
Bakteriyel Vajinozisin Belirtileri
Bakteriyel vajinozisi olan kadınların yaklaşık %50 ila 75’i herhangi belirti yaşamaz. Belirtiler görüldüğünde ise anormal ya da kötü kokulu vajinal akıntı görülür. Akıntı genellikle ince olup gri veya beyaz renklidir. Bazı durumlarda köpüklü olabilir. Balık benzeri koku, genellikle bakteriyel vajinozise neden olan bakterilerin ürettiği kimyasalların sonucudur. Kan ve meni, bakterilerle tepkimeye girerek koku verici kimyasalların salınmasına yol açacağından regl ve cinsel ilişki genellikle kokuyu daha da kötüleştirir. Vajinanın dışında kaşıntı ve tahriş, bakteriyel vajinozisi olan kadınlarda görülebilir.
Bakteriyel Vajinozisin Nedenleri
Bakteriyel vajinozis, genellikle vajinadaki belli bakterilerin aşırı üremesinin bir sonucudur. Ağız ve bağırsaklar da dâhil olmak üzere vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi vajinada da yaşayan çeşitli bakteriler vardır. Bu bakterilerin pek çoğu vücudu hastalığa neden olabilecek diğer bakterilerden korumaktadır. Enfeksiyona neden olan bakteriler ise anaeroblar olarak bilinmektedir.
Laktik asit bakterileri ile anaeroblar arasında normalde doğal bir denge bulunur. Laktik asit bakterileri genellikle vajinada daha çok bulunur ve anaerobların üremesini kontrol eder. Ancak, laktik asit bakterilerinin sayıları azalırsa anaerobların üreme şansı olur. Anaeroblar vajinada aşırı ürediklerinde bakteriyel vajinozis görülür.
Bu durumlar:
- Vajinal duş
- Cinsel ilişki sırasında korunmamak
- Birden fazla partnere sahip olmak
- Antibiyotik kullanmak
- Vajinal ilaçlar kullanmak
Bakteriyel Vajinozisin Teşhis Edilmesi
Bakteriyel vajinozisi teşhis etmek için doktorunuz sağlık geçmişinizle ilgili sorular sorup size pelvik muayene yapacaktır. Muayene sırasında doktorunuz vajinanıza bakıp enfeksiyon izlerini kontrol edecektir. Doktorunuz, vajinal akıntının bir örneğini alıp mikroskop altında incelemek isteyebilir.
Bakteriyel Vajinozis Nasıl Tedavi Edilir?
Bakteriyel vajinozis, antibiyotikle tedavi edilir. Bu ilaçlar yutabileceğiniz haplar şeklinde olabileceği gibi vajinanın içine sürülecek krem şeklinde de olabilir. Kullandığınız tedavinin türü fark etmeksizin doktorunuzun yönergelerine uyup ilacınızı bitirmeniz önemlidir.
Doktorunuz şu antibiyotikleri önerebilir:
- Flagyl ve Metrogel-Vaginal gibi metrodinazol içeren ve ağızdan alınan ilaçları önerebilir.
- Tindamax gibi tinidazol içeren ağızdan alınan ilaçları önerebilir.
- Cleocin ve Clindesse gibi klindamisin içeren, vajinanın içine sürülecek ya da yerleştirilecek ilaçları önerebilir.
Tüm bu ilaçlar bakteriyel vajinozisi tedavi etmek için genellikle etkilidir. Metronidazol hariç hepsinin benzer yan etkileri bulunur. Bu özel ilaç ise ağır bulantıya, kusmaya ve alkolle birlikte kullanıldığında baş ağrısına neden olur. Yan etkilerle ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
Bakteriyel Vajinozisin Neden Olabileceği Komplikasyonlar
Bakteriyel vajinozis tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara ve sağlık risklerine neden olabilir.
Oluşabilecek komplikasyonlar ve riskler:
- Hamilelikte Oluşabilecek Komplikasyonlar: Bakteriyel vajinozisi olan hamile kadınlarda genellikle erken doğum ya da düşük doğum kilolu bebek gibi komplikasyonlar görülebilir. Hamile kadınların doğumdan sonra başka bir enfeksiyon geçirme olasılıkları da yüksektir.
- Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar: Bakteriyel vajinozis, cinsel yolla bulaşan uçuk, simpleks virüsü, klamidya ve HIV gibi enfeksiyonların riskini artırır.
- PelvikEnflamatuvar Hastalığı: Bazı durumlarda bakteriyel vajinozis, kadınların üreme organlarında enfeksiyon oluşturan pelvikenflamatuvar hastalığa neden olabilir. Bu hastalık kısırlık riskini artırabilir.
- Ameliyattan Sonra Enfeksiyon: Bakteriyel vajinozis, ameliyattan sonra üreme sistemini etkileyen enfeksiyonların oluşma riskini artırır. Histeroktomi, kürtaj ve sezaryen gibi operasyonlardan sonra bu durum görülebilir.
Bakteriyel Vajinozis Nasıl Önlenebilir?
Bakteriyel vajinozis riskini şu adımları atarak azaltabilirsiniz:
- Tahrişi azaltın. Vajinal tahrişi azaltmak için vajinanın dışını temizlerken sabun gibi ürünler kullanmayın. Hafif ve kokusuz sabunlar bile vajinayı tahriş edebilir. Sıcak suyla doldurulmuş küvetlerden ve jakuzilerden uzak durmanız da yardımcı olacaktır. Pamuklu iç çamaşırları giymeniz genital bölgenin serin olmasını ve tahrişin engellenmesini sağlayabilir.
- Vajinal duş almayın. Duş, vajinayı enfeksiyonlardan koruyan bazı bakterileri götüreceğinden bakteriyel vajinozis riskini artırır.
- Cinsel ilişki sırasında korunun. Partnerlerinizle cinsel ilişkiye girerken her zaman korunun. Bunu yapmanız, bakteriyel vajinozisin yayılmasını önlemenin en iyi yoludur. Partnerlerinizin sayısını azaltmanız ve her 6 ayda bir cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırmanız da önemlidir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın