• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Histerosalpingografi Nedir?

4 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Histerosalpingografi bir kadının rahmine ve fallop tüplerine (yumurtalıklardan uterusa yumurta taşıyan yapılar) bakan bir röntgen türüdür. Bu tür bir röntgende bir kontrast madde kullanılır. Böylece rahim ve fallop tüpleri, röntgen görüntülerinde açıkça görünür. Kullanılan bu röntgen tipi bir fotoğraftan ziyade bir video görüntüsü oluşturan bir floroskopi olarak adlandırılır.
Radyolog boyayı üreme sisteminizden geçerken izleyebilir. Ardından fallop tüplerinde tıkanıklık ya da rahminizdeki yapısal anormallikleriniz olup olmadığını görebilirler. Histerosalpingografi ayrıca uterosalpingografi olarak da adlandırılabilir.

Test Neden İstenir?

⇒Hamilelikte sorun yaşarsanız veya birden fazla düşüklük gibi hamilelik problemleriniz varsa, doktorunuz bu testi isteyebilir. Histerosalpingografi kısırlık nedenini teşhis etmede yardımcı olabilir.

Kısırlığa şunlar neden olabilir:

  • Konjenital (genetik) veya edinilmiş olabilen rahimde yapısal anormallikler
  • Fallop tüplerinin tıkanması
  • Rahim içinde yara dokusu
  • Rahim fibroidleri
  • Uterin tümörler veya polipler

⇒Tüp ameliyatı geçirdiyseniz, doktorunuz bu ameliyatın başarılı olduğunu kontrol etmek için bir histerosalpingografi isteyebilir. Tüp ligasyonu (fallop tüplerini kapatan bir prosedür) varsa, doktorunuz tüplerinizin düzgün kapatıldığından emin olmak için bu testi isteyebilir. Test ayrıca bir boru ligasyonu tersinin, fallop tüplerini yeniden açama, başarılı olduğunu kontrol edebilir.

Test için Hazırlanma

⇒Bazı kadınlar bu testi ağrılı bulmaktadır, bu nedenle doktorunuz size ağrı kesici ilaç reçete edebilir veya reçetesiz bir ağrı kesici ilaç önerebilir. Bu ilaç planlanan prosedürden bir saat önce alınmalıdır. Prosedür hakkında endişeli iseniz, doktorunuz rahatlamanıza yardımcı olacak bir yatıştırıcı da reçete edebilir. Enfeksiyonu önlemek için testten önce veya sonra almak için bir antibiyotik reçete edebilirler.

⇒Test, adet döneminden sonra birkaç gün ila bir haftaya kadar planlanacaktır. Bu, hamile olmadığınızdan emin olmak için yapılır. Ayrıca enfeksiyon riskinizi azaltmaya yardımcı olur. Hamileyseniz doktorunuza bildirmeniz önemlidir, çünkü bu test fetus için tehlikeli olabilir. Ayrıca eğer pelvik iltihap hastalığınız (PID) veya açıklanamayan vajinal kanamanız varsa bu testi yaptırmamalısınız.

⇒Bu röntgen testi kontrast boya kullanır. Kontrast boya, yutulduğunda veya enjekte edildiğinde, etrafındaki belirli organları veya dokuları vurgulamaya yardımcı olan bir maddedir. Organları boyamaz; ya eriyerek ya da idrar yoluyla vücuttan atılır. Baryum veya kontrast boyasına karşı alerjik bir reaksiyon geçirdiyseniz doktorunuza bildirmeniz önemlidir.

⇒Metaller röntgen makinesine müdahale edebilir. Prosedürden önce vücudunuzdaki herhangi bir metal takıların çıkarılması istenecektir. Eşyalarınızı saklamak için bir alan olacaktır, ancak mücevherlerinizi evde bırakmak isteyebilirsiniz.

Test Sırasında Ne Olur?

⇒Bu test, bir pelvik muayene sırasında yapacağınız gibi, bir hastane elbisesi giymenizi ve dizleriniz bükülü ve ayaklarınız yayılmış halde sırt üstü uzanmanızı gerektirir. Radyolog vajinanıza bir spekulum yerleştirir. Bu, vajinanın arkasında bulunan serviksin görülebileceği şekilde yapılır. Biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz.

⇒Radyolog daha sonra serviksi temizleyecektir ve rahatsızlığı azaltmak için servikse lokal anestezi enjekte edebilir. Enjeksiyon bir çimdik  gibi hissettirebilir. Daha sonra rahim ağzına bir kanül denen alet yerleştirilecek ve spekulum çıkarılacaktır. Radyolog, rahim ve fallop tüplerine akacak olan kanül içinden boya koyacaktır.

⇒Daha sonra röntgen makinesinin altına yerleştirilirsiniz ve radyolog röntgen ışınlarına başlar. Radyoloğun farklı açıları yakalayabilmesi için birkaç kez pozisyon değiştirmeniz istenebilir. Boya, fallop tüplerinden geçerken biraz ağrı ve kramp hissedebilirsiniz. Röntgen görüntüleri alındığında, radyolog kanülü çıkarır. Daha sonra ağrı veya enfeksiyonun önlenmesi için herhangi bir uygun ilaç reçete edilecek ve taburcu olacaksınız.

Test Riskleri

Histerosalpingografi komplikasyonları nadirdir. Olası riskler şunlardır:

  • Kontrast boyasına karşı alerjik reaksiyon
  • Endometrial (uterus kaplama) veya fallop tüpü enfeksiyonu
  • Perforasyon gibi rahim yaralanması

Testten Sonra Ne Olur?

⇒Testten sonra, adet döngüsü sırasında yaşananlara benzer kramplara sahip olmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca vajinal akıntı veya hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Bu süre zarfında enfeksiyondan kaçınmak için tampon yerine ped kullanmalısınız.

⇒Bazı kadınlar testten sonra baş dönmesi ve mide bulantısı geçirir. Bu yan etkiler normaldir ve zamanla kaybolur. Bununla birlikte aşağıdakileri de içeren enfeksiyon belirtileriyle karşılaşırsanız doktorunuza bildirin:

  • Ateş
  • Şiddetli ağrı ve kramp
  • Kötü kokulu vajinal akıntı
  • Bayılma
  • Ağır vajinal kanama
  • Kusma

⇒Testten sonra, radyolog doktorunuza sonuçları gönderir. Doktorunuz sonuçların üzerinizden geçecektir. Sonuçlara bağlı olarak doktorunuz takip muayeneleri yapmak veya daha fazla test yapmak isteyebilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress