
Hamilelikte Akıntı Neden Olur?
1) Kan Dolaşımının Artması
Hamilelikle birlikte östrojen hormonunun etkisi ile kan dolaşımı artar. Bu artışın nedeni, annenin ve bebeğin artan gıda ve oksijen ihtiyacını karşılamaktır. Ancak bu durum vajinaya erişen kan miktarını da artırır, rahim ağzı ve vajina dokularının salgıladığı doğal sıvı miktarında yükselmeye yol açabilir.
2) Rahim Genişlemesi
Rahim ağzı dokuları, hamileliğin ilk haftalarında koruyucu bir bariyer oluşturmak amacı ile vajina derininde bir mukus plağı oluşturur. İlerleyen haftalarda rahim ağzının incelmesi ve rahmin genişlemesi ile birlikte bu mukus plağı dışarı atılabilir.
- Soğuk bir gündeki burun akıntısı gibi, yumurta akına benzer bir kıvamdadır.
- Vajina üzerinde kalın bir tabaka bile oluşturabilir,
- Bazen az miktarda kanama nedeni ile renginin kırmızıya çalması normaldir.
3) Vajina Ve İdrar Yolu İltihapları
Maya İltihapları: Beyaz, lor peynire benzeyen, kokusuz bir akıntıya yol açar. Kaşıntı, kızarıklık, tahriş gibi sorunlara da neden olabilir. Bazen cinsel ilişkide ağrıya ve idrar yaparken yanmaya da yol açabilir. Tehlikeli bir durum değildir, hamile kadınlarda çok sık karşılaşılmaktadır.
Bakteriyel Vajinoz: Vajinadaki bakteri florası dengesinin bozulması veya yetersiz temizlik nedeni ile ortaya çıkar. Cinsel ilişki sonrasında balık kokusuna benzeyen bir akıntıya yol açabilir. İlerleyen zamanlarda idrar yolu iltihabına dönüşebilir ve erken doğuma neden olabilir, tedavi edilmelidir.
4) Amniyon Sıvısının Sızması Ve Diğer Nedenler
Bebek ana rahminde amniyon isimli bir sıvının içinde gelişir. Hamilelikte akıntı çok miktarda oluyorsa, kıvamı yoğun değilse ve berrak renkte ise amniyon sıvısı sızıntısı söz konusu olabilir.
Aşağıdaki etkenler de hamilelikte akıntıya yol açabilir:
- Erken doğum
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Pelvik muayene, cinsel ilişki nedeni ile hafif kanama (çok miktarda olmadığı sürece tehlikeli değildir, iç çamaşırda kahverengi lekelenmelere yol açabilir)
Hamilelikte Akıntı Tedavisi
1) Ped Kullanabilirsiniz
Hamilelikte akıntının nedeni bir iltihap, enfeksiyon, erken doğum gibi etkenler değilse, herhangi bir tedaviye ihtiyaç yoktur. Akıntıyı durdurmanın bir yolu olmadığı gibi, herhangi bir müdahalenin daha büyük sorunlara yol açma riski vardır. Aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurunuz:
- Hamilelikte akıntıyı emmesi için ped kullanabilirsiniz.
- Temizlemek için bebek mendilleri kullanabilirsiniz. Vajina derinini temizlemeye çalışmayın; sadece görünür kısmı (vulva) temizleyin.
- Hamileliğiniz boyunca tampon kullanmamalısınız.
- Vajina civarının hijyeni için, tuvalet kağıdını önden arkaya doğru kullanmalısınız.
- Pamuklu iç çamaşırları giyiniz.
- Dar, naylon içeren, hava almayan kıyafetler giymeyin.
- Köpük banyosu, kozmetik spreyler, kokulu tuvalet kağıtları, ağır sabunlar gibi kimyasal içerikli ürünlerin temasından uzak durmalısınız.
- Vajinal duş almayınız, yararlı bakteri florasının bozulmasına yol açabilir.
2) İlaç Tedavileri
Hamilelikte akıntı iltihap kaynaklı olduğunda ilaç tedavisi gerekli olabilir. Bakteriyel iltihaplarda antibiyotik haplar önerilebilir. Bu durumda doktorun önerdiği kullanım süresine kesinlikle uyulmalıdır. Bazı mantar iltihaplarında ise antifungal kremler yeterli olmaktadır.
3) Doktor Muayenesi Gerektiren Durumlar
Aşağıdaki şartlar söz konu olursa hastaneye giderek muayene olmalısınız, bir hastalık veya erken doğum söz konusu olabilir:
- Amniyon sıvısının sızıyor olduğundan endişeleniyorsanız
- Henüz 37. haftanıza girmemiş olmanıza rağmen hamilelikte akıntı miktarı artmışsa; sulu, mukus benzeri veya kanlı bir akıntı söz konusu ise (erken doğuma işaret ediyor olabilir)
- İdrar yaparken veya cinsel ilişki esnasında ağrı çekiyorsanız
- Cinsel ilişki sonrasında balık gibi kokan bir akıntı söz konusu oluyorsa
- Vajinanızda kızarıklık, tahriş, şiddetli kaşıntı vb. sorunlar varsa
- Hamilelikte akıntıda belirgin sarı, yeşil ve gri renk varsa; ağır kokuyorsa
Bir cevap yazın