• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Günde 5 Dakika Egzersiz Yaparak Fibromiyalji Ağrılarınızı Hafifletebilirsiniz

3 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Fibromiyalji

Fibromiyaljiye, kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla rastlanır. Fibromiyaljinin neden ortaya çıktığı bilinmemektedir ama yapılan araştırmalarda, fibromiyalji ağrısına sinir sisteminin hangi kısımlarının etkilediği incelenmektedir.

Fibromiyaljiniz varsa egzersiz yapmanın ağrılarınızı artıracağını düşündüğünüz için bu konuda tereddütlü olsanız da egzersiz yapmak fibromiyaljinin sebep olduğu ağrıları gerçekten de azaltıyor.

Stres, hastalığın belirtilerinin artmasında önemli bir etkendir. Bu stres, kişisel hayatınızdan veya iş hayatınızdan kaynaklanabilir. Spor yapmak çoğu zaman stresi azaltıcı bir etkiye sahip olsa da, bazı durumlarda kötü sonuçlar doğurabilir.

Fibromiyaljiniz varsa ve vücudunuz size durmanızı söylediği halde siz limitlerinizi zorlamak için ya da daha da güçlenmek için kendinizi zorluyorsanız vücudunuz en sonunda pes edebilir ve merdiven bile çıkamaz hale gelebilirsiniz.

Düzgün ve kontrollü bir şekilde egzersiz yapmak sağlıklı olmak için elzemdir. Yaptığınız spor, ağrılarınızı azaltmanıza yardımcı olabilecek ve size uygun bir spor olmalıdır.

Günde sadece 5 dakika kadar vakit ayırarak ağrılarınızı hafifletmeniz mümkün.

Neden Bazı Egzersizler Fibromiyalji Belirtilerini Kötüleştiriyor?

Fibromiyalji hastalığı olan birçok kişi, egzersizin bu hastalıkla birlikte yapılamayacağı ve belirtileri daha da kötüleştirdiği gibi yanlış bir kanıya sahip.

Buradaki sorun egzersiz yapmaktan değil, yaptığınız egzersizin türünden kaynaklanır.

Ağrıyı gidermek için yapılan egzersizlerde önemli olan sıkı bir egzersiz yapmak değildir. Belirtilerinizi hafifletecek ve size uygun egzersizler yapmanız önemlidir.

Fibromiyaljide ağrılarınızı hafifletmek için egzersiz yapacaksanız dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konuysa, bu egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerektiğidir.

Aşırı efor sarf etmeniz, spordan sonra halsizlik hissetmenize neden olacaktır. Fibromiyaljisi olan kişiler zaten kendilerini yorgun hissettikleri için spordan sonra oluşan yorgunlukla kondisyonlarını artırmak için kendilerini zorlayarak spor yapan sağlıklı insanlar kadar rahat bir şekilde başa çıkamazlar. Fibromiyaljisi olan kişiler vücudun ürettiği kısıtlı enerjinin daha fazlasını kullanacak şekilde spor yaptıkları takdirde sistemleri yıkılır ve kendilerini kamyon çarpmış gibi hissederler.

Bu yüzden, yapılması gereken şey kendinize göre doğru oranda ve düşük yoğunluklu egzersizleri bulmanız ve kendinizi yorgun hissettiğiniz anda durmanız olacaktır.

Yaptığınız egzersizlerin yoğunluğunu artırmak ya da spor sürenizi uzatmak yerine enerji üretiminizi artırmaya çalışırken aynı yoğunluk ve uzunluktaki egzersiz rutininize bağlı kalmaya çalışmalısınız.

Fibromiyaljisi olan kişiler egzersiz yaptıklarında ağrıları azalsa da dört beş gün boyunca egzersiz yapmazlarsa bu ağrılar tekrar ortaya çıkacaktır. Bu yüzden, egzersizlerin düzenli olarak yapılması ağrı yaşamamanız ve hayat kalitenizi artırmanız için çok önemlidir.

Egzersiz Sonrasında Ağrı Oluşmaması için

Fibromiyaljide egzersiz yapmak söz konusu olduğunda, egzersizlere hafif tempolu olarak başlanıp yoğunluğu çok az artırılarak orta seviyeye gelinmelidir.

5 dakika kadar egzersiz yapmak, ağrılarınızın azalması konusunda size yardımcı olacaktır. Yapabileceğiniz egzersizler arasında suyun içinde basit hareketler, eliptik bisiklet kullanmak ya da hafif bir yoga yer alabilir. En iyi sonucu alabilmek için bu egzersizleri her gün yapmalısınız.

Yürüyemeyecek kadar hastaysanız ılık bir havuz içinde minik hareketler yaparak dışarıda yürüyebilecek hale gelebilirsiniz.

Fibromiyaljisi olan kişilerde ortostatikintolerans vardır. Yani, ayakta durduğunuz zaman kan ayaklarınıza doğru gider ve orada kalır. Bu durumun önüne, daha çok su içerek ve varis çorabı kullanarak geçebilirsiniz. Böyle durumlarda, yatık bisiklet kullanmanız faydalı olabilir.

Yürüyüş ve su içinde yapılan hareketlerin yanı sıra yoga veya Tai Chi egzersiz sonrasında ağrı oluşturmayan egzersiz türleri arasındadır.

Fibromiyalji Hastaları için Öneriler

  • Günlük 15 dakika egzersiz yapabilmeyi hedefleyin.
  • Günlük 5 dakika egzersiz yaparak başlayın ve ağrılarınızı hafifletin.
  • Yorulduğunuz anda egzersizi bitirin.
  • Egzersiz yapmak ağrılarınızı artırıyorsa daha kısa süren ve daha hafif hareketler yapın.
  • Kendinizi daha enerjik hissetmeye başlarsanız egzersizin süresini ve yoğunluğunu artırmayın.

Egzersiz Yapmanıza Başlamanıza Yardımcı Olacak 7 İpucu

Nasıl forma gireceğinizle ilgili birçok bilgi bulunmaktadır. Fakat ne yazık ki bunlar genellikle sağlıklı insanlar içindir.

Fibromiyaljiniz varsa:

  1. Her zaman vücudunuzu dinleyin ve sadece enerjiniz varken egzersiz yapın. Vücudunuzun yapmak istemediği noktada kendinizi zorlamayın.
  2. Egzersizler arasında mola vererek dinlenin. Egzersizleri gün boyu yapılabilecek şekilde 5 veya 10 dakikalık bölümlere ayırabilirsiniz.
  3. Gün içinde esneme hareketleri yapmanız duruşunuzu ve hareket kabiliyetinizi artıracaktır. Bunun sonucunda günlük işlerinizi yaparken hareket ettiğinizde daha az ağrı yaşayacaksınız.
  4. Antrenman sonrası ağrı yaşamamak için düşük yoğunluklu egzersizlere bağlı kalın.
  5. Kalp hızınızı %60’tan fazla yükseltmeyin. Bu sınırın altında kalmak spor sonrası yorgunluk yaşamamanızı sağlar.
  6. Egzersizi yaparken acı hissetmeye başladığınız anda o hareketi yapmayı bırakın.
  7. Hangi hareketlerin sizin için daha uygun olduğunu deneme yanılma yoluyla bulacaksınız. Bu yüzden yaptığınız egzersizlerle, bu egzersizleri yaparken hissettiklerinizle ve egzersiz sonrasındaki ağrı durumunuzla ilgili notlar tutarak kendinize en uygun egzersiz rutinini oluşturabilirsiniz.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress