
Hamilelik Ve Teratojenler
Araştırmacılar teratojenlerin cenin gelişimini döllenmeden 10-14 gün sonra etkileyebildiğini düşünmektedir.
1) Aşırı Sıcak
Mümkün olduğunda jakuzilerden, saunalardan ya da buhar odalarından uzak durun.
2) Bitkisel Tedaviler
Hamilelikte doktorunuzla konuşmadan önce reçetesiz takviyelerden ve ilaçlardan uzak durun. Doğal olduğu söylenen ürünler hamilelik sırasında güvenli olmayabilir.
3) İyonlaştırıcı Radyasyon
Eğer doktorunuz hamileliğiniz sırasında muhtemel radyasyona maruz kalma riski içeren bir test istiyorsa büyük ihtimalle sorununuzun teşhis ya da tedavi edilememesinin daha riskli olduğunu düşünmesidir. Vakaların genelinde maruz kalma riskini azaltmak için karının alt bölgesi koruyucu önlük ile kapatılır.
4) Burnu Akan, Döküntüsü Ve Ateşi Olan Çocuklar
Hasta çocuklardan kaçınmak her zaman mümkün değildir ve vakaların genelinde maruz kalmak sadece küçük hastalıklara yol açar. Hamilelik sırasında mümkün olduğunca bu durumlardan kaçının. Bütün ebeveynler en kolay hastalık kapılan yerlerin kreşler ve okullar olduğunu bilir. Bu nedenle bu noktalarda uzak durmaya çalışın.
Suçiçeği, kızamık ve Sitomegalovirüs gibi hastalıklar çocuklardan yetişkinlere geçebilir. Yetişkinler bu hastalıkların geneline karşı bağışıklığa sahiptir. Ancak bazı vakalarda bu hastalıklara maruz kalmak anne rahminde bulunan bebeği etkileyebilir. Eğer bilinen bir virüs ya da bakteriyel hastalığa maruz kalırsanız gerekli testlerin yapılması için doktorunuza başvurun.
5) Toksoplazmoz
Toksoplazmoz kedi dışkısından insanlara geçebilen bir enfeksiyondur. Eğer hamile iseniz ve kediniz varsa kedinizin kumluğundan mümkün olduğunda uzak durun. Eğer size yardımcı olabilecek kimse yoksa kedinizin kumunu her gün değiştirmek riskinizi azaltmaktadır.
Bilinen Teratojenler
- ACE inhibitörleri
- Alkol
- Aminopterin
- Androjenler
- Myleran
- Tegretol
- Kokain
- Chlorobiphenyls
- Kumarinler
- Coumadin
- Cytoxan
- Danocrine
- Dietilstilbestrol
- Etretinat
- Accutane
- Kurşun
- Lityum
- Cıva
- Tapazole
- Depen, Cuprimine
- Dilantin
- Solfoton
- Propiltiourasil
- Prostaglandinler
- Radyoaktif iyot
- Tetrasiklin
- Tütün
- Tridione
- Depakene
Eğer bu ilaçlardan birisi ile tedavi edilmeniz gerekiyorsa ve hamile iseniz doktorunuz sizi bir genetik bilimciye yönlendirir. Genetik bilimci teratojenlerin riskleri ve belirli teşhirlerin etkileri alanında uzmandır.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın