• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Hamilelikte Üçüncü Trimester: Nefes Darlığı ve Ödem

24 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Yeterince hava solumuyormuş gibi mi hissediyorsunuz? Bilekleriniz mi şişiyor? Hamileliğin üçüncü trimesterine hoş geldiniz.

İlk yapmanız gereken şey, endişelenmeyi bırakmanız olacaktır. Nefes darlığı ve vücutta suyun toplanması ya da ödem, hamileliğin son haftalarında yaygın görülen durumlardır. Bu belirtiler bazen endişelenmenizi gerektiren durumları işaret etseler de bu oldukça nadirdir. Hamileliğin bu aşamasında yaşananlarla ilgili detaylı bilgi edinmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Nefes Darlığının Nedenleri

⇒Hamileliğin son aşamasında bebek, rahmi diyaframa doğru itekler. Diyafram, hamilelikten önceki konumuna göre 4 santimetre kadar yukarıya çıkar. Akciğerleriniz bu durumdan dolayı sıkışır. Tüm bunlar, aldığınız her nefesle akciğerlerinize daha az hava girmesi anlamına gelir.

⇒Bu durum, daha az oksijen alacağınız anlamına gelmez. Akciğer kapasiteniz, rahmin büyümesinden dolayı fiziksel bir baskı hissetse de beyinde progesteron hormonu tarafından uyarılan solunum merkezi daha yavaş bir şekilde nefes almanızı sağlar. Progesteron hormonu, hamilelik sırasında salgılanır. Her nefesle vücuda daha az hava girse de, akciğerlerde havanın daha uzun süre kalmasıyla bebeğinizin ve sizin ihtiyaç duyduğunuz oksijen sağlanır.

⇒Vücudunuz, hamilelik sırasında bebeğin yeterli oksijeni almasına yardımcı olmak için kan hacmini de artıracaktır.

Nefes Darlığını Nasıl Kontrol Altına Alabilirim?

Nefes darlığı, rahatsızlık verici bir durum olsa da daha rahat nefes alabilmek için yapabileceğiniz şeyler bulunmaktadır.

1.Duruşunuzu Düzeltin
Omuzlarınızı geriye doğru atıp, kafanız yukarıda olacak şekilde dik durun. Göğüs kemiğinizi yukarıya doğru çekip göğüslerinizi kaldıracak bir ipe bağlı olduğunuzu düşünün.

2.Egzersiz Yapın
Aerobik egzersiz, nefes alıp vermenizi düzenler ve nabzı düşürür. Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.

Egzersiz yapmaya başlamadıysanız hamilelik yogasına başlamak için oldukça iyi bir zamandasınız demektir. Nefes egzersizleri, yoga egzersizlerinin merkezini oluşturur. Esneme hareketleri duruşunuzu düzeltir ve nefes alabilmeniz için size alan yaratır.

Ne tür bir egzersiz yapmayı seçerseniz seçin sakın aşırı fazla egzersiz yapmayın! Vücudunuzun size anlattığı şeyleri dinleyin.

3.Gevşeyin
“Sadece gevşeyin!” Nefes darlığı yaşamayan birinin bunu söylemesi kolay olsa da bu durum gerçekten de doğrudur. Ne kadar gergin olursanız o kadar yetersiz nefes alırsınız. Dinlenmeniz gerektiğinde dinlenmeniz de son derece önemlidir.
4.Aşırı Yapmayın
Vücudunuzun size söylediklerini dinleyin ve mola vermeniz gerektiğinde dinlenin. Şu an kendinizi zorlamak için iyi bir zaman değil. Vücudunuzun limitlerine dikkat etmeniz çok önemlidir. Nefes darlığı, doğuma yaklaştıkça iyileşecektir. Bebeğiniz pelvise doğru indikçe, diyaframdaki ve akciğerlerdeki baskı rahatlar.

Nefes Darlığının Uyarıcı İşaretleri

Doğanın vücudunuz için bir planı olduğunu bilmeniz iyi bir şey olsa da nefes darlığı gibi bir şeylerin ters gittiğine işaret edebilecek durumlarda uyarıcılara dikkat etmeniz gerekir.

1.Astım
Hamile kalmadan önce astımınız varsa bunu zaten biliyorsunuzdur. Astımın hamilelikte daha da kötüleşeceğini de biliyor olabilirsiniz. Doktorunuzla astımın üçüncü trimesterde nefes darlığına sebep olup olmayacağını konuşabilirsiniz.

2.Anemi
Bazı durumlarda anemi, yani kandaki demirin azalması da nefes darlığına neden olabilir. Aneminin diğer belirtileri arasında yorgunluk, baş ağrısı ve dudaklarla parmaklarda mavilikler görülebilir. Anemi teşhisini koymak için doktorunuz kanınızdaki demir seviyenize bakarak size demir takviyesi yazabilir.

3.Ağrı veya Sürekli Öksürük
Derin nefes alırken ya da hızlı nefes alırken ağrı ve nabızda yükselme görüyorsanız bir an önce doktorunuza danışmalısınız. Bu işaretler, akciğerlere pıhtı atılmasının belirtisi olabilir. Bu duruma akciğer embolisi de denir.

Birkaç günden uzun süren bir öksürüğünüz varsa doktorunuza danışın. Göğsünüzde ağrı hissederseniz hemen doktorunuza danışın veya acil servise gidin.

Ödem Nedir?

Ödem, vücut dokularında aşırı su birikmesiyle oluşan bir durumdur. Bu durumu çoğunlukla ayaklarda, ayak bileklerinde ve bazen de ellerde görürsünüz. Sıvı, genellikle yerçekiminden etkilenen yerlerde birikme eğilimindedir.

Hamilelikleri sırasında çoğu kadın ödem yaşar. Bu kadınların birçoğu, sıcak iklimlerde yaşadığından ya da ödeme katkıda bulunabilecek bir pozisyonda uzun süre kaldıklarından bu sorunu yaşarlar. Ödem, sabahları daha az olur ve gün içinde giderek artar.

Bacağınızda bir ağrı yaşadığınızda bir an önce doktorunuza başvurun. Doktorunuza aniden oluşan şişlikleri ve yüzünüzle ellerinizdeki şişmeleri anlatın. Bu durumlar preeklampsinin belirtisi olabilir.

Ödemi Nasıl Kontrol Altına Alabilirim?

Ödemle mücadele etmek için yapabileceğiniz birkaç şey bulunmaktadır:

1.Ayaklarınızı Yukarıda Tutun
Mümkün olduğunca ayaklarınızı yukarıda tutarak oturmaya çalışın.

2.Destek Sağlayan Çoraplar Giyinin
Külotlu çoraplar hamileyken rahat etmenize engel olabilir. Dize kadar gelen destek çorapları da bulunmaktadır. Hamile kalmadan önce hangi bedeni seçecekseniz o bedeni seçmeye dikkat edin. Bu çorapları sabah şişlik oluşmadan önce giyin.

3.Çok Fazla Tuz Kullanmayın
Çok fazla tuz kullanmanız, sıvı birikmesine yani ödeme daha çok neden olacaktır.
4.Bol Su İçin
Bol su içmek, atıkların atılmasını sağlayacak ve vücutta biriken su miktarını azaltacaktır.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress