
Hamilelikte Mantar Belirtileri
Hamilelikle birlikte vajinal akıntıların bir miktar artması normaldir. İnce, süt gibi ve hafif kokulu bu akıntının adı lökoredir. Ancak hamilelikte mantar söz konusu ise bu akıntı kalınlaşabilir, rengi beyazlaşır ve kokusuzlaşabilir.
Hamilelikte mantar aşağıdaki belirtilere de yol açabilir:
- Vajinada ağrı, yoğun kaşıntı
- Vajina çevresinde ve vulvada kızarıklık, şişme
- Cinsel ilişki esnasında rahatsızlık veya ağrı
- İdrarda yanma
Hamilelikte Mantar Neden Olur?
1) Hormon Değişiklikleri
Hamilelikle birlikte bağışıklık sistemi bir miktar baskılanmaktadır. Bunun nedeni hormon düzeylerinin dalgalanmasıdır. Bu durum hamilelikte mantar gibi iltihaplara yakalanma riskini artırır.
Hormon düzeylerindeki değişikliğin bir etkisi de vajinal bölgedeki pH (asitlik) dengesinin bozulmasıdır. Bu durum mantar ve mayalar için uygun bir yaşam alanına yol açabilir.
2) Vajinal Duş
Duş başlığından çıkan tazyikli su ile vajinal duş almak, o bölgedeki yararlı bakteri yoğunluğunun azalmasına neden olur. Bu durum cildin doğal aurasının bozulmasına ve mantar yoğunluğunun artmasına neden olabilir.
3) İdrarda Şeker
Hamilelikle birlikte idrarda az miktarda şeker görülmesi normaldir. Ancak şeker, maya ve mantarların çok sevdiği bir besin kaynağıdır. Vajinal bölgede çoğalmalarına ve hamilelikte mantara yol açabilir.
4) Cinsel İlişki
Doktor tarafından aksi belirtilmediği sürece hamilelik esnasında cinsel ilişkiye girmenin yüksek riskleri yok. Ancak hamilelikte mantar riskini (diğer zamanlarda da olduğu gibi) bir miktar artırabilir.
Hamilelikte Mantar Tedavisi
Hamilelikte Mantar Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
1) Terazol Krem
Hamilelikte mantar tedavisi için clotrimazole, econazole, miconazole (Terazol – Monistat) gibi kremler önerilmektedir. Ağız yolundan alınan ilaçlar yerine kremler tercih edilmelidir. Hamilelikte mantarın 10 -14 gün içerisinde tamamen iyileşmesi beklenir.
- İnatçı vakalarda fluconazol (Diflucan) gibi oral ilaçlar önerilebilmektedir ancak tamamen güvenilir olduğu belgelenmemiştir. Yakın zamanda Danimarka’da yapılan bir araştırmada bu ilacın düşük riskini artırabileceği gözlemlenmiştir.
- Her şartta herhangi bir ilaç veya krem kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışmalısınız.
2) Pamuklu İç Çamaşırı Kullanın
Aşağıdaki öneriler hem hamilelikte mantar riskini azaltır hem de olası bir iltihabın daha kısa sürede kaybolmasını sağlar:
- Pamuk veya ipek çamaşırlar kullanın. Sentetik ürünlerden uzak durun. Çamaşırlarınızı günlük olarak değiştirin.
- Çamaşırlarınızı yüksek ısıda yıkayın.
- Bol kıyafetler giyin.
- Banyo köpüğü, kimyasal içeren sabun gibi tahriş edici etkisi yüksek kozmetik ürünler kullanmayın.
- Duştan sonra tamamen kurulanmadan kıyafetlerinizi giymeyin.
- Tuvalet kağıdını önden arkaya doğru kullanın.
- Hamilelikle birlikte vajinal akıntı miktarı artsa bile, vajinal duş almayın.
3) Yoğurt Tüketin
Yoğurt gibi fermente edilmiş süt ürünleri yararlı bakteriler barındırmaktadır. Bu bakterilerin vücuttaki sağlıksız mantar yoğunluğunu azalttığı düşünülüyor. Ayrıca;
- Öğünlerinizdeki hazır şeker içeren gıda miktarını azaltın. Meyve ve sebze gibi kompleks karbonhidrat içeren gıdalara ağırlık verin.
- Yeterince su tüketin. Bu sayede toksinlerden daha kısa sürede kurtulur, vajinal bölgedeki zararlı canlı yoğunluğunun artmasını önlersiniz. Günde en az sekiz bardak su tüketin.
Bir cevap yazın