
Nefes Darlığının Nedenleri
⇒Hamileliğin son aşamasında bebek, rahmi diyaframa doğru itekler. Diyafram, hamilelikten önceki konumuna göre 4 santimetre kadar yukarıya çıkar. Akciğerleriniz bu durumdan dolayı sıkışır. Tüm bunlar, aldığınız her nefesle akciğerlerinize daha az hava girmesi anlamına gelir.
⇒Bu durum, daha az oksijen alacağınız anlamına gelmez. Akciğer kapasiteniz, rahmin büyümesinden dolayı fiziksel bir baskı hissetse de beyinde progesteron hormonu tarafından uyarılan solunum merkezi daha yavaş bir şekilde nefes almanızı sağlar. Progesteron hormonu, hamilelik sırasında salgılanır. Her nefesle vücuda daha az hava girse de, akciğerlerde havanın daha uzun süre kalmasıyla bebeğinizin ve sizin ihtiyaç duyduğunuz oksijen sağlanır.
⇒Vücudunuz, hamilelik sırasında bebeğin yeterli oksijeni almasına yardımcı olmak için kan hacmini de artıracaktır.
Nefes Darlığını Nasıl Kontrol Altına Alabilirim?
Nefes darlığı, rahatsızlık verici bir durum olsa da daha rahat nefes alabilmek için yapabileceğiniz şeyler bulunmaktadır.
1.Duruşunuzu Düzeltin
2.Egzersiz Yapın
3.Gevşeyin
4.Aşırı Yapmayın
Nefes Darlığının Uyarıcı İşaretleri
Doğanın vücudunuz için bir planı olduğunu bilmeniz iyi bir şey olsa da nefes darlığı gibi bir şeylerin ters gittiğine işaret edebilecek durumlarda uyarıcılara dikkat etmeniz gerekir.
1.Astım
2.Anemi
3.Ağrı veya Sürekli Öksürük
Ödem Nedir?
Ödem, vücut dokularında aşırı su birikmesiyle oluşan bir durumdur. Bu durumu çoğunlukla ayaklarda, ayak bileklerinde ve bazen de ellerde görürsünüz. Sıvı, genellikle yerçekiminden etkilenen yerlerde birikme eğilimindedir.
Hamilelikleri sırasında çoğu kadın ödem yaşar. Bu kadınların birçoğu, sıcak iklimlerde yaşadığından ya da ödeme katkıda bulunabilecek bir pozisyonda uzun süre kaldıklarından bu sorunu yaşarlar. Ödem, sabahları daha az olur ve gün içinde giderek artar.
Bacağınızda bir ağrı yaşadığınızda bir an önce doktorunuza başvurun. Doktorunuza aniden oluşan şişlikleri ve yüzünüzle ellerinizdeki şişmeleri anlatın. Bu durumlar preeklampsinin belirtisi olabilir.
Ödemi Nasıl Kontrol Altına Alabilirim?
Ödemle mücadele etmek için yapabileceğiniz birkaç şey bulunmaktadır:
1.Ayaklarınızı Yukarıda Tutun
2.Destek Sağlayan Çoraplar Giyinin
3.Çok Fazla Tuz Kullanmayın
4.Bol Su İçin
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın