• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Hamilelikte İlk Muayene

1 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Erken Muayene Olunması Gereken Durumlar

Ancak şu durumlar varsa daha erken muayene olabilirsiniz:
Tıbbi bir sorununuzun olması
Hamileliğin öncesinde sorunlar yaşanması
Vajinal kanama, karın ağrısı, şiddetli bulantı ve kusma gibi belirtilerin olması

İlk muayeneniz, hamileliğiniz boyunca gideceğiniz muayenelerin en uzunu olabilir. İlk muayenede doktorunuz hayati belirtilerinizi ve sağlık geçmişinizi inceleyecektir. Kan tahlili ve idrar tahlili gibi bazı muayenelerin yapılması istenebilir. Doktorunuza soru sormanız ve hamilelikle ilgili endişelendiğiniz durumları anlatmanız önemlidir.

Hayati Belirtiler

Hayati belirtileriniz; kalp atışı, nefes alma hızı ve tansiyon gibi vücudun temel fonksiyonlarını ifade eder. Bu belirtiler, hamilelik boyunca başka sağlık sorunlarının takip edilebilmesi için yakından izlenecektir.

Hayati belirtilerinizi kontrol ederken doktorunuz en son regl döneminizi soracaktır. Bu tarih, doktorunuzun doğum tarihini belirlemesine yardımcı olacaktır. Doktorunuz, yakın zamanda kullandığınız doğum kontrol yöntemlerini, regl dönemlerinizin uzunluğunu ve düzenini, premenstrüel belirtilerin şiddetini sorabilir.

Üreme Geçmişi

Doktorunuzun önceki hamileliklerinizi, düşükleri ve kürtajları bilmesi gerekebilir.

Önemli detaylar arasında şunlar bulunur:
Hamileliğin uzunluğu
Doğum yöntemi
Bebeğin doğum kilosu
Kullanılan anestezi veya analjezi
Enfeksiyonlar, tansiyon ve kanama sorunları

Doğumla ilgili önceden yaşanan sorunlar, ilerleyen hamileliklerin tahmin edilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca bu bilgiler doktorunuzun hamileliğin gelişmesi ya da doğum planı konusunda da yardımcı olacaktır.

Jinekolojik Geçmiş

Jinekolojik geçmişiniz de oldukça önemlidir. Doktorunuzun şimdi yaşadığınız ya da geçmişte yaşadığınız doğum kusurlarının ve bebekte komplikasyonlara neden olacak durumların bilincinde olması gerekir.

Şu hastalıklar gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları yaşadıysanız doktorunuza söylemelisiniz:

Hastalıklar
Belsoğukluğu
Klamidya
Trikomoniyaz
Genital uçuk
Frengi
Bakteriyel vajinozis
Genital siğil

Doktorunuzun anormal Pap smear sonucu alıp almadığınızı bilmesi de önemlidir.

Sağlık Geçmişi

Doktorunuz, sizi etkileyen tüm hastalıkları bilmelidir. Pek çok hastalık hamilelik sırasında komplikasyona neden olarak sizin ve bebeğinizin sağlık durumunu tehdit edebilir.

Bu hastalıklar arasında şunlar bulunur:
Diyabet
Lupus
Yüksek tansiyon
Akciğer hastalıkları
Kalp hastalıkları

Şu anda bu durumları yaşıyorsanız doktorunuz hamileliğiniz boyunca durumunuzun kötüleşmemesi için sizi yakından takip edecektir. Doktorunuz hastalığınızın şiddetini değerlendirmek için bazı testler isteyebilir.

Geçmişte şu durumları yaşadıysanız doktorunuza belirtmeniz son derece önemlidir:
Psikiyatrik bozukluklar
Travma ya da şiddet
Kan nakli
Bazı ilaçlara karşı alerjik reaksiyon
Ameliyat

Ailenin Sağlık Geçmişi ve Risk Değerlendirme

Doktorunuz sizin sağlık geçmişinizi taradıktan sonra sizin ailenizin ve partnerinizin ailesinin sağlık geçmişini ve etnik kökeni soracaktır. Bunun yapılması genetik ya da kalıtsal hastalık riskinin değerlendirilmesini sağlar.

Bazı hastalıklar, bazı popülasyonlarda daha sık görüldüğünden etnik köken önemli olabilir. Doktorunuz aile geçmişinde diyabet ya da yüksek tansiyon yaşandığını bilmesi de önemlidir.

Aile geçmişinde diyabetin olması hamilelikte ya da hayatınızın bir başka aşamasında sizin diyabet yaşama riskinizi artırır. Diyabet riski taşıyorsanız doktorunuz görüntüleme testi yapmak isteyebilir. Hamilelikte yaşanan diyabet gebelik şekeri olarak da bilinir ve doğum sırasında komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonlar arasında kan şekerinin düşmesi, nefes almada zorlanılması ve bebeğin doğum kilosunun aşırı fazla olması bulunur.

Benzer bir şekilde aile geçmişinde yüksek tansiyon varsa hamilelik sırasında yüksek tansiyon yaşama riskiniz artar. Bu duruma preeklampsi denir ve tedavi edilmediğinde hayatı tehdit edebilir. Yüksek tansiyon riskiniz varsa doktorunuz hamileliğiniz boyunca tansiyonunuzu yakından takip edebilir.

Ailenizin doğumlarda yaşadığı sorunlar da önemlidir. Doktorunuz ailenizde ikizlerin olduğunu, düşük veya ölü doğum yaşanıp yaşanmadığını sorabilir.

Bazı Genetik Hastalıklar için Yüksek Risk Barındırıyorsanız Ne Olur?

Genetik danışmanlık, bazı hastalıklar için risk altındaysanız faydalı olabilir. Bu tür bir danışmanlıkta sizin, partnerinizin ve ailelerinizin kapsamlı sağlık geçmişi değerlendirilir. Bu bilgiler değerlendirildikten sonra genetik risklere yönelik danışmanlık alabilirsiniz. Danışmanınız size, partnerinize ve ailenizdeki belli kişilere kalıtsal hastalıklar için kan testi önerebilir. Hamileliğin ilk başlarında ultrason ve amniyosentez gibi genetik testlerin varlığını test etmek için bazı testler yapılabilir.

Fiziksel Muayene

Hamileliğinizdeki ilk muayenede doktorunuz vücudunuzun çeşitli kısımlarındaki anormallikleri değerlendirir.

1 Baş ve Boyun
Sağlık uzmanınız dişlerinizin, diş etlerinizin ve tiroit bezlerinizin genel durumunu değerlendirir.

Diş etlerinde ciddi hastalıklar ve diş boşluklarındaki enfeksiyonlar erken doğum için risk faktörü olarak tanımlanır. Diş eti hastalıkları ve ağızda diğer sorunlar belirlenirse doktorunuz tedavi için sizi dişçiye yönlendirecektir.

Tiroitlerin büyümesi, hamileliğin normal bir parçası olarak görülebilir. Bazı durumlarda ise bu sorun tiroitlerin az veya fazla çalışmasıyla ilişkilendirilebilir. Her iki durumda da erken doğum ya da düşük riski artış gösterebilir. Doktorunuz, bu durumlardan birinden şüpheleniyorsa tiroit bezlerinizi değerlendirmek için test isteyebilir.

2 Akciğerler, Kalp, Göğüsler ve Karın
Doktorunuz kalbinizi ve akciğerlerinizi steteskopla dinleyecektir. Nefes alışınızda ya da kap hızınızda bir anormallik görülürse elektrokardiyagram ya da göğüs röntgeni istenebilir.

Göğüsleriniz, beze oluşumu için kontrol edilir. Beze bulunursa ultrason, mamografi ya da biyopsi yapılabilir.

Karın muayenesi sırasında doktorunuz nazikçe karaciğere ve dalağa bastırarak boyutlarının normal olduğunu kontrol eder. Organ büyümesi, ciddi hastalıkların bir belirtisi olabilir.

3 Kollar ve Bacaklar
Uzuvlarınızdaki şişlikler, refleks tepkileri ve kan akışı kontrol edilir. Hamilelik sırasında alt bacaklarda şişliklerin olması yaygın olmayan bir durum değildir. Ancak, ellerin, yüzün ya da ayakların ciddi bir şekilde şişmesi altta yatan sağlık sorunlarına işaret eder. Doktorunuz, preeklampsi ve kanda pıhtı oluşumu gibi anormalliklerin belirtilerini kontrol etmek için kan testi isteyebilir.
4 Cilt
Fiziksel muayene sırasında doktorunuz cildinizi değerlendirir. Ben ve diğer lekeler, hamilelik sırasında hormonların değişmesiyle koyulaşabilir. Meme uçları da önemli ölçüde koyulaşır. Bu değişiklikler genellikle hamilelikten sonra daha az fark edilir hale gelir. Ancak, benlerinizin rengi ciddi oranda değiştiyse ya da hamilelik sırasında büyüdüyse düzgün bir değerlendirme alabilmek için bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz. Herhangi bir ben oluşumu fark ettiğinizde de doktorunuza bildirmelisiniz.
5 Pelvik Muayene
Pelvik muayenenin tüm hamile kadınlarda yapılması gerekir. Muayene sırasında doktorunuz rahim ağzındaki anormallikleri ve enfeksiyon belirtilerini kontrol edecektir.

I Enfeksiyon için Test Yapılması

Doktorunuz rahimdeki hücreleri kontrol etmek için Pap smear testi yapabilir. Bu hücreler, belsoğukluğu ve klamidya için incelenir. Vajinal akıntı toplanarak bakteriyel vajinozis ve trikomoniyaz için mikroskop altında test edilebilir.

Genital bölgedeki enfeksiyonların tanımlanması ve tedavi edilmesi, bu enfeksiyonlar erken doğum ve diğer doğum komplikasyonlarıyla ilişkili olduğundan önemlidir. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun varlığı teşhis edilirse sizin ve partnerinizin acilen tedavi olması gerekir.

II Rahim Ağzı Muayenesi

Rahim ağzının fiziksel muayenesi sırasında doktorunuz vajinaya parmaklarını sokarak rahim ağzının kalınlığını, uzunluğunu ve açıklığını kontrol eder. Doktorunuz rahim ağzının açıklığından ve uzunluğundan endişe duyarsa rahim ağzının değerlendirilmesi için ultrason isteyebilir. Erken açılma ya da incelme rahim ağzı yetmezliğine ya da rahim ağzının zayıf olmasına işaret edebilir. Bu durum ise düşük ve erken doğum gibi bir an önce tedavi edilmesi gereken ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

III Rahmin Muayene Edilmesi

Doktorunuz rahminizin boyutunu ve şeklini değerlendirecektir. Bu bulguları tahmin edilen hamilelik süreciyle ya da bebeğin yaşıyla kıyaslar. Rahimdeki kitleler ve hassas yerler de muayene edilir.

IV Pelvisin Şeklinin Değerlendirilmesi

Rahim muayene edildikten sonra doktorunuz pelvik kemiklerinize bakarak doğum kanalının şeklini ve boyutunu değerlendirmeye çalışır. Bu bilgi, doktorunuzun size en uygun doğum yöntemine karar vermesine yardımcı olur. Pelvik muayenenin sonuçlarına bağlı olarak doktorunuz vajinal doğum, sezaryen ya da vakumla doğum önerebilir.

Muayenenin Sonlanması

İlk muayenenizin sonunda doktorunuz ihtiyaç duyulabilecek diğer testleri açıklayacaktır.

Doktorunuz hamilelik boyunca düzgün beslenmenin, egzersiz yapmanın ve gerekli vitaminlerin alınmasından bahseder. Hamileyken kullanmak isteyebileceğiniz ilaçları ve takviyeleri doktorunuza danışmayı unutmayın. Doktorunuz bu ilaçların ve takviyelerin hamilelik sırasında kullanımının güvenli olup olmadığını da belirtecektir.

Doktorunuz hamilelik sırasında yaşayabileceğiniz rahatsızlıkları anlatarak, bir an önce tedavi gerektiren belirtiler konusunda sizi uyaracaktır. İkinci muayenenize dört hafta sonra gelmeniz istenecektir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress