
Göz Yorgunluğunun (Astenopi) Belirtileri
Göz yorgunluğu baş ağrısı yapar mı? Göz yorgunluğu genelde yaygın olarak aşağıdaki belirtileri açığa çıkarır:
- Yorgunluk
- Göz ağrısı
- Göz çevresinde ağrıma
- Bulanık görme
- Çift görme
- Baş ağrıları
- Yanma hissi
- Göz sulanması
- Göz kuruması
- Boyun ağrısı
- Işığa karşı hassasiyet artışı
- Göz batması
Bunların yanında bilgisayar kullanımı da ek olarak aşağıdaki belirtileri ortaya çıkarır:
- Kağıda veya bilgisayar ekranına bakarken konsantrasyon bozukluğu
- Görüntüler arası ardışık görüntülerin belirmesi
Göz Yorgunluğunun (Astenopi) Nedenleri
Göz yorgunluğuna genellikle uygun olmayan çalışma koşulları neden olur fakat bu nedenler insandan insana değişir.
1) Göz Kaslarının Uzun Süre Odaklanmış Halde Kalması
Göz kaslarınızı bilgisayar ekranı ya da kitap gibi bir objeye sabit bir şekilde uzunca bir süre odaklanmış halde bırakırsanız göz kasları gerginleşir. Eğer bu kaslar uzun süre gergin kalırsa bu kaslar yorulur ve hassas hale gelir. Bu tıpkı bir spor ya da jimnastik yaptıktan sonra kullanılan kaslarımızın yorulmasına benzer. Gözler normal olarak yakın ve uzak objeler arasında odak noktasını sürekli değiştirme prensibine göre çalışır.
2) Zayıf Işık
Zayıf bir ışık altında çalışıyorsanız ya da kitap okuyorsanız gözler odaklanmaya zorlanır ve göz kasları zamanla yorulur. Bu nedenle çalışma ortamının yeterli ışıklandırılması gerekir.
3) Görme Problemleri
Göz yorgunluğu görme gücünün zayıflamasından da kaynaklanabilir. Bu duruma gözlük camlarının numara ayarının yapılmaması neden olabilir. Bu nedenle göz doktoruna göz testi yaptırıp göz camlarının ayarının yapılması gerekir.
4) CRT Monitörleri
70 Hz den az tarama hızına sahip CRT monitörleri imgelerin titremesinden dolayı göz yorgunluğuna neden olur. Bu monitörler eskidikçe daha fazla titreşir ve gözün görüntüyü ayarlamak için sık sık odak noktasını değiştirmesine neden olur bu da göz yorulmasıyla sonuçlanır. Bu nedenle kullanılan monitörlerin fazla eskimeden değiştirilmesi gerekir.
5) Göze Doğrudan Işık Vurması
Göze doğrudan ışık gelmesi gözlerin odaklanmasını zorlaştırır bu da göz kaslarının yorulmasını sağlar. Bunu engellemek için ortamda gözümüze doğrudan gelen ışık olmamasına özen göstermeliyiz.
6) Kontrast
Kontrast bakılan objenin parlaklığıyla çevrenin parlaklığı arasındaki farktır. Bu ikisi arasındaki fark fazla ise göz yorulmasına neden olabilir. Bunun örnek olarak siyah zemin üzerindeki beyaz kağıt gösterilebilir.
Bunlara ek olarak aşağıdakiler de göz yorgunluğuna neden olabilir:
- Uzun süre araç kullanma
- Uzun süre tv izleme
- Stres
- Göz kasları arasındaki dengesizlik
- Uzun süre loş ortamda kalmak
- Duruş bozukluğu
- Alkol ve uyuşturucu kullanımı
Göz Yorgunluğu (Astenopi) Nasıl Tedavi Edilir?
1) Hayat Tarzında Değişiklikler
Orta derecede göz yorgunlukları her iki gözü bir süreliğine kapatıp dinlendirilerek geçebilir. Fakat gözleriniz gün boyu yorgun kalmışsa genel alışkanlıklarda bir takım değişiklikler yapmak gerekir:
- Odanın ışığı ve ekran kontrastı ayarlanmalı. Oda çok karanlık olursa kitap okurken ve ekrana bakarken gözler yorulur. Ekran kontrastı orta parlaklıkta bir oda ışığına göre ayarlanmalıdır.
- Gözlerle kitap veya ekran arasındaki uzaklık bir kol uzunluğunda olmalıdır.
- Ekrana uzun süre bakmak boyun ağrısına neden olur. Monitörun tam karşınızda olmasına özen gösterin.
- Kitap okuduktan ve bilgisayar kullandıktan sonra bulut ya da bir dağ gibi uzaktaki bir şeye bakın. Eğer odanızda pencere yoksa en azından odadaki en uzak objeye bakın. Gün içinde işiniz çok yoğun ise en azından ara ara boynunuzu esnetin ve bulunduğunuz yerdeki en uzak noktaya bakın. Bu hareketler göz kaslarınızın yorulmasını önemli ölçüde engelleyecektir.
2) Göz Yorgunluğu Damla
Göz damlaları yorulan gözlerin nemlenmesini sağlar. Göz yorgunluğunuz varsa kitap okurken ve yoğun iş ortamlarında bu damlaları sık sık kullanabilirsiniz. Uzun süre odaklanmış bir şekilde kitap okunduğunda ya da bilgisayar ekranına bakıldığında gözler kurur bu nedenle göz damlalarının kullanımı önemlidir.
3) Göz Egzersizleri
Göz egzersizleri yorgun gözlerin rahatlamasını ve göz kaslarına daha fazla oksijen toplanmasını sağlar. Gözlerinizi gün içinde çok fazla odaklanmış halde kullanıyorsanız bu egzersizleri günde 2-5 kez yapın.
- Gözlerinizi geniş bir şekilde açarak sağa sola , aşağı yukarı oynatın ve bunu her defasında 10 kez tekrarlayın.
- Baş parmağınızı gözünüzün karşısına 30 cm mesafede tutun. Parmağa 5 sn boyunca bakın ve daha sonra uzak bir objeye bakın. Bunu her defasında 5 kez tekrarlayın.
- Parmaklarınızı göz etrafında tutarak bu bölgeye yumuşak masaj yapın. Bu egzersizi de 5 kez tekrarlayın.
- Avuç içlerinizi birbirine sürtüp ısıttıktan sonra kapattığınız gözlerinizin üzerine koyun. Bu işlem göz etrafında kan akışını hızlandırarak göz kaslarının rahatlamasını sağlar.
4) Bitkisel İlaçlar
Yaban mersini: Günde 3 kez alınacak yaban mersini kapsülü göz yorgunluğunu tedavi etmek ve görüntüyü zenginleştirmek için etkilidir.
Altın mühür: Bu bitki türü göz masajı ve kompresi için kullanılır. Altın mühür içindeki berberin maddesi kanlanan gözleri kan damarlarını büzerek tedavi eder.
Sibirya ginsengi: Bu bitki mental fonksiyonları artırır ve viral enfeksiyonlara karşı etkilidir. Sibirya ginsengi özellikle günlük alınarak uzun süreli kullanımlarda etkilidir. Kapsül formu kullanılmalıdır.
Astragalus: Astragalusun enerji verici, bağışıklık güçlendirici ve yorulan kasları dinlendirici özelliği vardır.
Meyan kökü: Anti-enflamatuar özelliğiyle göz yorgunluğuna iyi gelir. Fakat çay olarak içilmeli ve 6 haftadan fazla kullanılmamalıdır .
Merhaba,
konsantre olamamayı ortamdaki yetersiz ışığa bağlamışsınız ama ben de tam aksi bi durum var,yurtta ,işyerinde ve okulda kullanılan ışıklar gözümü çok yoruyor, Aynı zamanda konsantre olmamı da etkiliyor. Aydınlık ortamda ders çalışamıyorum, kitap okuyamıyorum,daha doğrusu kendimi o işe veremiyorum. Bunun sebebini parlak ortamlara ve ışığa bağlıyorum. Ne kadar doğru? göz doktorum bana göz yorgunluğum için dinlendirici gözlük verdi ,rahatlatıyor ama konsantre problemini aşamıyorum. Bu konuda ne yapmalıyım?
Merhaba Elif. Konsantrasyon probleminin gözle alakali olduğunu düşünmüyorum. Bence ne yetersiz ışıkta ne de aşırı ışıkta ders çalışmayı denemelisin. İkisinin arasında bi ışıklı ortamda ders çalışmalısın. Ve psikolojik olarak kendini şartlamamalısın. Hayatında başarılar.
ne zaman ders çalışsam kitap okusam sürekli başım ağrıyor. ense kısmı özellikle gözlerimi açmakta zorlanıyorum ve hemen uykum geliyor. Bunu nasıl yenebilirim. neden kaynaklanıyor acaba.
Tembellikten suna. Tembelsin
Gözm çok çabuk yorgun düşüyo gözlük şartmı
ben kitap okurken gözlerim çok sulanıyor ve çok acıyor ondan sonra gözlerim bulanıyor ve bayılıcakmışım gibi hisediyorum neden acep
Merhaba ben çok cizim ve pcde kalıyorum okuduğum bölüm dolasıyla gozlerim çok yoruluyor gormekte zorlaniyorum ve göz kapaklarimda agri oluşuyor bunun için dinlendirici gozluk verilebilir mi
Merhaba benim problemim baktim yerdeki goruntuyu baska tarafa baktimda onceki gordugum goruntu kaliyor doktorlar ne oldugunu anliyamiyor yardimci olursaniz sevinirim tesekurler
Merhaba benim gözüm insanları ve uzuaktatki yazıları okuyamıyorum ve baş Ağrı’sı ve mide bulantısı var ama Güneş’te daha iyi görıemiyom
Mrhba arkadaşlar bnm sağ gözüm gün içerisinde kizariyor ve bulanık çift görme gibi durumlar oluyor doktora gttim gözlerinde birşey yok diyor ama göz kuruluğu damlası ve 0.25 gözlük yazdı göz yorgunluğu olduğunu dusnyrm göz kuruluğu ve göz yorgunluğu aynı seymi bilgisi olan varsa yorum yapsın lütfen
Merhaba ben güneşe parlak şeylere bakamıyorum gün içinde yarım saat uyuduğumda gözlerim dinlenmiş oluyo gözlerim yorgun hissediyorum kaymada var ama doktora gittiğimde gözümde kaymam olmadığını söylüyo ne kullanmam gerekiyo gözlerimde sulanma kaşıntı fazla
Merhaba. Ben bütün gün bilgisayar ve telefon ile işimi gören biriyim ama, son bir kaç aydır akşamları saat 21:30 gibi oldu mu, gözlerim kapanmak için çabalıyor sanki. hemen yatmaz 1 saat daha zorlarsam, gözlerim kapalıyken bile batma hissi oluyor, gözlerimi açamıyorum bile. sabahına geçmiş oluyor. son dönemde normalden fazla çalışmadım, yani hayatımda değişen bir şey yok. hipermiyopim olduğu için gözlük kullanıyorum yakın çalışmalarda. gözlerimin bu zorlayıcı ve ısrarlı kapanma isteğini nasıl aşabilirim? Akşam 22:00 da yatıp sabah 07:00 de kalkıyorum. uyku sürem yeterli sanki. Teşekkürler.