• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Hamilelikte Enfeksiyonlar Hakkında Bilgi Edinin

21 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Hamile Kadınlar Neden Enfeksiyonlara Karşı Daha Duyarlıdır?

Hamilelik vücudunuzdaki her sistemi etkiler. Hormon düzeylerindeki değişiklikler ve bağışıklık sistemi fonksiyonları sizi enfeksiyonlara ve ciddi komplikasyonlara karşı daha savunmasız hale getirebilir. Doğum, hem sizin hem de bebeğiniz için hassas bir dönemdir.

Bağışıklık Sistemindeki Değişiklikler

Bağışıklık sistemi, vücudu zararlı istilacılara karşı savunur. Bakterilerden kanser hücrelerine, nakledilen organlara kadar her şeye karşı savaşır. Bağışıklık sisteminde karmaşık bir yapı, yabancı saldırganları tanımlamak ve ortadan kaldırmak için bir arada çalışır.

Hamilelik sırasında bağışıklık sisteminiz hem sizi hem de bebeğinizi hastalıklardan koruyabilmek için değişir. Bağışıklık sisteminizin farklı bölümleri güçlendirilirken bazı bölümleri bastırılır. Böylece, annenin sağlığını tehlikeye atmadan enfeksiyonların bebeğe bulaşmasını önleyebilecek bir denge kurulur.

Bu değişiklikler bebeğinizin vücudunuzun savunma sisteminden korunmaya yardımcı olur. Teorik olarak, vücudunuzun bebeği yabancı olarak görüp reddetmesi gerekir ancak bu şekilde yapmaz. Tıpkı organ naklinde olduğu gibi, vücudunuz bebeğinizi kısmen sizden, kısmen de yabancı olarak görür. Bu durum, bağışıklık sisteminizin bebeğe saldırmasını engeller.

Bu koruyucu mekanizmalara rağmen, normalde hastalığa neden olmayan enfeksiyonlara daha yatkın olursunuz. Hamilelik sırasında, iki kişiyi desteklediğinden bağışıklık sisteminizin daha fazla çalışması gerekir. Bu ise sizi belirli enfeksiyonlara karşı duyarlı hale getirir.

Vücut Sistemlerinde Değişiklikler

Bağışıklık fonksiyonundaki değişikliklerin yanı sıra hormonal değişiklikler de enfeksiyon riskinizi artırabilir.
Hormon düzeylerindeki bu dalgalanmalar genellikle idrarla alakalı olan şu organları etkiler:
İdrarı üreten böbrekler
Böbreklerden idrarı mesaneye taşıyan üreterler
İdrarın depolandığı mesane
İdrarı vücuttan dışarı atan üretra

Rahim hamilelik sırasında genişledikçe, üreterler üzerinde daha fazla baskı oluşur. Bu arada vücut, üreter ve mesane kaslarını rahatlatan progesteron adı verilen bir hormonun üretimini artırır. Sonuç olarak idrar mesanede çok daha uzun süre kalabilir. Bu durum ise idrar yolu enfeksiyonunun yaşanma riskini artırır. Hormonal değişiklikler, Candida olarak bilinen bir çeşit mantar enfeksiyonuna daha duyarlı olmanıza neden olur. Üreme yolundaki daha yüksek seviyede östrojen olması sizi maya enfeksiyonlarına yatkın hâle getirir.

Ek olarak, akciğerlerdeki sıvı miktarındaki değişiklikler zatürre gibi akciğer enfeksiyonlarının görülme riskini artırabilir. Akciğerler hamilelik sırasında daha fazla sıvı toplar ve artan sıvı miktarı akciğerler ve karnın üzerinde daha fazla baskı oluşturur. Bu durum ise vücudunuzun bu sıvıyı temizlemesini zorlaştırır ve sıvının akciğerlerde birikmesine neden olur. Sıvı miktarının artması, bakterilerin üremesini kolaylaştırır ve vücudunuzun enfeksiyona karşı direnç göstermesini engeller.

Anne ve Bebek için Riskler

1) Anne için Riskler

Hamilelik sırasında ortaya çıkan bazı enfeksiyonlar öncelikle anne için problem oluşturmaktadır. Bu enfeksiyonlar arasında idrar yolu enfeksiyonları, vajinit ve doğum sonrası enfeksiyonu bulunmaktadır.

2) Bebek için Riskler

Diğer enfeksiyonlar bebek için sıkıntılıdır. Örneğin, sitomegalovirüs, toksoplazmozis, ve parvovirüs anneden bebeğe bulaşabilir. Bu olursa, ciddi sonuçlar yaşanabilir.

Doğumda mevcut olan bir sitomegalovirüs enfeksiyonu için henüz etkili bir tedavi yoktur. Toksoplazmozu başarılı bir şekilde tedavi edebilen antibiyotikler mevcuttur. Parvovirüsü tedavi eden antibiyotik olmamasına rağmen, enfeksiyon damardan kan transfüzyonu ile tedavi edilebilir.

3) Hem Anne Hem de Bebek için Riskler

Bazı enfeksiyonlar hem anneyi hem de bebeği etkileyerek daha fazla zarar vermektedir.

Bu tür enfeksiyonlar arasında şunlar bulunur:
Frengi
Listeria
Hepatit
HIV
B grubu streptokok
Antibiyotikler, enfeksiyon derhal teşhis edilirse, anne ve bebekte frengi ve listeriaya karşı etkilidir. Viral hepatit için antibiyotik olmasa da, hepatit A ve B enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olacak aşılar mevcuttur.
I HIV Enfeksiyonu
Hamilelik sırasında HIV enfeksiyonu ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir sorundur. Ancak, yeni çoklu ilaç kombinasyonları yaşam süresini önemli ölçüde uzatmakta ve HIV’i olan kişilerde yaşam kalitesini yükseltmektedir. Doğumun başlamasından önce sezaryen ile doğumun yanı sıra kullanılan ilaç tedavileri hamile kadınların bebeklerine HIV enfeksiyonunun bulaşma oranını azaltmada oldukça etkili olmuştur.
II B Grubu Streptokok
Doktorlar B grubu streptokok için hamileliğin sonuna doğru her kadını test ederler. Bu enfeksiyon, B grubu streptokok olarak bilinen yaygın bir bakteriden kaynaklanır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi(Centers for Disease Control and Prevention)’ne göre, yaklaşık olarak her 4 kadından 1’i B grubu streptokok enfeksiyonu taşır. Bu enfeksiyon çoğunlukla vajinal doğum sırasında annenin vajinasında veya rektumunda bakteri olabileceğinden bebeğe bulaşır. Hamile kadınlarda enfeksiyon iç organlarda iltihaplanmaya ve ölü doğuma neden olabilir. B grubu streptokok ile enfekte olan yeni doğan bebekler ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edici enfeksiyonlar geliştirebilirler. Bu enfeksiyonlar arasında kan zehirlenmesi, zatürre ve menenjit bulunur. Bu tür enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde işitme veya görme kaybı, öğrenme güçlükleri ve kronik zihinsel bozukluklar da dâhil olmak üzere bebekte doğum kusurlarına neden olabilir.

Bilginin Önemi ve Sürekli Bakım

Hamileliğiniz sırasında siz ve doktorunuz arasındaki ilişki çok önemlidir. Hamilelik sırasında artan enfeksiyon riskini bilmek ve sizin ve bebeğinizin yaşayabileceği olası zararı engellemenize yardımcı olabilir. Ortaya çıkabilecek farklı enfeksiyon türlerinin farkında olmanız belirtileri tanımanıza da izin verir. Hastalanırsanız, hızlı bir şekilde teşhis konulması ve etkili bir tedavi almak genellikle komplikasyonları önleyebilir. Hamilelik sırasında yaşadığınız herhangi bir endişe veya soru hakkında doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Hamilelikte Enfeksiyonları Nasıl Önleyebilirim?

Hamilelikte enfeksiyonlar önlenebilir. Küçük ve günlük hayatınızda uygulayabileceğiniz önlemler almanız size ve bebeğinize olası zararları azaltmada çok etkili olabilir.

Hamilelik sırasında enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için şunları yapmalısınız:
Ellerinizi düzenli olarak sabun ve su ile yıkayınız. Tuvaleti kullandıktan, çiğ et ve sebze hazırladıktan ve çocuklarla oynadıktan sonra ellerinizi yıkamanız özellikle önem taşımaktadır.
Etleri iyice pişirin. Yeterli sıcaklıkta pişirilmedikçe, sosis gibi şarküteri ürünlerini asla yemeyin.
Pastörize edilmemiş veya çiğ süt ürünlerini tüketmeyin.
Yemek yediğiniz kaplarınızı, bardaklarınızı ve yiyeceklerinizi başka insanlarla paylaşmayın.
Kedilerin kumlarını değiştirmekten kaçının ve vahşi veya evcilde olsa kemirgenlerinden uzak durun.
Cinsel ilişki sırasında korunun ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için test yaptırın.
Aşılarınızın güncel olduğundan emin olun.
Hastaysanız veya bulaşıcı bir hastalığa maruz kaldığınızı düşünüyorsanız hemen doktorunuzdan randevu alın. Enfeksiyon ne kadar erken teşhis edilir ve tedavi edilirse, sonuçlar sizin ve bebeğiniz için o kadar iyi olacaktır.
Bilgi Edinmek İsteyeceğiniz “Hamilelikte Enfeksiyon” Makalelerimiz
Hamilelikte Enfeksiyonlar: Septik Pelvik Tromboflebit
Hamilelikte Enfeksiyonlar: Hepatit B Aşıları
Hamilelikte Enfeksiyonlar: Bakteriyel Vajinozis
Hamilelikte Enfeksiyon: Protozoal Enfeksiyonlar
Hamilelikte Enfeksiyon: CMV Enfeksiyonu
Hamilelikte Enfeksiyon: Viral Enfeksiyonlar
Hamilelikte Enfeksiyonların Taranması
Hamilelikte Enfeksiyonlar: Hepatit D
Hamilelikte Trikomoniyaz Enfeksiyonu
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu: Bebeğim Zarar Görür Mü?

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress