
Hemoperitoneumun Belirtileri
Travma ya da kaza gibi hastaneye gitmenizi gerektiren bir durum yoksa iç kanamanın belirtilerini yakalamak zor olabilir. Yapılan bir çalışma, kalp hızı ve tansiyon gibi hayati belirtilerin bile vakadan vakaya oldukça değiştiğini göstermektedir.
İç kanamanın belirtileri, pelvik ve karın bölgesinde artarak şok belirtilerinin oluşmasına yol açabilir.
Hemoperitoneumun bazı belirtileri:
- Karın bölgesinde hassasiyet
- Pelvik bölgesinde keskin ve batan bir acı
- Sersemlik veya kafa karışıklığı
- Bulantı veya kusma
- Soğuk ve nemli cilt
Hemoperitoneumun Nedenleri
Araba kazaları ve spor yaralanmaları hemoperitoneumun oluşma nedenleri arasındadır. Dalağa, karaciğere, bağırsağa ve pankreasa alınan darbeler veya bu organlarda oluşan yaralanmalar bu tür bir iç kanamaya neden olabilir.
Hemoperitoneumun en yaygın nedenlerinden biri de dış gebeliktir. Döllenmiş bir yumurta rahim yerine dölyatağı borusuna veya karın boşluğuna tutunursa dış gebelik oluşur.
Her 50 hamilelikten birinde bu durum gözlenir. Bebekler rahmin içi dışında bir yerde büyüyemeyeceğinden bu tür bir hamileliğin ilerlemesi mümkün değildir. Endometriyozis hastalığı ve hamile kalmak için uygulanan doğurganlık tedavileri dış gebelik riskini artırır.
Hemoperitoneuma neden olan diğer etkenler:
- Büyük damalarda yırtılmalar
- Yumurtalık kistinin parçalanması
- Mide delinmesi
- Karındaki kanser kitlesinin parçalanması
Hemoperitoneumun Teşhisi
Hemoperitoneum birçok yöntem kullanılarak teşhis edilebilir. Doktorlar iç kanama geçirdiğinizden şüpheleniyorlarsa hızlı bir şekilde tedavinizin yapılması için bazı testler yapılır. Pelvik ve karın bölgesinde yapılan fiziksel muayeneyle el yordamıyla acının olduğu bölge kontrol edilir ve durumun teşhisini koymak için ilk adım budur.
Acil serviste, sonografiyle kanın karnın içinde toplanmasına bakılır. Karın boşluğunda biriken sıvının türünü anlamak için parasentez denilen bir yöntem uygulanır. Bu işlemde, bir iğneyle karın boşluğundaki sıvı alınır. Sonrasında sıvı teste gönderilir.
Tomografi de hemoperitoneumun teşhisi için kullanılabilir.
Hemoperitoneumun tamamen iyileşmesi mümkündür fakat bunun için uygun tedavinin sağlanması gerekmektedir. Bu durum, iyileşmenin kendi kendine olmasını bekleyeceğiniz bir durum değildir.
Karın bölgesinde iç kanama geçirdiğinizden şüphelenmenizi gerektiren bir durum varsa beklemeden acil servise gitmelisiniz.
Hemoperitoneumun Tedavisi
Hemoperitoneumun tedavisi, oluşma nedenine bağlıdır. Tedavinize, iç kanamaya neyin neden olduğu bulunarak başlanır. Teşhis süreci genellikle acil serviste yapılır.
Karın boşluğunuzda kan toplanmasına inanmayı gerektirecek herhangi bir neden yoksa acil serviste toplanan kan alınır ve nereden geldiği bulunmaya çalışılır.
Parçalanan damarlar daha fazla kan kaybedilmemesi için birleştirilecektir. Dalağınız parçalandıysa dalak alınır. Karaciğeriniz kanıyorsa kan akışı, pıhtılaşma sağlayan ilaçlarla durdurulur.
Ne zamandır kanamanın sürdüğüne bağlı olarak kan nakli gerekebilir.
Hemoperitoneum dış gebelikten dolayı da oluşabilir. Diğer etkenler kadar kanın ne kadar hızlı bir şekilde toplandığı da tedavinin yöntemini değiştirecektir. Dış gebelik tespit edildikten sonra gözlem için hastanede kalmanız gerekebilir. Bu tür bir iç kanama varsa, metotreksat kullanımıyla başa çıkılabilir. Çoğu durumda, laparoskobik ameliyat ya da karın ameliyatıyla gerekli görülürse dölyatağı tüpleri bağlanır.
Hemoperitoneumun Oluşturacağı Komplikasyonlar
Düzgün bir şekilde tedavi edilmediği takdirde hemoperitoneum ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Karın boşluğu, bir kişinin damarlarında dolaşan tüm kanı toplayabilecek hacme sahiptir. Karın boşluğunda kan hızlı bir şekilde toplanır. Bu yüzden, kan kaybından şoka girebilirsiniz, tepkisiz olabilirsiniz ve hatta ölebilirsiniz.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın