriniz büyük ihtimalle 7 – 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Bu sırada, ılık bası ya da ılık suyla nemlendirilmiş bir kumaş belirtilerin rahatlatılması için kullanılabilir.
III Alerjik Göz Nezlesi
Alerjenlerin neden olduğu göz nezlesini geçirmek için doktorunuz iltihaplanmayı durdurmasını sağlamak için antihistamin verir. Loratadin (Claritin) ve difenhidramin (Benadryl) reçetesiz olarak alınabilen antihistaminlerdendir. Diğer tedavi seçenekleri arasında antihistamin göz damlaları ve antienflamatuar göz damlaları bulunur.

Tedavi için Yapılabilecek Genel Şeyler

Ilık bası kullanmanın yan sıra gözyaşlarının yerine geçebilecek suni gözyaşlarından alabilirsiniz. Suni gözyaşı, göz nezlesinin belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olur. Ayrıca, göz nezlesi geçene kadar lens kullanmamanız da iyi olacaktır.

Göz Nezlesini Nasıl Önleyebilirsiniz?

⇒Temizliğe dikkat etmeniz göz nezlesini önlemek için yapabileceğiniz en iyi şeydir. Ellerinizle gözlerinize dokunmaktan kaçının ve ellerinizi sık sık yıkayın.

⇒Gözlerinizi ve yüzünüzü silmek için sadece temiz mendiller ve havlular kullanın.

⇒Özellikle göz kalemi ve rimel başta olmak üzere kozmetik ürünlerinizi başkalarıyla paylaşmayın.

⇒Yastık kılıflarını sık sık yıkamak da iyi olacaktır.

⇒Doktorunuz lenslerin göz nezlesine neden olduğunu düşünüyorsa yeni lenslere geçmenizi ya da lensleri dezenfekte etmenizi önerebilir. Ayrıca, lenslerinizi temizlemeniz, daha sık değiştirmeniz veya lens kullanmayı iyileşene kadar tamamen bırakmanız gerekebilir. Gözünüze uymayan lenslerin ve dekoratif lenslerin kullanılmaması göz nezlesi riskini azaltır.

Göz Nezlesinin Yayılmasını Önleyin

⇒Göz nezleniz varsa ailenize ve arkadaşlarınıza bulaşmasını önlemek için ellerinizi düzenli olarak yıkayın ve onlarla aynı havluyu kullanmayın. Havlularınızı günlük olarak değiştirin.

⇒Enfeksiyon geçtikten sonra kozmetik ürünlerinizi değiştirin ve doktorunuzun lens bakımıyla ilgili tavsiyelerini dikkate alın.

⇒Çocuğunuzda göz nezlesi varsa, göz nezlesini başkalarına bulaştırmaması için tedaviye başladıktan sonra en az 24 saat boyunca okula göndermeyin.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress