
Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar?
Hamilelikle birlikte yükselmeye başlayan progesteron hormonu, kabızlık riskini artırmaktadır. Bu hormonun kasları gevşetici etkisi nedeni ile sindirim kanalı hareketliliğinin azalması sonucu kabızlık ortaya çıkabilmektedir.
- Hemen her gebe, hamileliğin ilk üç ayı içinde bu nedenle kabızlığa yakalanmaktadır.
- Hamileliğin 6. gününde bile progesteron hormonu etkisiyle hamilelikte kabızlık ortaya çıkabilir.
- Progesteron hormonunun en fazla yükseldiği zamanlar hamileliğin 9. ve 32. haftaları arasıdır. Dolayısıyla hamilelikte kabızlık şikayetinin de en fazla artması beklenen süreç bu aralıktır.
Hamileliğin Son Döneminde Kabızlık: Doğum yaklaştıkça da kabızlık şikayeti artabilir. Bu durumun nedeni ise, rahmin boyutlarının son derece büyümesi ile birlikte karın içi basıncın artmasıdır.
Gebelikte Kabızlık Neden Olur?
1.Hormon Değişimleri
2.Gıda Tüketiminin Azalması
3.Hatalı Beslenme
4.Demir Destekleri
Hamilelikte Kabızlık Ikınma Bebeğe Zarar Verir Mi?
Hamilelikte kabızlık bebeğe zarar vermez. Ikınmanın yol açtığı baskının bebeğe zarar vereceği endişesi yersizdir. Rahim ve plasenta üzerinde herhangi bir olumsuz etki doğurmaz.
Tansiyon Düşmesi: Nadiren ıkınma esnasında annenin tansiyonu düşebilir. Bu durum da bebek için doğrudan tehlike oluşturmaz; ancak baygınlık söz konusu olursa anne veya bebeğinde travma oluşması riski yükselir.
Erken Doğum: Hamilelikte kabızlığın ve ıkınmanın yol açtığı fiziksel stres, çok nadiren de olsa doğum kasılmalarını başlatabilir. u durum söz konusu olursa ivedilikle hastaneye gidilmelidir. Henüz normal doğum için 2 haftadan uzun süre varsa, tokoliz müdahalesi ile doğumun durdurulması gerekebilir.
Hamilelikte Kabızlık Tedavi Edilmelidir
Hamilelikte kabızlık, yukarıdaki sorunlara çok nadiren neden olur. Ancak bu durum, hamilelikte kabızlığın tedavi gerektirmediği anlamına gelmez. Annede aşağıdaki sorunlara yol açma riski yüksek olduğu için tedavi edilmelidir:
- Basur
- Rektal kanama
- Anal fissür
Hamilelikte Kabızlığın Çözümü
Hamilelikte kabızlığa iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:
1.Yeterince Sıvı Tüketin
2.Lif Tüketimini Artırın
3.Egzersiz Harika Sonuç Verecektir
4.Diğer Öneriler
Hamilelikte Kabızlık İlaç
Hamilelik sırasında kabızlık için ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Kullanılabilecek ilaçların listesi:
- Metamucil
- Konsyl-D
- Modane Bulk
- Equalactin
- Fiber-Lax
- Citrucel
- UniFiber
- Anusol
Hamilelikte Kabızlık Bitkisel Çözüm
Hamile bir kadının sağlıklı kalmak için günlük olarak 25-30 gram lif tüketmesi gerekir. Bunu sağlayabilmek için en iyi seçenekler:
- Taze meyveler
- Sebzeler
- Fasulye
- Bezelye
- Mercimek
- Kuru erik
- Tam tahıl ekmeği
Bir cevap yazın