
Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur?
1) Pogesteron Hormonu Artışı
Hamilelikle birlikte artan progesteron hormonu, vücudumuzun gevşemesini sağlar. Bu etki sindirim sistemine yansıdığında, bağırsak hareketliliği %70’lere kadar düşebilir. Bu durum aslında annenin yediği gıdalardan daha fazla verim almasını sağlar; ancak gaz miktarında artışa da yol açar.
2) Laktoz İntoleransı
Laktoz intoleransı, süt şekerini sindirememe durumudur. Birçok kadında sadece hamilelikleri esnasında görülmekte, hamilelikte gaz sancısına yol açabilmektedir.
3) Rahmin Büyümesi
Gebeliğin ilerleyen zamanlarında rahmin büyümesi ve bebeğin ağırlığının artması, karın boşluğunda baskıya neden olmakta, hamilelikte gaz sancısını artırabilmektedir.
4) Lifli Gıdalar Ve Diğer Nedenler
Lifli gıdalar çok sağlıklı besinler olmasına rağmen, ne yazık ki gaz üretimine de en fazla neden olan ürünlerdir. Sindirim enzimlerimizin yıkamadığı bileşenleri bağırsaklardaki bakteriler sindirir ve gaz üretirler.
Aşağıdaki etkenler de diğer zamanlarda olabileceği gibi, hamilelikte gaz sancısına yol açabilir:
- Hava yutmak (yeme içme esnasında hava yutmak son derece normaldir)
- Yeterince su tüketmemek
- Kabızlık
- İltihaplı bağırsak hastalıkları
- Çölyak hastalığı (gluten intoleransı)
Hamilelikte Gaz Sancısı Tedavisi
1) Beslenme Önerileri
Hamilelikte gaz sancısından kurtulmak için yediklerinizin takibini yapmak çok önemlidir. Farklı gıdalar farklı kişilerde gaz sancısına neden olabilir; ancak kuru fasulye, nohut, tam tahıllı gıda, karnabahar, lahana, brokoli ve soğan gibi gaz yapıcı özellikteki gıdaların birkaçını daha az tüketebilirsiniz.
Aşağıdaki önerileri de değerlendirebilirsiniz:
- Laktoz intoleransı oluştuysa, laktozsuz süt tüketebilirsiniz. Ya da kalsiyumca zengin başka gıdalara odaklanabilirsiniz.
- Süt yerine yoğurt veya kefir tüketebilirsiniz.
- Kızarmış ve yağlı yiyecekleri azaltın.
- Yapay tatlandırıcılı ürünler tüketmeyin.
- Lahana turşusu veya mayalanmış sebzeler sindirim sistemine yardımcı olarak hamilelikte gaz sancısını giderebilir.
Not: Lifli gıdalar gaz sancısına neden olabilir. Ancak lifli gıda tüketimi önemlidir, beslenme programınızdan tamamen çıkarmamalısınız. Ancak sizi çok rahatsız eden lifli gıdaları daha az tüketebilir; gün içi planlarınıza uygun bir besin programı hazırlayabilirsiniz.
2) Bol Su İçilmeli
Yeterince su tüketmek, kabızlıktan kaynaklanan hamilelikte gaz sancısından koruyacaktır. Su içerken olabildiğince az hava yutmaya gayret edin. Aynı amaç için, su veya diğer içecekleri pipetle tüketmeyin. Asitli içecekleri azaltmak da hamilelikte gaz sancısına iyi gelecektir.
Öğünlerinizi Küçültün: Tek seferde çok fazla yemek, diğer zamanlarda da gaz sancısına neden olur. Ancak bu durum hamilelikte daha belirgindir. Büyük öğünler yerine; az ama sık yemeyi tercih edin.
Çiğnemek Önemli: Sindirim sistemindeki gazın büyük kısmı, vücudumuzun sindiremediği gıdaların bağırsaklarımızdaki bakteriler tarafından sindirilmesi nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla Çiğneme işlemine yeterince zaman ayırmak, sindirilmemiş gıda miktarını azaltarak hamilelikte gaz sancısını azaltır.
3) Egzersiz
Egzersiz yapmak sindirimi etkili şekilde teşvik eder. Egzersiz sayesinde gıdalar sindirim sisteminden daha hızlı geçer, daha az gaz ortaya çıkar. Ancak gebelik haftanıza uygun egzersizleri tercih etmeli, ağır egzersizden kaçınmalısınız.
4) Bitkisel Çözümler Ve İlaç Tedavisi
Nane: Hamilelikte gaz sancısı için kullanılabilecek doğal çözümlerden biridir. Midenizde sindirilmeden bağırsaklarınıza geçebilecek nane kapsülleri kullanabilirsiniz. Nane çayı yudumlamak da ferahlatıcı etki sağlayacaktır.
Simetikon İlaçlar: Sindirim sistemindeki küçük gaz kabarcıklarını bir araya toplar, atılmalarını kolaylaştırır. Hamilelikte kullanılmaları güvenlidir. Ancak kullandığınız ilaçta başka etken maddeler olmadığından emin olmak için eczacınıza danışmayı unutmayınız.
Bir cevap yazın