• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Hamilelikte Bel Soğukluğu

22 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bel Soğukluğu Ne Kadar Yaygındır?

Bel soğukluğu kadınlarda erkeklere göre daha yaygındır. Kadınlarda bel soğukluğu enfeksiyonu genellikle rahim boynunda oluşur. Ancak bakteriler idrar yolunda, vajinanın girişinde, rektumda veya boğazda bulunabilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi
Centers for Disease Control and Prevention

–Bel soğukluğu, Amerika Birleşik Devletleri’nde en sık bildirilen ikinci hastalıktır. 2014 yılında, yaklaşık 350.000 bel soğukluğu vakası rapor edildi. Bu sayı, 100.000 kişide yaklaşık olarak 110 vaka olduğu anlamına gelir. Bu istatistik 2009 yılında 100.000 kişi başına yaklaşık 98 vaka şeklinde olup daha düşüktü.

–Her vakanın bildirilmemesi nedeniyle bel soğukluğu için gerçek istatistiklerin tespit edilmesi zor olabilir. Hastalığa yakalanmış ancak belirtileri göstermeyen insanlar da bulunmaktadır. Ayrıca, bazı belirtileri olan kişiler bir doktora görünmeyebilir.

–Genel olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nde bel soğukluğu görülme sıklığı 1975’ten bu yana dramatik bir şekilde azalmıştır. Bu durum, çoğunlukla, insanların HIV bulaşma korkusu nedeniyle davranışlarını değiştirmesinden kaynaklanmaktadır. Günümüzde, bel soğukluğu için daha iyi tarama ve testler yapılmaktadır.

Bazı İnsanlar Bel Soğukluğu için Daha Yüksek Risk Altında mıdır?

Bel soğukluğu için yüksek risk faktörleri şunlardır:
15-24 yaş aralığında olmak
Yeni bir partnerin olması
Birden çok partnerin olması
Daha önce bel soğukluğu ya da diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhis edilmesi
Kadınlarda birçok enfeksiyon, sorunlar oluşana kadar belirtiye neden olmamaktadır. Bu nedenle, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi belirtiler yaşanmasa bile yüksek risk taşıyan kadınların düzenli olarak test edilmesini önermektedir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi
Centers for Disease Control and Prevention

Bel Soğukluğunun Belirtileri ve Komplikasyonları

Bazı kadınların yaşayabileceği belirtiler şunlardır:
Vajinadan sarı mukus ve irin boşalması
İdrara çıkarken ağrı
Anormal adet kanaması

Enfeksiyon bu bölgeye yayılırsa rektal ağrı ve şişlik oluşabilir.

–Birçok kadın belirtileri göstermediğinden, enfeksiyonlar genellikle tedavi edilemez. Bu yaşandığında, enfeksiyon rahim boynundan üst genital bölgeye yayılabilir ve rahmi enfekte edebilir. Enfeksiyon ayrıca fallop tüplerine de yayılarak salpenjit veya pelvik inflamatuar hastalık olarak de bilinen hastalığa neden olabilir.

–Bel soğukluğuna bağlı pelvik inflamatuar hastalık geliştiren kadınlarda genelde ateş görülür, karında ve pelvik bölgede ağrı yaşanır. Pelvik inflamatuar hastalığa neden olan bakteriler, fallop tüplerine zarar vererek kısırlık, dış gebelik ve kronik pelvik ağrı gibi sorunlara neden olabilirler.

Eğer bel soğukluğu tedavi edilmezse kana yayılabilir ve dissemine gonokok enfeksiyonuna neden olabilir. Bu enfeksiyon genellikle menstrüasyon başlangıcından yedi ila on gün sonra görülür.

–Dissemine gonokok enfeksiyonu ateş, titreme ve diğer belirtilere neden olabilir. Canlı gonokok organizmaları ayrıca eklemleri istila edebilir ve dizlerde, ayak bileklerinde, ayaklarda, el bileklerinde ve ellerde kireçlenmeye neden olabilir.

–Bel soğukluğu cildi de etkiler; eller, bilekler, dirsekler ve ayak bileklerinde döküntülere neden olabilir. Döküntü, irin dolu kabarcıklara dönüşen küçük, düz ve kırmızı lekeler olarak başlar.

–Nadir vakalarda, beyin veya omurilikteki dokuların iltihaplanması, kalp kapakçıklarının enfeksiyonu veya karaciğerin iltihaplanmasına neden olabilir.

–Ayrıca bel soğukluğu enfeksiyonu HIV’in bulaşmasını daha kolay hâle getirebilir. Bu durum ise dokularınız iltihaplandığından ve bağışıklık sisteminizi zayıfladığından yaşanır.

Hamile Kadınların Endişelenmesi Gereken Durumlar

–Bel soğukluğunda hamile kadınların çoğu belirtileri göstermez. Bu yüzden enfekte olup olmadığınızı bilmiyor olabilirsiniz. Hamile kadınlar aslında olası sorunlara karşı bir dereceye kadar korumaya sahiptirler. Örneğin, fetal dokular rahim ve fallop tüplerinin enfeksiyondan korunmasına yardımcı olabilir.

–Ancak, bel soğukluğu olan hamile kadınlar vajinal doğum sırasında enfeksiyonu bebeklerine bulaştırabilirler. Bu durum, bebek annenin genital salgılarıyla temas ettiği için olur. Enfekte olan bebeklerde belirtiler genellikle doğumdan iki ila beş gün sonra ortaya çıkar.

–Enfekte bebeklerde kafa derisi enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları, üretrit veya vajinit gelişebilir. Ayrıca ciddi bir göz enfeksiyonu da görülebilir.

–Enfeksiyon, bir bebeğin kanına da girerek genel bir hastalığa neden olabilir. Yetişkinlerde olduğu gibi, bakteri vücudun her tarafına yayıldığı zaman, eklemlere yerleşebilir, beyin veya omurilikteki dokuların iltihaplanmasına neden olabilir.

Yeni doğan bebeklerde göz enfeksiyonları nadiren bel soğukluğuna neden olur. Bu durum gerçekleşirse, kalıcı körlük yaşanabilir.

–Ancak, bel soğukluğundan kaynaklanan göz enfeksiyonunun neden olduğu körlük önlenebilir. Yeni doğanlarda göz enfeksiyonlarını önlemek için rutin olarak eritromisin oftalmik merhem verilir. En az 28 günlük bebeklerde enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu, anneyi doğumdan önce enfeksiyon için test etmek ve tedavi etmektir.

Tedavi, Önlem ve Enfeksiyonun İlerleyişi

–Bel soğukluğunda erken tanı ve tedavi hastalığın yayılmasını önlemek için çok önemlidir. Partnerinizde enfeksiyon varsa test edilmeli ve tedavi uygulanmalıdır.

–Cinsel ilişki sırasında korunmak, bel soğukluğunu ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkları azaltacaktır. Eşinizden test edilmesini isteyebilir ve olağandışı belirtileri olan biriyle cinsel ilişkiye girmediğinizden emin olmalısınız.

–Yeni doğmuş bebeğinize bel soğukluğunun bulaşması ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Sorunlar gelişene kadar sıklıkla belirtilerin olmadığını hatırlamak önemlidir. Neyse ki, antibiyotik ilaçlar, bel soğukluğu vakalarının çoğunu tedavi edebilir.

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde düzenli taramalar yaptırmak, hamileliğiniz sırasında komplikasyon riskini azaltabilir. Taramalarla ilgili olarak doktorunuzla konuşun ve sahip olduğunuz enfeksiyonlarla ilgili doktorunuzla konuşun.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress