
Sabah Hastalığı vs. Hiperemezis Gravidarumu
Sabah hastalığı ve HG çok farklı koşullar. Her hamile kadın için farklı komplikasyonları ve yan etkileri vardır. Semptomları doğru şekilde tedavi etmek için bu iki durumu ayırt etmek önemlidir.
1.Sabah hastalığı
2.Hiperemezis gravidarumu
Hiperemezis Gravidarumun Belirtileri Nelerdir?
HG genellikle gebeliğin ilk üç ayında başlar. HER Vakfı’na göre HG’li kadınların yarısından azı gebeliğinin tamamında semptomlar yaşadığını belirtiyor.
HG’nin en sık görülen semptomlarından bazıları şunlardır:
- Neredeyse sürekli bulantı hissi
- İştah kaybı
- Günde üç veya dört defadan fazla kusma
- Susuz kalmak
- Sersemlemiş veya baş dönmesi hissi
- Mide bulantısı veya kusma nedeniyle vücut ağırlığınızın 10 kilo veya %5’inden fazlasını kaybetmek
Hiperemezis Gravidaruma Ne Sebep Olur?
⇒Neredeyse tüm kadınlar hamileliği sırasında bir dereceye kadar sabah rahatsızlığı geçirirler. Sabah bulantısı, hamilelik sırasında bulantı ve kusmadır. İsmine rağmen, sabah rahatsızlığı sabaha sınırlı değil. Herhangi bir zamanda oluşabilir.
⇒Sabah rahatsızlığı ve HG’nin, insan koryonik gonadotropin (hCG) ile bağlantısı olduğu görülüyor. Bu, plasenta tarafından hamilelik sırasında ortaya çıkan bir hormondur. Vücudunuz hamileliğin erken döneminde hızlı bir oranda bu hormonun büyük bir miktarını üretir. Bu seviyeler hamileliğiniz boyunca artmaya devam edebilir.
Kim Hiperemezis Gravidarum İçin Risk Altındadır?
HG alma riskinizi artırabilecek bazı faktörler şunlardır:
- Ailenizde hg geçmişi olması
- Birden fazla bebeğe hamile kalmak
- Aşırı kilolu olmak
- İlk kez anne olmak
Trofoblastik hastalık da HG’ye neden olabilir. Trofoblastik hastalık rahim içinde anormal hücre büyümesi olduğunda ortaya çıkar.
Hiperemezis Gravidarum Nasıl Teşhis Edilir?
Hiperemezis Gravidarum Nasıl Tedavi Edilir?
Uzun Vadeli Öngörü Nedir?
⇒İyi haber şu ki HG belirtileri doğumdan sonra kaybolacaktır. Bununla birlikte, doğum sonrası iyileşme HG’li kadınlar için daha uzun olabilir.
⇒Doktorunuzla konuşun ve sizin ve ailenizin HG ile başa çıkmasına yardımcı olmak için eğitim ve destek gruplarını takip edin. Duygularınızı doktorunuza ve kişisel destek sisteminize ilettiğinizden emin olun.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın