• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Hiperemezis Gravidarum (Sabah Hastalığı) Kimlerde Görülür?

23 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Sabah Hastalığı vs. Hiperemezis Gravidarumu

Sabah hastalığı ve HG çok farklı koşullar. Her hamile kadın için farklı komplikasyonları ve yan etkileri vardır. Semptomları doğru şekilde tedavi etmek için bu iki durumu ayırt etmek önemlidir.

1.Sabah hastalığı
Sabah hastalığı tipik olarak bazen kusmanın eşlik ettiği bulantıyı da içerir. Bu iki semptom genellikle 12 ila 14 hafta sonra kaybolur. Kusma ciddi dehidrasyona neden olmaz.

Sabah bulantısı tipik olarak hamileliğin ilk ayında başlar. Genellikle üçüncü veya dördüncü ay geçer. Sabah rahatsızlığı olan gebe kadınlar halsizlik ve hafif bir iştah kaybı yaşayabilir. Her zamanki günlük aktivitelerini gerçekleştirmekte zorluk çekebilirler.

2.Hiperemezis gravidarumu

  • HG tipik olarak kaybolmayan bulantı ve ciddi dehidrasyona yol açan şiddetli kusma içerir. Bu herhangi bir yiyecek veya sıvıyı tutmanıza izin vermez.
  • HG semptomları gebeliğin ilk altı haftasında başlar. Mide bulantısı sıklıkla geçmez. HG aşırı derecede zayıflatıcı olabilir ve haftalar veya aylarca süren yorgunluğa neden olabilir.
  • HER Vakfı’na göre HG’li kadınlar iştahsızlık yaşayabilir. Normal günlük aktivitelerini yapamayabilir veya gerçekleştiremeyebilirler.
  • HG hamilelik sırasında dehidratasyona ve zayıf kilo alımına neden olabilir. Sabah bulantısı veya HG’yi önlemenin bilinen bir yolu yoktur, ancak semptomları yönetmenin yolları vardır.

Hiperemezis Gravidarumun Belirtileri Nelerdir?

HG genellikle gebeliğin ilk üç ayında başlar. HER Vakfı’na göre HG’li kadınların yarısından azı gebeliğinin tamamında semptomlar yaşadığını belirtiyor.

HG’nin en sık görülen semptomlarından bazıları şunlardır:

  • Neredeyse sürekli bulantı hissi
  • İştah kaybı
  • Günde üç veya dört defadan fazla kusma
  • Susuz kalmak
  • Sersemlemiş veya baş dönmesi hissi
  • Mide bulantısı veya kusma nedeniyle vücut ağırlığınızın 10 kilo veya %5’inden fazlasını kaybetmek

Hiperemezis Gravidaruma Ne Sebep Olur?

⇒Neredeyse tüm kadınlar hamileliği sırasında bir dereceye kadar sabah rahatsızlığı geçirirler. Sabah bulantısı, hamilelik sırasında bulantı ve kusmadır. İsmine rağmen, sabah rahatsızlığı sabaha sınırlı değil. Herhangi bir zamanda oluşabilir.

⇒Sabah rahatsızlığı ve HG’nin, insan koryonik gonadotropin (hCG) ile bağlantısı olduğu görülüyor. Bu, plasenta tarafından hamilelik sırasında ortaya çıkan bir hormondur. Vücudunuz hamileliğin erken döneminde hızlı bir oranda bu hormonun büyük bir miktarını üretir. Bu seviyeler hamileliğiniz boyunca artmaya devam edebilir.

Kim Hiperemezis Gravidarum İçin Risk Altındadır?

HG alma riskinizi artırabilecek bazı faktörler şunlardır:

  • Ailenizde hg geçmişi olması
  • Birden fazla bebeğe hamile kalmak
  • Aşırı kilolu olmak
  • İlk kez anne olmak

Trofoblastik hastalık da HG’ye neden olabilir. Trofoblastik hastalık rahim içinde anormal hücre büyümesi olduğunda ortaya çıkar.

Hiperemezis Gravidarum Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz size tıbbi geçmişinizi ve belirtilerinizi soracaktır. Çoğu vakanın teşhisi için standart bir fiziksel muayene yeterlidir. Doktorunuz anormal derecede düşük kan basıncı veya hızlı nabız gibi genel HG belirtileri arayacaktır.

Susuzluk belirtilerini kontrol etmek için kan ve idrar örnekleri de gerekli olabilir. Doktorunuz ayrıca mide bulantısı veya kusma nedeni olarak gastrointestinal problemleri elemek için ek testler isteyebilir.

İkizlere gebe olup olmadığınızı ya da herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak için bir ultrason gerekli olabilir. Bu test vücudunuzun iç görüntüsünü oluşturmak için ses dalgaları kullanır.

Hiperemezis Gravidarum Nasıl Tedavi Edilir?

HG tedavisi, semptomlarınızın ciddiyetine bağlıdır. Doktorunuz, B6 vitamini veya zencefil gibi doğal bulantı önleme yöntemleri önerebilir.

Daha küçük, daha sık ve kraker gibi kuru yiyecekleri yemeyi deneyin. Susuz kalmamak için bol miktarda sıvı için.

Ağır HG vakalarında hastaneye yatış gerekebilir. Sürekli mide bulantısı veya kusmaya bağlı olarak sıvıları veya yiyecekleri düşük tutamayan hamile kadınların bunları intravenöz olarak veya IV yoluyla almaları gerekir.

Kusma, kadın veya çocuğa yönelik bir tehdit olduğunda ilaç gerekir. En sık kullanılan bulantı önleyici ilaçlar, promethazine ve meclizinedir. IV veya bir fitil olarak alabilirsiniz.

Hamileyken ilaç almak, bebek için potansiyel sağlık sorunlarına neden olabilir, ancak ağır HG vakalarında maternal dehidrasyon daha fazla sorun yaratır. Herhangi bir tedavi yöntemiyle ilişkili riskler hakkında doktorunuzla konuşun.

Uzun Vadeli Öngörü Nedir?

⇒İyi haber şu ki HG belirtileri doğumdan sonra kaybolacaktır. Bununla birlikte, doğum sonrası iyileşme HG’li kadınlar için daha uzun olabilir.

⇒Doktorunuzla konuşun ve sizin ve ailenizin HG ile başa çıkmasına yardımcı olmak için eğitim ve destek gruplarını takip edin. Duygularınızı doktorunuza ve kişisel destek sisteminize ilettiğinizden emin olun.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress