• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Hepatit B Nedir? Tedavisi Var mıdır?

17 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Hepatit B, hepatit B virüsünün neden olduğu bir karaciğer enfeksiyonudur. Bu virüs, kişilerden kan veya meni gibi vücut sıvıları aracılığıyla bulaşabilir.

Hepatit B’nin belirtileri:

  • Karın ağrısı
  • Koyu renkli idrar
  • Bulantı
  • Kusma
  • Gözlerin ve cildin sararması

Hepatit B tedavi edilemez ancak devam eden çalışmalar DNA teknolojisini kullanarak virüsün vücuda yayılmasını engellemeye çalışmaktadır. Ayrıca uzmanlar, vücudun kendi bağışıklık sistemini kullanarak virüsün yayılmasını engellemenin bir yolunu da bulmaya çalışmaktadırlar. Ancak bu çalışmaların hepatit B için bir çözüm sunabilmesi için bu çalışmaların sonuç vermesi gerekmektedir.

Tedavi doğrudan hepatit B’yi geçirmeyi hedeflemese de, hepatit B’nin belirtilerini geçirebilmek için uygulanan pek çok tedavi yöntemi vardır. Hepatit B’nin farklı türlerini ve hepatit B’nin belirtilerinin nasıl tedavi edileceğini öğrenmek için yazının devamını okuyun.

Akut ve Kronik Hepatit B Arasındaki Fark Nedir?

Hepatit B, akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut hepatit B, kısa sürelidir. Kronik hepatit B ise en az altı ay sürer. Kronik hepatit B hastası kişiler, hayatları boyunca hepatit B virüsünü taşıyabilirler.

Akut hepatit B hastaları genellikle tamamen iyileşirler ve bazen hiç belirti göstermeyebilirler. Fakat kronik hepatit B hastalarında yaşadıkları belirtileri geçirmek için tedaviye gerek duyulur. Kronik hepatit B, siroz hastalığına ve karaciğer kanserinin bazı türlerine yakalanma ihtimalinizi yükseltir.

Kişide ilk kez virüs saptandığında, bu kişide kronik hepatit B hastalığının oluşma riski artar. Hepatit B teşhisi konan çocuklar özellikle beş yaşın altındalarsa kronik olma olasılıkları çok yüksektir. Yetişkinler, kronik hepatit B hastalığına daha az yakalanırlar. Hepatit B virüsü kişide yıllarca herhangi bir belirtiye yol açmadan var olabilir.

Akut Hepatit B Nasıl Tedavi Edilir?

Akut hepatit B her zaman tedavi gerektirmez. Çoğu durumda, doktorunuz belirtilerinizi takip edip, virüsün hala vücudunuzda olduğunu kontrol etmek için düzenli olarak kan testleri yapmak isteyecektir.

İyileşme sürecinde vücudunuzun dinlenmesine izin verin ve bol sıvı tüketerek vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olun. Karın ağrısı yaşıyorsanız ağrı kesici ilaçlar içerek ağrının geçmesini sağlayabilirsiniz.

Belirtileriniz giderek kötüleşirse veya çok ağır belirtiler yaşıyorsanız doktora görünün. Oluşabilecek karaciğer hasarını engellemek için reçeteli ilaç kullanmanız gerekebilir.

Kronik Hepatit B Nasıl Tedavi Edilir?

Tıpkı akut hepatit gibi, kronik hepatit B hastalığında da kalıcı karaciğer hasarını önlemek için tıbbi bir tedavi yöntemine ihtiyaç olmayabilir. Bazı hastalarda, belirtileri gözlemlemek ve düzenli olarak karaciğer testi yaptırmak yeterli olur.

Tedavide genellikle virüs önleyici ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların etken maddeleri çoğu zaman peginterferon alfa-2a, tenofovir ya da entecavirdir.

Virüs önleyici ilaçlar, belirtilerin hafiflemesine ve karaciğer hasarını önlemeye yardımcı olur ama bu ilaçlar çok nadiren hepatit B virüsünden tamamen kurtulma sağlar. Bu ilaçların amacı virüsten tamamen kurtulmayı sağlamak değil, kanınızdaki virüs miktarını mümkün olan en düşük seviyeye çekmektir.

Kronik hepatit B hastalığınız varsa, her altı ayda bir doktorunuz kan testi yaparak kanınızdaki virüs oranını görmek ve karaciğerinizin sağlık durumunu kontrol etmek isteyecektir. Sonuçlarınıza göre, doktorunuz ilacın dozunu azaltabilir. Kronik hepatit B’si olan bazı kişilerin bir noktadan sonra karaciğer nakline ihtiyaçları olabilir.

Hepatit B Önlenebilir mi?

Hepatit B için bir tedavi bulunmasa da birkaç önlemle hepatit B virüsünün bulaşması kolayca engellenebilir. Hepatit B genellikle cinsel ilişkiler sırasında, aynı iğne kullanıldığında veya kazara hepatit B ile kirlenen iğnelerin sağlıklı kişilere batmasıyla bulaşır.

Hepatit B virüsüne yakalanma riskini ya da bu virüsü bulaştırma riskini birkaç önlem alarak azaltabilirsiniz.

  • Cinsel ilişki sırasında korunun.
  • Düzenli olarak hepatit B için test yaptırın.
  • Kan bulaşabilecek tıraş bıçağı veya diş fırçası gibi kişisel aletleri paylaşmayın.
  • İğnelerin steril ve ilk kez kullanıldığından emin olun.

Hepatit B Aşısı

Hepatit B aşısı, hepatit B’yi önlemenin en etkili yollarından biridir. Genellikle üç doz olarak verilir ve dozlar arasındaki süre altı aydan uzun sürebilir. Pek çok ülkede ilk doz doğar doğmaz yapılır.

Yetişkinler de hepatit B aşısı yaptırabilirler. Aşıyı yaptırmak aşağıdaki durumlar söz konusuysa genellikle tavsiye edilen bir durumdur:

  • Hepatit B’nin yaygın olarak görüldüğü bir bölgede yaşıyorsanız ya da öyle bir yere seyahat ediyorsanız
  • Cinsel olarak aktifseniz ve çok partner değiştiriyorsanız
  • Sağlık kuruluşunda çalışıyorsanız
  • Damar yolundan verilen ilaçlar kullanıyorsanız

Hepatit B virüsüne maruz kaldıysanız ve aşı olmadıysanız hemen doktora görünün. Doktorunuz, ilk aşının dozuna karar vererek birkaç ay içinde de geriye kalan dozları yapabilir

Ayrıca reçeteyle verilen hepatit B immünoglobulin ilacını da verebilirler. Bu ilaç, virüse karşı kısa süreli koruma sağlamak için çok hızlı bir şekilde çalışır. Bu iki seçenek de, virüse maruz kalındıktan sonraki 48 saat içinde uygulanmalıdır.

Hepatit B için bir tedavi yoktur fakat belirtileri geçirmek ve karaciğer hasarını engellemek için uygulanabilecek tedaviler vardır. Hepatit B hastalığınız varsa her altı ayda bir kan testi yaptırın, kanınızdaki virüs miktarını ve karaciğerinizi kontrol ettirin. Virüse maruz kaldıysanız, aşı yaptırmadıysanız gidip aşı yaptırmanız iyi olacaktır.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress