• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

HIV Günlük Hayatınızı Değiştirir mi?

7 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Yakın zamanda HIV testinden pozitif sonuç aldıysanız, bu durumun günlük hayatınızı nasıl etkileyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. HIV ilaçları, geçmiş zamanlara kıyasla oldukça gelişmiş durumdadır. Bu durumun günlük hayatınıza etkisini en aza indirgeyebilirsiniz.


Doktorunuza gittiğinizde kafanızdaki sorunları paylaşarak endişelerinizi azaltabilirsiniz. Bu soruları sormanız HIV’le hayatınızı sürdürürken çok daha sağlıklı kalmanıza yardımcı olacaktır.


Tedavi Seçenekleriniz Nelerdir?

*Antiretroviral tedavi, HIV’in ilerleyişini önemli ölçüde yavaşlatır. Aynı zamanda, bağışıklık sistemini destekler ve HIV’in başkalarına bulaşmasını da büyük ölçüde önler. Antiretroviral tedavide ilaçlar genellikle günlük olarak alınır. Bu tedavi, HIV’i yönetmek için kullanılır.

*Nasıl bir yol izleneceğinin seçilmesi ilk adım olacaktır. HIV ilaçları genellikle HIV’le nasıl mücadele ettiklerine göre yedi ilaç sınıfına ayrılır. Sizin için en iyi ilacın hangisi olduğunu doktorunuza danışabilirsiniz.

HIV Tedavisinin Oluşturacağı Riskler Nelerdir?

  • Antiretroviral tedavinin oluşturabileceği riskleri, tedaviye başlamadan önce doktorunuza danışmanız çok iyi olacaktır. Bazı HIV ilaçları, diğer ilaçlarla etkileşime girebilir ve birçok yan etkinin açığa çıkmasına neden olabilir. Bu risklerin birçoğu baş ağrısı ve sersemlik gibi hafif şiddetli olsa da bazen çok daha ciddi ve hayati tehlike oluşturan yan etkiler görülebilir.
  • HIV ilaçlarının takviye olarak kullanılan ilaçlarla da etkileşime girme riski vardır.
  • Doktorunuza kullandığınız ilaçları ve takviyeleri belirtmeniz bu riskleri en aza indirgemek için son derece önemlidir.

HIV İlaçlarını Ne Sıklıkla İçmelisiniz?

*Tedavinin işe yaraması için ilaçlarınızı her gün düzenli olarak, yönergelere uygun şekilde içmeniz gerekir. Tedavi planınıza bağlı kalmanız için yapmanız gerekenleri doktorunuza danışabilirsiniz. Telefonunuzdaki hatırlatıcıları kullanarak ilacı her gün aynı saatte içebilirsiniz.

*İlacın dozunu kaçırmak ya da sadece ara sıra kullanmak ilaca karşı direnci artıracaktır. Bu durum, ilacın etkisini azaltarak durumu kötüleştirir.

Ne Sıklıkla Kontrole Gitmelisiniz?

HIV’i olan kişilerin üç ya da altı ayda bir laboratuvar testlerinin tekrarlanması ve tedavinin işleyişine bakılması için kontrole gitmeleri gerekmektedir. Ancak tedavinin ilk iki yılında doktorunuz daha sık kontrole gitmenizi isteyebilir.

Ne sıklıkla gitmeniz gerektiğini muayeneniz sırasında doktorunuz size söyleyecektir. Gelecek yıllar için tedavi ve kontrol planını doktorunuzla birlikte oluşturabilirsiniz. Günlük olarak HIV ilaçlarınızı iki yıl boyunca aldıktan sonra laboratuvar testlerinin yapılma sıklığı iki yılda bir olacak şekilde azalacaktır.

Beslenme Düzeninizi ve Egzersiz Rutininizi Değiştirmeli misiniz?

İlaçları kullanmaya başladıktan sonra, dengeli bir diyet ve aktif bir hayat tarzı, tedavinizin başarılı olmasına katkıda bulunacaktır. HIV hastalarına yönelik özel bir diyet bulunmamaktadır. Ancak bağışıklık sistemi, enfeksiyonları önlemek için çok çalışacağından bazı HIV hastalarının daha çok kaloriye ihtiyacı olabilir. Diğer yandan,  aşırı kilolu hastaların yeme alışkanlıklarını düzelterek kilo vermeleri gerekmektedir.

Genel anlamda, dengeli bir beslenme düzeninde proteinler, yağlar ve bol sebze, meyve ve karbonhidrat bulunmalıdır.

 

 

Sizin için sağlıklı bir beslenme düzeninin nasıl olacağını bilmiyorsanız diyetisyene gidebilirsiniz.

HIV’i olan bazı kişiler kas kaybı yaşayabilirler. Bunu önlemek için düzenli egzersiz yapabilirsiniz. Yapabileceğiniz egzersiz türleri; aerobik, direnç ve güç antrenmanları ile esneklik çalışmalarıdır.

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tarzdaki egzersizlerin neler olduğunu doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Yetişkinlerin haftada en az iki buçuk saat yürüyüş, dans veya bahçe işleriyle uğraşmak gibi aerobik egzersizleri yapmaları önerilmektedir. Ayrıca, haftada en az iki gün üst üste yapılmamak koşuluyla direnç antrenmanları da yapılmalıdır. Yeni bir egzersizi denemeden önce doktorunuza danışmalı ve bu hareketleri aşırı yapmaktan kaçınmalısınız.

İlişkileriniz Nasıl Değişir?

HIV’den sosyal gruplarınızın içinde bahsetmek zorlayıcı olabileceği gibi duygusal anlamda da yıkıcı olabilir. Fakat bu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizin değişeceği anlamına gelmez. Doktorunuz hastalığınızı yakınlarınızla nasıl paylaşmanız gerektiğine dair önerilerde bulunacaktır. HIV teşhisi konulan kişilerin eski ve şu anki partnerlerini bu durumdan haberdar etmeleri oldukça önemlidir. Ailenizle ve yakın çevrenizle bu durumu paylaşmanız, hastalığınız sırasında onlardan destek almanız açısından gereklidir.

Doktorunuz, hastalığınızı daha kolay kabullenebilmeniz ve bu durumda yaşayabileceğiniz psikolojik sorunları kolay atlatabilmeniz için sizi psikoloğa yönlendirebilir.

HIV’i olan kişiler, HIV taşımayan partnerleriyle sağlıklı bir cinsel hayat sürdürebilirler. Modern HIV tedavileri, virüsün taşınma riskini en aza indirir. HIV taşımayan partner, temas öncesi profilaksi kullanarak HIV riskini çok daha fazla azaltır. Hem kendinizi hem de partnerinizi güvende tutmak için yapabileceklerinizi doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Sağlığınız söz konusu olduğunda her soru yerindedir. Endişelerinizle ilgili doktorunuzla konuşun. Günlük rutininizin ve tedavi planının nasıl olması gerektiğini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress