• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Herkeste Biraz Obsesif Kompulsif Bozukluk Var mıdır?

15 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Obsesif Kompulsif Bozukluk Ve Araştırmalar

Yapılan araştırma, dünyanın her zaman bir yerinde ocağı açık bırakıp bırakmadığını düşünen biri olduğu fikrini ortaya atmaktadır.

Yapılan araştırma 6 kıtada, 13 ülkede sürdürüldü ve toplamda 777 kişi katıldı. Katılımcılara son üç ayda en az bir kere istemedikleri ve günlük işlerini bölen düşüncelere sahip olup olmadıkları soruldu. (Bu istenmeyen ve müdahaleci düşünceler aynı konuyu düşünüp durmak veya endişeleri durup durup düşünmekten farklıdır.) Neredeyse herkes son üç ay içinde, bu tür bir düşünceyi akıllarından geçirdiklerini belirtmiştir ve katılımcıların %90’ından fazlası bu tür düşünceleri birden çok kez akıllarından geçirdiklerini belirtmişlerdir.

Şüphe duyulan durumlar, bu tür düşünceler arasında en çok raporlanan şeydir. Tiksinti veren düşünceler ise en az raporlanan durumdur.

Neden Bu Düşünceler Aklımıza Geliyor?

Beynimiz inanılmaz bir mekanizmaya sahiptir ve bazen bize istediğimizden veya ihtiyacımız olandan fazla bilgi sağlar.

Montefiore Tıp Merkezi/Albert Einstein Tıp Okulu Psikoloji Eğitimi ve Bilişsel Davranış Terapisi Eğitimi yöneticisi olan Dr. Simon Rego, insan beyninin oldukça yaratıcı küçük bir makine olduğunu belirtiyor. Ona göre, insan beyninin yaptığı şey sürekli olarak her konuda fikir üretmek. Bazıları oldukça yaratıcı ve muhteşemken bazıları ne yazık ki saçma ve işe yaramaz, hatta bazen hoş olmayan, iğrenç düşünceler.

Radomsky de benzer görüşlere sahip.

Radomsky, “Biz düşünen bir türüz. Bir an durup dikkat ettiğinizde çok farklı şeyleri düşündüğünüzü fark edebilirsiniz. Zar zor fark ettiğimiz pek çok düşüncemiz var ancak bu aklımızda birden beliren, istenmeyen düşünceler, görüntüler ya da dürtüler bilincimizde birden belirdiği için düşünce akışımız bozuluyor”, diyor.

Bu istenmeyen düşüncelerin oldukça derin kökleri var ve bu kökler, ilkel atalarımıza kadar giderek onların hayatta kalma isteklerine bağlanıyor.

“Toplumumuzun evrimsel tarihinde, şu anki nesil kendinden önceki neslin bir ürünü olarak, o nesil ise kendisinden önceki neslin bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Her nesil, beyin kişiye ‘Dikkat et, dinle’ dediği için hayatta kalmıştır”, diye açıklıyor Rego.

Rahatsızlık mı Bozukluk mu?

İstenmeyen, bilinç akışını bölen düşünceler oldukça rahatsızlık verebilir ancak zihnimizde çok garip düşüncelerin belirmesi oldukça yaygındır.

“Takıntılar aslında son derece normaldir. Obsesif düşüncelerde patolojik herhangi bir durum yoktur”, diyor Rego.

Yapılan çalışmaların da gösterdiği gibi bu tür düşüncelere çok yaygın olarak rastlanır ve bunlar genellikle zararsızdır. İnsanların bu düşüncelere nasıl tepki vereceği daha büyük endişeye sebep olur. Çoğu kişi, rahatsızlık veren ancak soruna neden olmayan bu düşünceleri akıllarından atabilir ancak obsesifkompulsif bozukluğu olan kişilerde bu düşüncelerden kurtulmak çok daha zordur.

Rego, insanların “Ben takıntılıyım” ifadesini klinik olmayan bir şekilde kullandıklarını belirtiyor. Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişilerle takıntılı düşüncelere sahip olan kişileri ayırt etmek için şöyle bir örnek veriyor: “Justin Bieber’ı takıntı haline getirdim demekle Justin Bieber hakkında takıntılı düşüncelerim var demek aynı şey değildir.”

Obsesif Kompulsif Düşünceleri Azaltmak

Tuhaf ya da istenmeyen düşünceler genellikle pek çok kişinin aklına gelir ve sonra kaybolur. Ancak, bu düşünceler daha sık bir şekilde kişinin aklına geliyorsa terapiyle rahatlama sağlanabilir. Rego, takıntılı düşüncelerle baş etmek için genellikle konuşmaya odaklanılan bilişsel davranış terapisini öneriyor.

Rego bu süreci şu şekilde anlatıyor: “Obsesif kompulsif bozukluğun bilişsel modelinde düşüncelere pek odaklanmayız çünkü düşüncelerin içeriğini az çok biliriz. Bunun yerine kişinin bu düşüncelere biçtiği değerleri inceleriz.”

Hemen hemen herkes tuhaf ve can sıkıcı düşünceleri aklından geçirir ancak bunlara nasıl tepki verileceğini öğrenmek insanların hayatlarını yaşamalarına izin verip “Ya öyle olursa?” demelerine engel olacaktır.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress