
Hamilelikte Egzersiz Yapmak Neden Önemli?
Egzersiz size şu konularda yardımcı olabilir:
- Sırt ağrınız ve diğer ağrılarınız hafifler.
- Daha iyi uyursunuz.
- Enerji seviyeniz artar.
- Aşırı kilo alımı önlenir.
Fiziksel durumu iyi olan kişilerin doğumlarının daha kısa sürdüğü ve daha kolay doğum yaptıkları bilinmektedir.
Hamile kalmadan önce düzenli olarak spor yapmıyor olsanız bile, doktorunuzla konuşarak kendiniz için bir spor rutini oluşturabilirsiniz.
Hamilelik Sırasında Egzersiz Yapmaya Engel Durumlar Var mıdır?
Bu durumlar:
- Önceden var olan kalp ya da akciğer hastalıkları
- Yüksek tansiyon
- Vajinal kanama
- Rahimle ilgili sorunlar
- Erken doğum riskinin yüksek olması
Çoğu kadın hamileyken normalde olduğu gibi egzersizlerine devam edebilir. Genel olarak yaralanma riskinin olduğu sportif aktivitelere katılıyorsanız, hamile olduğunuzda yaralanma riskiniz artacağından bu aktiviteleri kısıtlayabilirsiniz.
Futbol, tenis ve kayak gibi sporlar bu tür sporların arasına girmektedir.
Doktorumu Ne Zaman Aramalıyım?
Egzersiz yaparken nasıl hissettiğiniz çok önemlidir.
Aşağıdaki belirtileri yaşayacak olursanız egzersizi sonlandırıp bir an önce doktorunuzu aramalısınız:
- Vajinal kanama
- Vajinadan gelen akıntı
- Rahimde kasılmalar
- Baş dönmesi
- Göğüs ağrısı
- Kalp atışınızın düzensiz olması
- Baş ağrısı
Hedeflemeniz Gereken Kalp Hızı Ne Olmalı?
Kalp hızınız, kalp atışlarınızın hızını belirler. Dinlenirken daha yavaş, egzersiz yaparken ise daha hızlıdır. Bu yüzden, kalp hızınızı egzersizin yoğunluğunu ölçmek için kullanabilirsiniz.
Her yaş grubu için hedeflenmesi gereken bir kalp hızı vardır. Hedef kalp hızı, aerobik egzersiz sırasında ölçülen kalp hızıdır. Kalp hızınızı kontrol ederek, hedef aralıkla kıyaslamalı ve ağır bir egzersiz yapıp yapmadığınıza buna göre karar vermelisiniz.
Kendi kalp hızınızı, nabzınızı ölçerek anlayabilirsiniz. Bunu yapmak için işaret ve orta parmağınızı diğer elinizin bileğine, başparmağınızın bittiği yere doğru getirin. Burada nabzı hissedebilmeniz gerekir. Başparmağınızı nabzı ölçmek için kullanmayın çünkü başparmağın da kendi nabzı bulunur. 30 saniye boyunca atışları sayın. Dijital bir kalp hızı takip cihazı ya da nabız ölçer alarak da ölçüm yapmanız mümkün.
Hedef Kalp Hızı Hamilelikle Değişir mi?
Hamile kadınlar için önceden kalp hızlarının dakikada 140’ı aşmamaları söylenirdi. O zamanlarda, Amerika Kalp Derneği, 30 yaşındaki kadınlarda kalp hızının, orta şiddetli egzersizlerde 95 – 162 arasında olması gerektiğini belirtmiştir. Bugün ise, hamile kadınlarla ilgili kalp hızına dair herhangi bir sınırlandırma bulunmamaktadır. Aşırı efordan her zaman uzak durmalısınız ancak kalp hızınızı belli bir sayının altında tutmanıza gerek yok.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın