
Hepatit D Enfeksiyonunun Belirtileri
Akut Hepatit D koenfeksiyon ve süperenfeksiyon olmak üzere iki şekilde oluşabilir.
1) Koenfeksyionda, Hepatit B ve D aynı anda oluşur. Genellikle kendi kendine geçer ve nadiren kronik karaciğer hastalıklarına neden olur.
2) Süperenfeksyion, akut hepatit D’nin kronik hepatit B hastasında oluşmasına denilir. Kronik hepatit B hastalarının yaklaşık %20 – 25’i hepatit D süperenfeksiyonu geçirir. Bu kişilerin %80’inde ise kronik hepatit gelişir. Kronik hepatit D geçiren kişilerin %70 ila 80’inde siroz ve portal hipertansiyon görülür. Bu hastaların yaklaşık %25’i karaciğer yetmezliğinden ölür.
Akut hepatit D’nin klinik belirtileri:
- Genel bir halsizlik
- Yorgunluk
- İştah kaybı
- Bulantı ve kusma
- Karaciğerin olduğu bölgede hassasiyet veya ağrı
- İdrar renginde koyulaşma
- Dışkının renginin açılması
- Sarılık
Hepatit G
Hepatit G (HGV ya da GBV-C), Hepatit C ile alakalı yakın zamanda keşfedilmiş bir virüstür. Hepatit G, kronik taşıyıcılığa neden olduğu için virüsün anneden bebeğe taşınmasına neden olabilir. Ancak, en azından şimdilik, Hepatit G’nin anne ya da bebek için ciddi komplikasyonlar oluşturduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır.
Hepatit G Enfeksiyonunun Komplikasyonları
Hepatit G, akut ve kronik enfeksiyonlara neden olabilir. Hastalık genellikle hafif şiddetli olur ve enfeksiyonun klinik ciddiyeti bilinmemektedir. Israrcı enfeksiyonlar genellikle karaciğerdeki yaralanmalarla alakalı değildir ve bu virüs, Hepatit C’den çok daha zararsız görünmektedir. Hepatit G enfeksiyonu genellikle Hepatit A, B ve C ile ya da hasta için daha büyük risk oluşturacak HIV enfeksiyonuyla birlikte görülür.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın