
Test Neden İstenir?
⇒Hamilelikte sorun yaşarsanız veya birden fazla düşüklük gibi hamilelik problemleriniz varsa, doktorunuz bu testi isteyebilir. Histerosalpingografi kısırlık nedenini teşhis etmede yardımcı olabilir.
Kısırlığa şunlar neden olabilir:
- Konjenital (genetik) veya edinilmiş olabilen rahimde yapısal anormallikler
- Fallop tüplerinin tıkanması
- Rahim içinde yara dokusu
- Rahim fibroidleri
- Uterin tümörler veya polipler
⇒Tüp ameliyatı geçirdiyseniz, doktorunuz bu ameliyatın başarılı olduğunu kontrol etmek için bir histerosalpingografi isteyebilir. Tüp ligasyonu (fallop tüplerini kapatan bir prosedür) varsa, doktorunuz tüplerinizin düzgün kapatıldığından emin olmak için bu testi isteyebilir. Test ayrıca bir boru ligasyonu tersinin, fallop tüplerini yeniden açama, başarılı olduğunu kontrol edebilir.
Test için Hazırlanma
⇒Bazı kadınlar bu testi ağrılı bulmaktadır, bu nedenle doktorunuz size ağrı kesici ilaç reçete edebilir veya reçetesiz bir ağrı kesici ilaç önerebilir. Bu ilaç planlanan prosedürden bir saat önce alınmalıdır. Prosedür hakkında endişeli iseniz, doktorunuz rahatlamanıza yardımcı olacak bir yatıştırıcı da reçete edebilir. Enfeksiyonu önlemek için testten önce veya sonra almak için bir antibiyotik reçete edebilirler.
⇒Test, adet döneminden sonra birkaç gün ila bir haftaya kadar planlanacaktır. Bu, hamile olmadığınızdan emin olmak için yapılır. Ayrıca enfeksiyon riskinizi azaltmaya yardımcı olur. Hamileyseniz doktorunuza bildirmeniz önemlidir, çünkü bu test fetus için tehlikeli olabilir. Ayrıca eğer pelvik iltihap hastalığınız (PID) veya açıklanamayan vajinal kanamanız varsa bu testi yaptırmamalısınız.
⇒Bu röntgen testi kontrast boya kullanır. Kontrast boya, yutulduğunda veya enjekte edildiğinde, etrafındaki belirli organları veya dokuları vurgulamaya yardımcı olan bir maddedir. Organları boyamaz; ya eriyerek ya da idrar yoluyla vücuttan atılır. Baryum veya kontrast boyasına karşı alerjik bir reaksiyon geçirdiyseniz doktorunuza bildirmeniz önemlidir.
⇒Metaller röntgen makinesine müdahale edebilir. Prosedürden önce vücudunuzdaki herhangi bir metal takıların çıkarılması istenecektir. Eşyalarınızı saklamak için bir alan olacaktır, ancak mücevherlerinizi evde bırakmak isteyebilirsiniz.
Test Sırasında Ne Olur?
⇒Bu test, bir pelvik muayene sırasında yapacağınız gibi, bir hastane elbisesi giymenizi ve dizleriniz bükülü ve ayaklarınız yayılmış halde sırt üstü uzanmanızı gerektirir. Radyolog vajinanıza bir spekulum yerleştirir. Bu, vajinanın arkasında bulunan serviksin görülebileceği şekilde yapılır. Biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz.
⇒Radyolog daha sonra serviksi temizleyecektir ve rahatsızlığı azaltmak için servikse lokal anestezi enjekte edebilir. Enjeksiyon bir çimdik gibi hissettirebilir. Daha sonra rahim ağzına bir kanül denen alet yerleştirilecek ve spekulum çıkarılacaktır. Radyolog, rahim ve fallop tüplerine akacak olan kanül içinden boya koyacaktır.
⇒Daha sonra röntgen makinesinin altına yerleştirilirsiniz ve radyolog röntgen ışınlarına başlar. Radyoloğun farklı açıları yakalayabilmesi için birkaç kez pozisyon değiştirmeniz istenebilir. Boya, fallop tüplerinden geçerken biraz ağrı ve kramp hissedebilirsiniz. Röntgen görüntüleri alındığında, radyolog kanülü çıkarır. Daha sonra ağrı veya enfeksiyonun önlenmesi için herhangi bir uygun ilaç reçete edilecek ve taburcu olacaksınız.
Test Riskleri
Histerosalpingografi komplikasyonları nadirdir. Olası riskler şunlardır:
- Kontrast boyasına karşı alerjik reaksiyon
- Endometrial (uterus kaplama) veya fallop tüpü enfeksiyonu
- Perforasyon gibi rahim yaralanması
Testten Sonra Ne Olur?
⇒Testten sonra, adet döngüsü sırasında yaşananlara benzer kramplara sahip olmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca vajinal akıntı veya hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Bu süre zarfında enfeksiyondan kaçınmak için tampon yerine ped kullanmalısınız.
⇒Bazı kadınlar testten sonra baş dönmesi ve mide bulantısı geçirir. Bu yan etkiler normaldir ve zamanla kaybolur. Bununla birlikte aşağıdakileri de içeren enfeksiyon belirtileriyle karşılaşırsanız doktorunuza bildirin:
- Ateş
- Şiddetli ağrı ve kramp
- Kötü kokulu vajinal akıntı
- Bayılma
- Ağır vajinal kanama
- Kusma
⇒Testten sonra, radyolog doktorunuza sonuçları gönderir. Doktorunuz sonuçların üzerinizden geçecektir. Sonuçlara bağlı olarak doktorunuz takip muayeneleri yapmak veya daha fazla test yapmak isteyebilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın