
Toksoplazmoz
Sağlıklı bağışıklık sistemi olan kişiler genellikle hafif belirti gösterirler veya belirti yaşamazlar. Toksoplazmoz enfeksiyonu yaşayan pek çok yetişkin bunun farkında bile değildir. Ancak, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ciddi komplikasyonlar için daha büyük risk altındadır.
Bu komplikasyonlar şu organlara zarar verebilir:
- Gözler
- Beyin
- Akciğerler
- Kalp
Toksoplazmoz Enfeksiyonu Nasıl Yayılır?
İnsanların toksoplazmoz enfeksiyonunu pek çok yerden kapabilir:
1 Kontamine Olan Yiyeceklerin Yenmesi
2 Kontamine Toprağın ya da Kedi Yavrularının Oositlerini Solumak
3 Enfekte Olmuş Bir Kişiden Kapmak
Toksoplazmoz Ne Kadar Yaygın Olarak Görülür?
Toksoplazmozun görülme sıklığı dünyanın her yerinde değişkenlik gösterir. En yayın olarak Orta Amerika’da ve Orta Afrika’da görülür. Bu durum genellikle bu bölgelerdeki iklimle alakalıdır. Nem, toksoplazma parazitinin ne kadar süre boyunca enfeksiyona neden olabileceğini etkiler.
Yerel mutfakların da enfeksiyonun bulaşması üzerinde etkisi bulunur. Etin çiğ servis edildiği ya da az pişirildiği yerlerde enfeksiyon oranı yüksektir. Daha önceden dondurulmamış taze etin de enfeksiyon riski büyüktür.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 – 49 yaş aralığındaki kişilerin %11’i toksoplazmoz enfeksiyonu taşıdığı tespit edilmiştir.
Toksoplazmozun Belirtileri
Toksoplazmoz enfeksiyonu olan kişiler belirti yaşasalar da bu belirtiler çok azdır.
Belirti yaşarsanız şunları yaşama ihtimaliniz yüksektir: |
---|
Boynunuzdaki lenf nodüllerinin şişmesi |
Düşük dereceli ateş |
Kas ağrıları |
Yorgunluk |
Baş ağrısı |
Bu belirtilere başka sorunlar da neden olabilir. Yaşadığınız herhangi bir belirti için endişe duyuyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz.
Hamilelik Sırasında Toksoplazmozun Riskleri
Hamilelik sırasında toksoplazmoz enfeksiyonu, parazit plasentayı ve bebeği etkileyebileceğinden ciddi olabilir.
Enfeksiyon kapan bebek şu organlarda hasar oluşacağından acı çekebilir: |
---|
Gözler |
Beyin |
Kalp |
Akciğerler |
Yakın zamanda toksoplazmoz enfeksiyonu geçirdiyse annenin düşük yapma riski de artar.
Hamilelik Sırasında Toksoplazmoz Enfeksiyonu Yaşamanın Getirdiği Sonuçlar
Bazı bebekler, ultrasonda enfeksiyon izlerini gösterirler. Doktorunuz beyinde ve daha nadir de olsa karaciğerde anormallikler fark edebilir. Toksoplazmoz kistleri, enfeksiyon geliştikten sonra bebeğin organlarında bulunabilir. Bu durum, bebeğin beynine ve gözlerine rahimdeyken veya doğumdan sonra zarar verebilir. Bu durum, görüşte bozukluklara ya da körlüğe, zihinsel gelişim sorunlarına ve fiziksel gelişimde gecikmelere neden olabilir.
Toksoplazmoz ve HIV
HIV, bağışıklık sistemini zayıflatır. Bunun anlamı, HIV-pozitif olan kişilerin diğer enfeksiyonlara yakalanma olasılığının daha yüksek olmasıdır. Hamile olan ve HIV enfeksiyonu bulunan kişilerde toksoplazmoz gelişme riski daha yüksektir. Ayrıca, enfeksiyondan dolayı ciddi sorunların yaşanma riski de fazladır.
Tüm hamile kadınların HIV için test edilmesi gerekir. Hamileyseniz ve HIV testiniz pozitif çıkarsa toksoplazmozu nasıl engelleyeceğinizi öğrenmek için doktorunuzla konuşun.
Hamilelik Sırasında Toksoplazmozun Tedavisi
Hamilelik sırasında toksoplazmozu tedavi etmek için pek çok yöntem vardır.
Toksoplazmoz enfeksiyonuna yakalandığınızı fark ederseniz bu durumun teşhis edilmesi için amniyotik sıvının test edilmesi gerekir. İlaçlar, bebeğin ölümünü ve ciddi nörolojik sorunları önleyebilir ancak gözde oluşacak hasarı önleyip önleyemediği belirsizdir. Bu ilaçların kendi yan etkileri de bulunmaktadır.
Bebekte enfeksiyon olduğuna dair herhangi bir kanıt yoksa doktorunuz spiramisin denen bir antibiyotiği hamileliğinizin geri kalanı boyunca kullanmanızı isteyebilir. Bu ilaç, bebeğin enfeksiyon kapma riskini azaltacaktır.
Bebeğinizde enfeksiyon varsa doktorunuz pirimetamin (Daraprim) ve sülfadiazin kombinasyonunu hamileliğiniz boyunca kullanmanızı isteyecektir. Bebek, 1 yaşına gelene kadar bu ilaçları kullanabilir.
Toksoplazmoz enfeksiyonuyla ilgili yaşanabilecek en ciddi durum hamileliğin sonlandırılmasıdır. Bu durum sadece enfeksiyon hamile kalınan süre ile hamileliğin 24. haftasında oluşursa önerilir. Bebeklerin durumu genellikle iyiye gittiğinden bu seçenek çoğu zaman önerilmez.
Toksoplazmoz Önlenebilir mi?
Toksoplazmzoz enfeksiyonu kapmak için kontamine etin ya da diğer yiyeceklerin yenmesi ya da mikroskobik toksoplazmoz kislerinin ve sporlarının solunması gerekmektedir.
Enfeksiyon riskini şunları yaparak azaltabilirsiniz: |
---|
İyi pişmiş et yiyin. |
Çiğ sebze ve meyveleri düzgünce yıkayın. |
Çiğ et ve sebzelerle uğraştıktan sonra ellerinizi düzgünce yıkayın. |
Güney Afrika gibi toksoplazmozun yüksek oranda görüldüğü yerlere gitmekten kaçının. |
Kedi dışkısından uzak durun. |
Kediniz varsa kum kabını her iki günde bir değiştirin ve kabı, kaynamış suyla düzenli olarak yıkayın. Kum kabıyla uğraşırken eldiven takın. Ayrıca, evcil hayvanlarınızı içeride tutup, çiğ et ile beslemeyin.
Toksoplazmoz için yapılan bir aşı veya enfeksiyonu önlemek için kullanılan bir ilaç bulunmamaktadır.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın