• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Hamilelikte Enfeksiyonlar: Bakteriyel Vajinozis

22 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bakteriyel Vajinozisin Belirtileri

Bakteriyel vajinozisi olan kadınların yaklaşık %50 ila 75’i herhangi belirti yaşamaz. Belirtiler görüldüğünde ise anormal ya da kötü kokulu vajinal akıntı görülür. Akıntı genellikle ince olup gri veya beyaz renklidir. Bazı durumlarda köpüklü olabilir. Balık benzeri koku, genellikle bakteriyel vajinozise neden olan bakterilerin ürettiği kimyasalların sonucudur. Kan ve meni, bakterilerle tepkimeye girerek koku verici kimyasalların salınmasına yol açacağından regl ve cinsel ilişki genellikle kokuyu daha da kötüleştirir. Vajinanın dışında kaşıntı ve tahriş, bakteriyel vajinozisi olan kadınlarda görülebilir.

Bakteriyel Vajinozisin Nedenleri

Bakteriyel vajinozis, genellikle vajinadaki belli bakterilerin aşırı üremesinin bir sonucudur. Ağız ve bağırsaklar da dâhil olmak üzere vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi vajinada  da yaşayan çeşitli bakteriler vardır. Bu bakterilerin pek çoğu vücudu hastalığa neden olabilecek diğer bakterilerden korumaktadır. Enfeksiyona neden olan bakteriler ise anaeroblar olarak bilinmektedir.

Laktik asit bakterileri ile anaeroblar arasında normalde doğal bir denge bulunur. Laktik asit bakterileri genellikle vajinada daha çok bulunur ve anaerobların üremesini kontrol eder. Ancak, laktik asit bakterilerinin sayıları azalırsa anaerobların üreme şansı olur. Anaeroblar vajinada aşırı ürediklerinde bakteriyel vajinozis görülür.

Doktorlar bakteriyel vajinozisi ortaya çıkaran bu bakteriyel dengesizliğin neden oluştuğunu bilmemektedir. Ancak, bazı etkenler enfeksiyonun oluşma riskini artırır.

Bu durumlar:

  • Vajinal duş
  • Cinsel ilişki sırasında korunmamak
  • Birden fazla partnere sahip olmak
  • Antibiyotik kullanmak
  • Vajinal ilaçlar kullanmak

Bakteriyel Vajinozisin Teşhis Edilmesi

Bakteriyel vajinozisi teşhis etmek için doktorunuz sağlık geçmişinizle ilgili sorular sorup size pelvik muayene yapacaktır. Muayene sırasında doktorunuz vajinanıza bakıp enfeksiyon izlerini kontrol edecektir. Doktorunuz, vajinal akıntının bir örneğini alıp mikroskop altında incelemek isteyebilir.

Bakteriyel Vajinozis Nasıl Tedavi Edilir?

Bakteriyel vajinozis, antibiyotikle tedavi edilir. Bu ilaçlar yutabileceğiniz haplar şeklinde olabileceği gibi vajinanın içine sürülecek krem şeklinde de olabilir. Kullandığınız tedavinin türü fark etmeksizin doktorunuzun yönergelerine uyup ilacınızı bitirmeniz önemlidir.

Doktorunuz şu antibiyotikleri önerebilir:

  • Flagyl ve Metrogel-Vaginal gibi metrodinazol içeren ve ağızdan alınan ilaçları önerebilir.
  • Tindamax gibi tinidazol içeren ağızdan alınan ilaçları önerebilir.
  • Cleocin ve Clindesse gibi klindamisin içeren, vajinanın içine sürülecek ya da yerleştirilecek ilaçları önerebilir.

Tüm bu ilaçlar bakteriyel vajinozisi tedavi etmek için genellikle etkilidir. Metronidazol hariç hepsinin benzer yan etkileri bulunur. Bu özel ilaç ise ağır bulantıya, kusmaya ve alkolle birlikte kullanıldığında baş ağrısına neden olur. Yan etkilerle ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Tedavi olduktan sonra genellikle bakteriyel vajinozis iki, üç gün arasında geçer. Ancak tedavi genellikle en az bir hafta devam eder. Doktorunuz ilaç kullanmayı bırakmanızı söylemeden ilaçlarınızı bırakmamalısınız. Enfeksiyonun tekrar ortaya çıkmaması için antibiyotikler bitene kadar kullanılmalıdır. Belirtileriniz geçmezse ya da tekrar ortaya çıkarsa daha uzun bir tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bakteriyel Vajinozisin Neden Olabileceği Komplikasyonlar

Bakteriyel vajinozis tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara ve sağlık risklerine neden olabilir.

Oluşabilecek komplikasyonlar ve riskler:

  • Hamilelikte Oluşabilecek Komplikasyonlar: Bakteriyel vajinozisi olan hamile kadınlarda genellikle erken doğum ya da düşük doğum kilolu bebek gibi komplikasyonlar görülebilir. Hamile kadınların doğumdan sonra başka bir enfeksiyon geçirme olasılıkları da yüksektir.
  • Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar: Bakteriyel vajinozis, cinsel yolla bulaşan uçuk, simpleks virüsü, klamidya ve HIV gibi enfeksiyonların riskini artırır.
  • PelvikEnflamatuvar Hastalığı: Bazı durumlarda bakteriyel vajinozis, kadınların üreme organlarında enfeksiyon oluşturan pelvikenflamatuvar hastalığa neden olabilir. Bu hastalık kısırlık riskini artırabilir.
  • Ameliyattan Sonra Enfeksiyon: Bakteriyel vajinozis, ameliyattan sonra üreme sistemini etkileyen enfeksiyonların oluşma riskini artırır. Histeroktomi, kürtaj ve sezaryen gibi operasyonlardan sonra bu durum görülebilir.

Bakteriyel Vajinozis Nasıl Önlenebilir?

Bakteriyel vajinozis riskini şu adımları atarak azaltabilirsiniz:

  • Tahrişi azaltın. Vajinal tahrişi azaltmak için vajinanın dışını temizlerken sabun gibi ürünler kullanmayın. Hafif ve kokusuz sabunlar bile vajinayı tahriş edebilir. Sıcak suyla doldurulmuş küvetlerden ve jakuzilerden uzak durmanız da yardımcı olacaktır. Pamuklu iç çamaşırları giymeniz genital bölgenin serin olmasını ve tahrişin engellenmesini sağlayabilir.
  • Vajinal duş almayın. Duş, vajinayı enfeksiyonlardan koruyan bazı bakterileri götüreceğinden bakteriyel vajinozis riskini artırır.
  • Cinsel ilişki sırasında korunun. Partnerlerinizle cinsel ilişkiye girerken her zaman korunun. Bunu yapmanız, bakteriyel vajinozisin yayılmasını önlemenin en iyi yoludur. Partnerlerinizin sayısını azaltmanız ve her 6 ayda bir cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırmanız da önemlidir.
Bakteriyel vajinozis yaygın görülen bir enfeksiyondur ama önlem için birkaç adım atmak bu hastalığı yaşama riskinizi azaltacaktır. Bakteriyel vajinozis yaşadığınızı düşündüğünüzde özellikle hamileyseniz bir an önce doktorunuza danışmalısınız. Uygun tedaviyi almanız hastalığın neden olabileceği komplikasyonları önleyecektir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress