
Hezeyana Neden Olan 13 Durum
1) Alkolden Uzaklaşım Hezeyanı
Alkolden uzaklaşım hezeyanı, alkol yoksunluğunun en ciddi türüdür. Alkolden uzaklaşım hezeyanı, beyinde ve sinir sisteminde ani, ciddi sorunlara yol açar. Alkol bağımlılığı olup birden alkolü bırakan kişilerin %50’sinde görülür. Bu kişilerin %3 ila 5’inde alkol uzaklaşım hezeyanı belirtileri olan nöbetlere ve aşırı derecede kafa karışıklığı görülür.
2) Alkol Yoksunluk Sendromu
Alkol yoksunluk sendromu, aşırı alkol tüketen kişiler aniden alkol kullanmayı bıraktıklarında veya kullandıkları alkol miktarını azalttıklarında ortaya çıkar. Bu durumda, hafif bir anksiyete ya da yorgunluk ve bulantı gibi belirtiler yaşanabilir. Alkol yoksunluk sendromu halüsinasyon ve nöbet geçirme gibi ciddi belirtilere yol açabilir. Çok ciddi olduğunda hayati risk oluşturur.
3) Organik Beyin Sendromu
Organik beyin sendromu genellikle yaşı ilerleyen yetişkinlerde görülür ancak genç kişilerde de bu hastalığa rastlanabilir. Bu hastalık yaşandığında hafızada sorunlar, davranışsal değişiklikler, dili anlamada zorluk ve günlük işleri yaparken zorlanma görülür.
4) Sepsis (Kan Zehirlenmesi)
Sepsis, bağışıklık sisteminin vücuda saldırdığı ciddi bir enfeksiyondur. Bu saldırının sonucunda ortaya çıkan septik şok ölümcül olabilir. Sepsis yaşandığında zihinsel kabiliyetlerde değişiklik gözlenir. Daha fazla bilgi için tıklayın…
5) Septik Şok
Septik şok, enfeksiyonun bir komplikasyonu olarak görülebilir. Bu durum iltihaplanmaya neden olur ve hayati tehlike oluşturur. Septik şoka giren kişide kafa karışıklığı görülür. Daha fazla bilgi için tıklayın…
6) Glomerülonefrit (Bright Hastalığı)
Glomerülonefrit, böbreklerin düzgün bir şekilde işlemesini engelleyen ciddi bir hastalıktır. Bu hastalık yaşandığında yüzde şişkinlik, daha az idrara çıkma, yüksek tansiyon, idrarda kan, öksürük, sık sık burun kanaması gibi belirtilerin yanı sıra zihinsel karmaşa da görülür. Daha fazla bilgi için tıklayın…
7) Medüller Kistik Böbrek Hastalığı
Medüller kistik böbrek hastalığı, böbreklerin içinde kistin oluştuğu nadir görülen bir hastalıktır. Kistler, böbrekleri yaralayarak tübüllerin düzgün bir şekilde çalışmamasına neden olurlar. Medüller kistik böbrek hastalığınız varsa diğer böbrek hastalıklarında da yaşanan sık idrara çıkma, geceleri çok idrara çıkma, zayıflık, kolayca yorulma gibi belirtilerin yanı sıra nöbet, kafa karışıklığı ya da koma gibi belirtiler de yaşayabilirsiniz.
8) Creutzfeldt – Jakob Hastalığı
Creutzfeldt – Jakob hastalığı beyinde değişikliklere neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığın en belirgin özelliği, zihinsel bozukluk ve istemsiz kas spazmlarıdır. Zamanla bu belirtiler hafızada sorunlara, kişilikte değişimlere ve bunamaya yol açar. Bu hastalık çok hızlı bir şekilde ilerleyerek ölümcül hale gelebilir.
9) Tifüs
Tifüse pire, bit, kene gibi hayvanların ısırıklarıyla taşınan bakteriler neden olur. Isırıkların kaşınması cildi açarak bakterilerin kana girmesine izin verir. Tifüs, aşırı baş ağrısı ve ateşle birlikte kafa karışıklığına da yol açar.
10) Kronik Böbrek Hastalığı
Kronik böbrek hastalığı ilerleyen ve böbreklere geri dönülmez hasarlar veren bir hastalıktır. Kronik böbrek hastalığın en yaygın görülen nedenleri arasında yüksek tansiyon ve diyabet bulunur. Kronik böbrek hastalığı olan kişilerde sersemlik ve zihinsel bulanıklık görülebilir. Daha fazla bilgi için tıklayın…
11) Sarıhumma
Sarıhumma, sivrisineklerin yaydığı grip benzeri ölümcül bir hastalıktır. Bu hastalık yüksek ateş ve sarılıkla belirlenir. Çaresi yoktur. Hastalık ilerlediğinde nöbet ve hezeyan belirtileri ortaya çıkar.
12) Akut Tübüler Nekroz
Akut tübüler nekroz, böbreklere yeterli oksijen gitmediğinde görülür. Böbreklerinizdeki tüpler, tıkanıklıktan dolayı hasar gördüğünde bu hastalık ortaya çıkar. Belirtileri arasında gün içinde sersem ve yorgun hissetmek, aşırı ya da çok az idrara çıkmak ve kafa karışıklığı nöbetleri bulunur.
13) Suçiçeği
Suçiçeği son derece bulaşıcı ve ölümcül virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalığın bilinen bir çaresi yoktur. Yüksek ateş, üşüme, baş ağrısı, kusma gibi ilk belirtilerden sonra kızarıklık ve kaşıntı ortaya çıkar. Ateşin çok yüksek olduğu durumlarda zihinsel karmaşa yaşanabilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın