
Haşimato Hastalığının Belirtileri
Hastanın doktora gitmesine neden olan ilk belirti guatr denen tiroid bezinin şişmesidir. Guatr şişmeleri değişik büyüklüklerde ve şekillerde olsa da hepsi boyun bölgesinin şiş görünmesine neden olur. Guatr nadiren ağrıya neden olsa da yeterince büyüdüğünde yutmayı ve nefes almayı zorlaştırabilir. Sonuçta Haşimato hastası olan birçok insan tiroid yetmezliğiyle karşı karşıya kalabilir.
Hastalığın diğer belirtileri şunlardır:
- Orta derecede kilo alımı (5-7 kg)
- Soğuğa karşı hassasiyet artışı
- Kolayca yorulma
- Düzensiz ve ağır adet dönemleri
- Genç kadınlarda hamile kalmada zorlanma
- Kuru cilt ve kabarık yüz
- Saç kaybı ve kaş incelmesi
- Ses kısıklığı
- Depresyon
- Kabızlık
- Yavaş kalp atışları
- Kolesterol seviyesinde artış
Haşimato Hastalığının Nedenleri
Haşimato hastalığı vücudun bağışıklık sisteminin antikorlar üreterek tiroid hücrelerine aldırması sonucu doğar. Bilim adamları henüz bağışıklık sisteminin bu şekilde vücut hücrelerine saldırmasının nedenlerini bulamamışlardır fakat olası teoriler şunlardır:
1.Virüs ya da Bakteri
2.Genler
3.Hamilelik
4.İyot
Haşimato Hastalığının Teşhisi
Haşimato antikorları pozitif çıkan fakat tiroidi hala normal şekilde çalışan bir hastada doktorlar belli bir süre daha belirtileri izleyebilir. Tiroid etkilenirse tiroid hormonu değiştirici ilaçlar verilmeye başlanır. Daha hassas kan testlerinin gelişimiyle hastalığı daha erken dönemlerde teşhis etmek mümkün hale gelmiştir. Öncelikle doktor boyunda şişme, ciltte kuruma ve saç kaybı gibi belirtileri kontrol etmek için fiziksel testler yapar. Daha sonra hastaya enerji durumu, bağırsak hareketleri ve ses kısıklığı hakkında sorular sorar.
Klinik teşhis koymak için laboratuvar kan testleri de gereklidir. Bu testler şunlardır:
1.Hormon Testleri
2.Antikor Testi
Haşimato Hastalığının Tedavisi
Haşimato antikorları testi pozitif çıksa da tiroid hala normal bir şekilde çalışıyorsa doktorlar bir süre daha belirtileri izlerler. Eğer tiroid etkilenmeye başlarsa hastaya hayat boyu tedavi uygulanır.
1.Sentetik Hormonlar
2.Doz Takibi
3.Diğer Maddelerin Etkileri
Haşimato Karmaşıklıkları
Haşimato hastalığı tedavi edilmemesi durumunda başka hastalıklara yol açabilmektedir. Bu hastalıklar:
1.Guatr
2.Kalp problemleri
3.Ruh sağlığı problemleri
4.Doğum kusurları/ Haşimato ve gebelik
Haşimato Hastaları Ne Yemeli Ne Yememeli
Haşimato hastalığınız ve tiroit yetmezliğiniz varsa glüten tüketmeyin.
Bu durum size zor ve can sıkıcı geliyor olabilir ama yapılması önemlidir. Bunu başarabilmek için ilk önce kendinize bir program hazırlayın ve belirli dönemler glüten tüketmeyin. Bu süreyi zamanla arttırarak glütensiz yemeyi başarabilirsiniz.
Glüten içeren besinler:
- Buğday
- Çavdar
- Arpa
- Bulgur
- Kuskus
- İrmik
- Mayonez
- Ketçap
- Soya ve teriyaki sosu.Bu ürünler ve bu ürünleri içeren gıdalarda glüten bulunmaktadır.
Hazır gıda ve aşırı şekerden kaçının: Hazır gıdalar ve şeker kilo almanıza ve bağırsak sisteminize fazla yük binmesine neden olur. Bu nedenle kilo almaya başlarsınız. Aynı zamanda hazır gıdalara eklenen yağlar iltihaplanmanızın artmasına neden olabilir.
Bağırsak dostu yiyecekler tüketin: Bağırsaklarınızın sağlıklı olması bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Bu nedenle bağırsak sistemine iyi gelen yiyecekler Haşimato hastaları için gereklidir.
- Taze meyve ve sebzeler
- Balık
- Hindistan cevizi yağı
- Deniz yosunu
Bir cevap yazın