• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Hemoroit (Basur) Ameliyatı

30 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Hemoroidin Neden Olduğu Komplikasyonlar

Bazen hemoroit başka komplikasyonlara neden olabilir. Dışarıdaki hemoroitler ağrı yapan kan pıhtılarına neden olabilir. Bu duruma tromboz hemoroit denir. İçerideki hemoroitlerde ise prolapsus görülebilir. Yani, bu hemoroitler rektumdan çıkarak anüste şişlik oluşturabilir.

Dışarıdaki ya da içeriden çıkan hemoroitler tahriş oluşturabilir, enfekte olabilir ve ameliyat gerektirebilir. Hemoroit vakalarının %10’undan daha fazlasının ameliyata gerek duyduğunu öngörmektedir.
Amerikan Kolon ve Rektal Cerrahlar Derneği
Amerikan Kolon ve Rektal Cerrahlar Derneği
American Society of Colon and Rectal Surgeons

Hemoroidin Belirtileri

İçerideki hemoroitler genellikle rahatsızlığa neden olmazlar. Bağırsak hareketlerinden sonra ağrı yapmasalar da kanamaya neden olabilirler. Çok fazla kanadıklarında prolapsusa yani rektumdan çıkmaya neden olabilirler. Hemoroit olduğunuzda bağırsak hareketlerinden sonra kan görülmesi son derece tipiktir.

Dışarıdaki hemoroitlerde bağırsak hareketlerinden sonra kanama görülebilir. Bu durumun varlığında sık sık tahriş, kaşıntı ve ağrı görülebilir.

Dış hemoroitlerin bir başka yaygın görülen komplikasyonu da damar içinde kan pıhtılarının oluşması ve tromboz hemoroide neden olmasıdır. Bu pıhtılar genellikle hayatı tehdit etmemekle birlikte keskin ve ciddi ağrılara neden olabilir.

Tromboz hemoroitlerin uygun tedavisinde hemoroit kesilip içi boşaltılır. Acil servisteki bir doktor bu işlemi gerçekleştirebilir.

Anestezi Olmadan Yapılan Cerrahi Uygulamalar

Doktorunuz kendi ofisinde anestezi olmadan bazı uygulamalar yapabilir:

1 Bantlama
Bantlama, genellikle iç hemoroitleri tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Lastik bant ligasyonu olarak da adlandırılan bu yöntemde kan akışını kesmek için hemoroidin olduğu yerin etrafı sıkı bir bantla kapatılır.

Bantlama genellikle iki ay arayla gerçekleşen iki ya da daha fazla uygulamanın yapılmasını gerektirir. Bu işlem acı verici değildir ancak işlem sırasında baskı ya da hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz.

Kanama komplikasyonu riski yüksek olduğundan bantlama yöntemini kullanacak kişilerin kan inceltici ilaçlar kullanması önerilmemektedir.

2 Skleroterapi
Bu işlem sırasında hemoroide kimyasal enjekte edilir. Kimyasal, hemoroidin küçülmesini ve kanamamasını sağlar. Çoğu kişi, iğne yapıldığında çok az acı hisseder ya da hiç acı hissetmez.

Skleroterapi doktorun ofisinde yapılabilir. Bu yöntemin bilinen çok az riski bulunur. Bu yöntemde kesik atılmadığı için kan inceltici kullanıyorsanız sizin için daha uygun bir tedavi olabilir.

Skleroterapi, küçük çaplı iç hemoroitlerde daha iyi başarı oranına sahiptir.

3 Pıhtılaşma Tedavisi
Pıhtılaşma tedavisine kızılötesi fotokoagülasyon da denmektedir. Bu tedavi, hemoroitlerin küçülmesi için kızılötesi ışığı, ısıyı ve aşırı soğuğu kullanır. Doktorun ofisinde yapılabilecek bir diğer yöntem olan anoskopi ile birlikte uygulanır.

Anoskopi, rektumun birkaç santimetre içinin görülmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemle, doktorunuz hemoroitleri görebilir. Çoğu kişi tedavi sırasında hafif bir rahatsızlık ya da ağrı hisseder.

4 Hemoroidal Arter Ligasyonu
Transanal hemoroidal dearteriyelizasyon olarak da bilinen hemoroidal arter ligasyonu hemoroidin geçirilmesi için bir başka seçenektir. Bu yöntem, ultrason kullanılarak hemoroide neden olan damarların yerinin bulunmasını ve kapatılmasını sağlar. Bantlama yönteminden daha etkilidir ancak daha uzun süre ağrıya neden olur ve daha pahalıdır. Hemoroit türüne bağlı olarak bantlama tedavisi başarısız olduğunda tercih edilir.

Anestezi ile Yapılan Cerrahi Uygulamalar

Hastanede başka cerrahi tedaviler de sunulabilir:

1 Hemoroidektomi
Hemoroidektomi, proliferasyon yapan ve sorunlara neden olan, anestezi uygulanmayan tedavilere cevap vermeyen büyük çağlı dış ve iç hemoroitlerin tedavisinde kullanılır.

Bu uygulama genellikle hastanede yapılır. Doktorunuzla birlikte ameliyat sırasında kullanılacak anestezi türüne karar verebilirsiniz.

Seçenekleriniz arasında şunlar bulunur:
  • Ameliyat boyunca sizi derin bir uykuya sokacak genel anestezi
  • Vücudunuzun belden aşağısını uyuşturan bölgesel anestezi
  • Sadece anüsün ve rektumun uyuşmasını sağlayan lokal anestezi

Lokal ya da bölgesel anestezi kullanıldığında işlem sırasında rahatlamanıza yardımcı olacak sakinleştiriciler verilebilir.

Anestezi etkili olduğunda doktorunuz büyük hemoroitleri keser. Ameliyat sona erdiğinde kısa süreli gözlem için odaya alınırsınız. Yaşamsal belirtileriniz sabitleştiğinde evinize gidebilirsiniz. Ağrı ve enfeksiyon bu tür ameliyatların en yaygın riskleridir.

2 Hemoroidopeksi
Zımbalama olarak da adlandırılan hemoroidopeksi yönteminde genel, bölgesel ya da lokal anestezi kullanılır. İşlemden sonra, aynı gün taburcu olabilirsiniz.

Zımbalama, kanamalı hemoroitlerin tedavisinde kullanılır. Cerrahi zımbalar, hemoroidin rektumun içinden çıkmasını engeller ve kan akışını keser. Böylece, dokular küçülür ve kaybolur. Zımbalamanın iyileşmesi, hemoroidektomiden daha az zaman alır ve daha az ağrıya neden olur.

Cerrahi Uygulamalardan Sonra Bakım

Hemoroit ameliyatı sonrasında rektal ya da anal ağrı bekleyebilirsiniz. Doktorunuz rahatsızlığınızı geçirmek için ağrı kesici ilaç verecektir.

Şunları yapmanız size yardımcı olacaktır:
  • Yüksek lifli yiyecekler yemek
  • Günde 8 ila 10 bardak su içmek
  • Dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanarak bağırsak hareketleri sırasında zorlanmayı önlemek

⇒Ağır kaldırma ve ağır eşyaları itme gibi durumlardan kaçının. Bazı kişiler ameliyattan sonra oturma banyolarının ağrıları rahatlattığını düşünmektedir. Oturma banyosu için anal bölgeyi günde birkaç kez ılık suda bekletmeniz gerekir.

⇒Kişilerin iyileşme süreleri farklılık gösterse de çoğunlukla 10 ila 14 gün arasında iyileşme sağlanır. Komplikasyonlar nadiren görülür ancak ateşiniz varsa, idrara çıkamıyorsanız, idrara çıkarken ağrınız oluyorsa ya da başınız dönüyorsa tıbbi yardım isteyin.

Doktorunuz şunları yapmanızı tavsiye edebilir:
  • Lif içeriği yüksek yiyecekler ve sıvı gıdalar tüketmeniz
  • Kilo vermek gibi yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmanız
  • Düzenli bir egzersiz programı benimsemeniz

Bu değişiklikleri yapmanız hemoroidin tekrarlanma olasılığını azaltacaktır.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress