
Hipotermiye Neden Olan 6 Durum
Hipotermiye neden olan durumlar:
1) Hipotiroidi
Tiroit bezi, hücrelerin enerjiyi kullanmayı kontrol etmesine yardımcı olan bir hormon üretir. Hipotiroidi, vücut bu hormonu yeterince üretmediğinde yaşanır. Bu hastalığın varlığında kişinin soğuk havalarda hipotermiye girme ihtimali daha da yükselir.
2) Opioid Kullanımı ve Bağımlılığı
Bir ilaç türü olan opioide bağımlılık, ciddi sağlık sorunlarına ve ölüme yol açabilir. Bu ilaç türü haşhaş tohumundan elde edilen morfin ve kodein gibi ilaçları içerir. Opioid bağımlılığının bulantı, kusma, bağışıklık sisteminin zayıflaması, nefes almanın yavaşlaması, koma, enfeksiyon riskinin artması gibi birçok belirtisi bulunur. Belirtiler şiddetli olduğunda hipotermi yaşanabilir.
3) Kan Zehirlenmesi
Kan zehirlenmesi, vücuttaki tüm damar sistemine bakteriyel enfeksiyonun yayılmasıdır. Tedavi edilmediğinde hayati risk oluşturan bir iltihaplanmadır. Düzgün bir tedavi alınmadığında kan zehirlenmesinin belirtileri şiddetlenir. Bu durumda kafa karışıklığı, bulantı, kusma, ciltte kırmızı benekler, idrarın azalması, şok ve hipotermi görülebilir.
4) Septik Şok
Septik şok, enfeksiyonun bir komplikasyonudur. İltihaplanmaya yol açar ve hayati risk oluşturabilir. Septik şok vücut ısısının 38oC’nin üzerine çıkarabileceği gibi 35oC’nin altına düşürerek hipotermiye de neden olabilir. Bu belirtiler septik şokun ilk belirtileri arasında bulunur. Tedavi edilmediğinde belirtiler şiddetlenerek böbreklerde, kalpte, akciğerlerde ve beyinde hasara neden olabilir.
5) Anoreksiya Nervoza
Anoreksiya nevroza, aşırı kilo kaybına neden olan bir beslenme bozukluğudur. Normal kiloyu koruyamamak, yorgunluk, insomnia, kabızlık, cildin kuruması gibi pek çok belirtisi vardır. Kötü beslenmeden dolayı görülen anoreksiya nevroza, kişinin vücut ısısını dengeleyememesine neden olarak hipotermiye girmesine yol açabilir.
7) Sepsis
Sepsis, bağışıklık sisteminizin vücudunuza saldırmasına neden olan ciddi bir enfeksiyondur. Bu saldırının sonucunda septik şok yaşanır ve septik şok, ölümle sonlanabilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın