
Hamilelikte Enfeksiyonlar: Hepatit B Aşıları
Hepatit B enfeksiyonu olan başka bir kişiyle aynı evde yaşayan veya cinsel ilişkide olan herkesin kanlarında hepatit B virüsüne karşı antikor durumu ya da enfeksiyon durumu test edilmelidir. Negatif test çıkarsa hemen hepatit B immün globülin ile aşılanmalı ve hepatit B aşılama serisine başlanmalıdır. Bu aşı; tanı anında, bir ay sonra ve altı ay sonra olmak üzere üç dozda verilir. Benzer şekilde, enfekte olan anneler için bebekler doğumdan hemen sonra hepatit B immün globülin almalıdır. Bu bebekler hastaneden ayrılmadan önce hepatit B aşılama serisine başlamalıdır.
Yeni doğmuş bebeklerin aşılanması, neonatal hepatit B enfeksiyonunun önlenmesinde yaklaşık olarak %85-95 oranında etkilidir. Bu son derece olumlu sonuçların ışığında, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention) tüm bebeklere hepatit B aşısının yaptırılmasını önermektedir. Enfeksiyon olmayan annelerden doğan bebekler için sadece aşı yapılması gerekir. Ancak, enfeksiyonun olduğu annelerden doğan bebeklere hem aşı yapılmalı hem de hepatit B immün globülin verilmelidir. Bu nedenle, tüm hamile anneler hamilelikleri sırasında bir noktada hepatit B testi yaptırmalıdırlar.
Şu an kullanılan, Recombivax-HB ve Engerix-B olmak üzere iki farklı tür hepatit B aşısı mevcuttur. Her iki ürün de yüzey antijeninin aktif edilmemiş kısımlarından oluşur ve rekombinant DNA teknolojisi ile hazırlanır. Hepatit B aşılarında, insan immün yetmezlik virüsü yani HIV’de olduğu gibi kanla bulaşan bir patojenin bulaşma riski yoktur. Her iki aşının da hamilelik sırasında yapılması güvenlidir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın