
1 Kanama
Düşük ikinci trimesterda nadiren görülse de yine de yaşanabilir. Vajinal kanama genellikle uyarıcı ilk işarettir. 20 haftadan önce, ikinci trimesterda yaşanan düşükler pek çok nedenden dolayı yaşanabilir.Bu nedenler:
- Rahim içerisinde perde oluşumu (Uterin Septum)
- Rahmin çok erken açılmasına ve erken doğuma sebep olan rahim ağzı yetersizliği
- Lupus ya da deri sertleşmesi gibi bağışıklık sistemi hastalıkları (Bu hastalıklar, bağışıklık sistemi sağlıklı hücrelere saldırdığında görülür.)
- Fetüste kromozom anormallikleri (Bebeğin DNA hücreleri olan kromozomlarında bir şeyler ters gittiğinde görülür.)
İkinci trimesterda kanamaya neden olan diğer durumlar:
- Erken doğum
- Plasenta previa (Plasentanın rahmi kaplaması)
- Plasta abrupsiyonu (Plasentanın rahimden ayrılması)
Bu sorunlar üçüncü trimesterda yaygın olarak görülür ama ikinci trimesterın sonlarında da yaşanabilir.
Rh negatif kan grubuna sahip anne adayları kanama yaşıyorlarsa immünoglobulin iğnesi vurulmaları gerekir. İmmünoglobülin bir antikordur. Antikor, bağışıklık sistemini koruyan ve bakterilerle virüsler gibi zararlı organizmalara karşı koruyan bir proteindir. İmmünoglobulin iğnesi vurulmak, bebeğin kan grubu Rh pozitif olduğunda Rh antikorlarının gelişmesine ve bebeğe saldırmasına engel olacaktır.
Vajinal kanama yaşadığınızda korkabilirsiniz ama bütün kanamaların kötüye işaret olmadığını hatırlamanız önemlidir. Kanama, hamilelikte yaygın olarak görülür.
2 Erken Doğum
Doğum sancısı, 9. aydan ya da 37. haftadan erken başladığında erken doğum olarak düşünülür. Mesanenin enfeksiyon kapması, sigara kullanımı ya da uzun süredir devam eden diyabet ya da böbrek sorunları gibi hastalıklar erken doğuma neden olabilir.Şu durumları yaşayan kadınlarda erken doğum daha sık görülür:
- Daha önce erken doğum yapıldıysa
- İkiz hamilelik varsa
- Çoklu hamilelik varsa
- Amniyotik sıvının miktarı fazlaysa (Amniyotik sıvı, fetüsü çevreleyen sıvıdır.)
- Amniyotik sıvının ya da amniyotik zarın enfeksiyon kapması
Belirtileri
Erken doğum belirtileri hemen göze çarpmasa da şu belirtiler görülebilir:
- Vajinada baskı
- Sırt ağrısı
- Sık sık idrara çıkma
- İshal
- Vajinal akıntının çoğalması
- Alt karında gerginlik
Bazı durumlarda erken doğumun belirtileri daha belirgin olup acı verici kasılmalar, vajinada akıntı ve vajinal kanama gibi sorunların yaşanmasına neden olur.
Bu belirtileri görüyorsanız ve erken doğumdan endişeleniyorsanız hemen doktorunuzu arayın. Belirtilerinize bağlı olarak doktorunuz hemen hastaneye gitmenizi isteyebilir.
Tedavi
Anne adayının erken doğum tehlikesi yaşamadığı her gün, bebek doğduğunda daha az komplikasyonun oluşması için şans artıyor demektir. Pek çok ilaç, erken doğumu durdurmak için kullanılabilir.
Bu ilaçlar arasında şunlar bulunur:
- Magnezyum sülfat
- Kortikosteroidler
- Tokolitikler
Steroid ilaçlar genellikle annenin erken doğum yapması engellenemediği zamanlarda verilir. Bu ilaçlar bebeğin akciğerlerinin gelişmesine yardımcı olur ve akciğer hastalıklarının ciddiyetini azaltır. Genellikle ilk doz uygulandıktan iki gün sonra etkili olur. Bu yüzden doktorunuz en az iki gün boyunca doğumu önlemeye çalışacaktır.
3 Preterm Erken Membran Rüptürü
Doğum sancısıyla membranın yırtılması son derece normaldir. Bu durum, genellikle “suyun gelmesi” olarak da ifade edilir. Bebeğin etrafındaki amniyotik sıvıyı tutan amniyotik kese parçalandığında amniyotik sıvı dışarı çıkar ve bu durum görülür.Suyun geldiği zaman doğum sancısı ve doğum başlar. Ancak bu durum çok erken gerçekleştiğinde siz ve bebeğiniz ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu duruma preterm erken membran rüptürü denir. Preterm erken membran rüptürünün tam nedeni bilinmemektedir ama çoğu durumda sorunun kaynağı membranın enfeksiyon kapmasıdır.
Preterm erken membran rüptürü, erken doğuma neden olduğundan ikinci trimesterdeki en büyük endişelerden biridir. 24 ile 28. hafta aralığında doğan bebeklerde başta akciğer hastalığı olmak üzere uzun süreli ve ciddi tıbbi sorunlar görülebilir. İyi haberse yoğun bakım ünitesinde doğru bakımla erken doğan çoğu bebeğin durumunda bir sorun olmaz.
Tedavi
Preterm erken membran rüptürünün tedavisi değişkenlik gösterir. Çoğu kadın hastaneye yatırılır ve antibiyotik, betametazon gibi steroidler ya da doğum sancısını durduracak terbutalin gibi ilaçlar verilir. Enfeksiyon belirtisi varsa ciddi komplikasyonları önlemek için doğum başlatılır.
Çoğu kadın membran rüptürünün ikinci gününde doğum yapar ve neredeyse tüm doğumlar bir hafta içinde gerçekleşir. Nadir vakalarda, amniyotik kese kendini mühürler ve erken doğum önlenebilir.
4 Rahim Ağzı Yetersizliği
Rahim ağzı, vajina ile rahmi birbirine bağlayan dokudur. Bazen rahim ağzı, hamilelik sırasında bebeğin büyüyerek oluşturduğu baskıya dayanamaz. Artan baskı rahim ağzını zayıflatır ve 9. aydan önce açılmaya neden olur. Bu duruma rahim ağzı ya da yetersiz serviks denir. Nadir görülen bir durum olsa da bu rahatsızlık ciddi komplikasyonlara neden olur.Rahim ağzının açılması ve kalınlaşması membran yırtılmasına ve çok erken doğuma neden olmaktadır. Bu durum genellikle hamileliğin 20. haftasında görülür. Fetüs, anne rahminin dışında hayatta kalamayacak kadar küçük olduğundan hamilelik genellikle kurtarılamaz.
Rahim ağzı yetersizliğinin görülme riski daha önce rahimde travma oluştuysa, önceki doğumlarda rahimde parçalanma olduysa, rahimde biyopsi yapıldıysa ya da rahimde başka bir operasyon yapıldıysa yükselir.
Belirtileri
Erken doğumun aksine rahim ağzı yetersizliği acıya ya da kasılmalara neden olabilir. Vajinal kanama ya da akıntı görülebilir.
Tedavi
Rahim ağzı yetersizliğinde tedavi seçenekleri kısıtlıdır. Acil serklaj yani rahme dikiş atılması, henüz membran yırtılmadıysa uygulanabilir. Rahim ağzı genişlediyse membran yırtılması riski yüksektir. Serklaj yapıldığı takdirde yatak istirahati gereklidir.
Membran çoktan yırtıldıysa ve bebek doğduğunda hayatta kalabilecek kadar geliştiyse doktorunuz doğumu başlatmak isteyebilir.
Önlem
Neyse ki rahim ağzı yetersizliği önlenebilir bir durumdur. Rahim ağzı yetersizliği geçmişi olan kadınlara ileriki hamileliklerinin 14. haftasında serklaj yapılabilir. Bunun yapılması riski düşürebilir ancak erken doğum yapma ve bebeği kaybetme riskini tamamen ortadan kaldırmaz.
5 Preeklampsi
Preeklampsi, kadınlarda yüksek tansiyon, idrarda büyük oranda protein ve aşırı ödem oluştuğunda görülür. Preeklampsi plasenta dâhil olmak üzere vücuttaki her sistemi etkiler. Plasenta, bebeğe gerekli besinleri sağlamaktan sorumludur. Preeklampsi genellikle ilk bebeklerine hamile kalan kadınların hamileliklerinin üçüncü trimesterinde görülse de bazı kadınlar hamileliklerinin çok daha erken bir evresinde ya da doğumdan sonra bu sorunu yaşayabilir.Herhangi bir teşhis koymadan önce doktorunuz preeklampsi ile karıştırılabilecek vücudun tamamında iltihaplanmaya neden olan lupus ve epilepsi teşhisleri için değerlendirme yapar. Kanın pıhtılaşmasıyla ilgili sorunlar ve mol gebelik de erken preeklampsinin oluşmasına neden olacağından bu durumlar da incelenir.
Belirtileri
Preeklampsinin belirtileri arasında bacakların, ellerin ve yüzün hızlı bir şekilde şişmesi bulunur.
Bu tür bir şişlik ya da şu durumları yaşarsanız hemen doktorunuzu arayın:
- Tylenol gibi asetaminofen içeren ilaçlar içtiğinizde geçmeyen baş ağrıları
- Görüş kaybı
- Görüşünüzü etkileyen lekeler
- Vücudunuzun sağ kısmında ya da midenizin olduğu yerde şiddetli ağrı
- Kolayca morarma
6 Yaralanma
Hamilelikte daha kolay yaralanabileceğiniz için çok daha dikkatli olmanız lazım. Ağırlık merkeziniz değiştiğinden dengenizi kaybetmeniz çok daha kolay olacaktır. Banyodayken duşa ya da küvete gireceğinizde adımınıza dikkat edin. Duşun altına kaydırmaz tabanlardan almanız kayıp düşmenizi engelleyecektir. Evde düşmenize neden olacak diğer tehlikeleri de kontrol etmelisiniz.Makalede bahsi geçen belirtileri yaşıyorsanız bir an önce doktorunuza danışın. Doktorunuz yaşadığınız belirtilerin nedenini belirleyerek doğru bir tedavi olmanızı sağlayacaktır. Bu durum ise hamileliğinizin mutlu ve sağlıklı geçmesine yardımcı olur.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın