
Bel Soğukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Antibiyotikler, doktor tavsiyesiyle kullanıldığı sürece belirtileri etkili bir şekilde hafifletebilir ve belsoğukluğunu iyileştirebilir. Tedavi, teşhis konulur konulmaz başlayacaktır.
1 Genital Belsoğukluğunun Tedavisi
2 Oral Belsoğukluğu Tedavisi
3 Yaygın Belsoğukluğunun Tedavisi
4 Konjonktivit Tedavisi
Hamile Kadınlarda Belsoğukluğu Tedavisi Farklı mıdır?
Hamile kadınlarda, belsoğukluğu tedavisi hamile olmayan kadınlarda uygulanan tedavi ile aynıdır. Tek istisna, siprofloksasin ve ofloksasin gibi kinolon antibiyotiklerinin hamile kadınlarda kullanılmasıdır. Bu antibiyotikler DNA oluşumunu engelleyebilir ve doğum kusurlarına neden olabilir.
Seftriakson veya sefiksim alerjisi olan hamilelerde tek bir enjeksiyonda 2 gram spektinomisin verilecektir.
Belsoğukluğu tanısı konan hamile kadınlar, diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için de test edilmelidir.
Belsoğukluğu Tedavisinin Olası Yan Etkileri
Son yıllarda, Neisseria gonore bakterisi penisilin ve tetrasiklinler gibi belsoğukluğu tedavisinde kullanılan bazı ilaçlara dirençli hâle gelmiştir. Bu durum, ilaçların enfeksiyonu tedavi etmek ve iyileştirmek için daha az etkili olduğu anlamına gelmektedir. Bu vakalar kapsamlı tedaviyi veya antibiyotiklerin bir arada kullanılmasını gerektirir.
Bazı ilaçların yan etkileri, antibiyotik tedavisi ile ilgili başka endişelere neden olmaktadır. Tavsiye edilen tüm antibiyotik ilaçları, normalde bağırsak veya vajinada yaşayan bakterilerde değişikliklere neden olabilir. Bu durum, kadınları ishal veya vajinal mantar enfeksiyonlarına daha duyarlı hale getirebilir. Sindirim sistemiyle ilgili bozukluklar, antibiyotiklerin sık görülen bir diğer yan etkisidir.
Diğer olası yan etkiler, belsoğukluğu tedavisinde kullanılan antibiyotik tipine bağlı olarak değişir: |
---|
Seftriakson ve sefiksim ciddi alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. |
Seftriakson ve sefiksim gibi sefalosporin antibiyotikler böbrek hasarına neden olabilir. |
Siprofloksasin ve ofloksasin gibi kinolon antibiyotikler, sinir sistemindeki bozukluklar ile bağlantılıdır. Bu bozukluklar arasında, beyindeki basıncın artmasının sonucunda baş ağrıları, baş dönmesi ve kasılmalar bulunur. Kinolon antibiyotiklerle ilişkili risklerden dolayı, hamile kadınlara bu ilaçlar asla verilmez. |
Spektinomisin mide bulantısı ve baş dönmesine neden olabilir, ancak bu oldukça nadirdir. |
Belsoğukluğu Nasıl Önlenebilir?
Belsoğukluğunun yayılmasını önlemek için bazı önlemler almak önemlidir. Enfeksiyonun gerçekleşmesini baştan önleyebilecek koruyucu önlemler de vardır.
Belsoğukluğunu önlemek için en güvenilir yol şudur: |
---|
Cinsel ilişkiden uzak durun. |
Vajinal, oral veya anal cinsel ilişki sırasında korunmak için her zaman kondom kullanın. |
Enfeksiyonun olmadığı ve sadece sizinle cinsel ilişkiye giren bir partneriniz olsun. |
Belsoğukluğunun Yayılmasını Önleyin
Başkalarına belsoğukluğu bulaşma riskini en aza indirmek için, tedaviyi tamamladıktan sonra en az yedi gün boyunca cinsel ilişkiden kaçınmalısınız. Ayrıca, son 60 gün içinde cinsel ilişkiye girdiğiniz kişileri, değerlendirme almaları için kendi doktorlarına görünmeleri konusunda ikna edin.
Romantik bir ilişkindeyseniz, eşinizin de belsoğukluğu için test edilmesi gerekir. Belsoğukluğu için tedavi görseniz bile eşinizden tekrar enfeksiyon kapabilirsiniz. Partnerinizde enfeksiyon varsa sizinle aynı tedaviyi alacaktır. Siz ve eşiniz tedaviyi tamamlayıp iyileşene kadar cinsel ilişkiden kaçınmalısınız.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın