• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Hızlı İyileşme: Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT)

14 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) Hangi Durumları Tedavi Eder?

Johns Hopkins Medicine, hiperbarik oksijen tedavisi odasına girdiğinizde vücudunuz normalden daha yüksek hava basıncına ve %100 oksijene maruz kaldığını belirtiyor. Bu durum, normal şartlar altında olmayacak şekilde dokulara daha yüksek konsantrasyonda oksijen sağlayarak iyileşme hızını artırır.

Doktorunuz yaraların iyileşmesini hızlandırmak için hiperbarik oksijen tedavisi önerebilir. Vücudunuzun enfeksiyonla mücadele etmesini sağlamak için de bu tedavi verilebilir. Ayrıca, karbon monoksite maruz kalındığı için hasar oluşan dokulara oksijen vermek için de kullanılabilir.

Örneğin, yanıklarınız varsa, kangrenli yaralarınız ya da radyasyon yaralarınız varsa doktorunuz hiperbarik oksijen tedavisini haftada birkaç kez almanızı söyleyebilir.

Doktorunuz şu durumlarda ortaya çıkan vurgun yani basınç hastalığı için de hiperbarik oksijen tedavisi önerebilir:
Dalış
Karbon monoksit solunması
İnme
Travmatik beyin yaralanması

Tedavi Nasıl Uygulanır?

Hiperbarik oksijen tedavisi bir kişilik bir odada uygulanır. Bu odada şeffaf plastik bir tüpün geldiği sedyeye uzanabilir veya oturabilirsiniz. Birçok kişinin içeride oturduğu ya da uzandığı çok kişilik odalar birçok sağlık kuruluşunda bulunur.

Odanın içinde %100 oksijen alacaksınız. Odadaki hava basıncı normalden yüksek olur. Tüm yapmanız gereken oksijeni solurken odada oturmanız ya da uzanmanızdır. Tedavi seansınız bir iki saat sürebilir. Durumunuza bağlı olarak birkaç seansa ihtiyaç duyabilirsiniz.

Tedavinin Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Hiperbarik oksijen tedavisinin riskleri düşüktür. Ancak, bu tedavinin bazı riskleri ve yan etkileri bulunur.

Örneğin, %100 oksijenle doldurulan alanlarda ciddi yangınlar ve patlamalar yaşanabilir. Hiperbarik oksijen odasına kolayca yanacak ve yangın çıkaracak hiçbir şey getirilmemesi istenir.

Kolayca yanabilecek ve yangına neden olabilecek şeyler:
Çakmaklar
Kibritler
Bataryayla çalışan cihazlar
Saç bakım ürünleri
Petrol bazlı ürünler

Odaya getireceğiniz eşyalarla ilgili kafanızda sorular varsa doktorunuza ya da hiperbarik oksijen odası görevlisine danışabilirsiniz.

!Hiperbarik oksijen tedavisi sırasında kulaklarınızda biraz baskı hissedebilirsiniz. Nadiren de olsa merkezi sinir sisteminin aşırı oksijene maruz kalmasına bağlı olarak nöbet gibi daha ciddi belirtiler yaşayabilirsiniz.

!Yaşanabilecek diğer yan etkilerin arasında geçici miyopluk, kulak zarı yırtılması gibi kulak yaralanmaları ve akciğerlerin iflas ettiği zatürre gibi akciğer yaralanmaları da bulunur.

Tedaviden Ne Gibi Sonuçlar Beklemeliyim?

Hiperbarik oksijen tedavisinin etkili olabilmesi için birkaç seans almanız gerekebilir. Bu tedavi, genellikle diğer tedavilerle birlikte uygulanır. Tedavi planınız ve sonuçlarınız yaşadığınız rahatsızlığa bağlı olarak değişecektir. Örneğin, olması gerektiği kadar hızlı iyileşmeyen yaralarınız varsa doktorunuz yara bakımı, bandaj ve antibiyotik kullanımı gibi tedavilerle birlikte hiperbarik oksijen tedavisini önerebilir. Yaranızın tamamen iyileşmesi için 25 – 30 hiperbarik oksijen tedavisi seansına girmeniz gerekebilir.

Nefes almayla ilgili yaralanmalarda genellikle yavaş iyileşen yaralara göre daha az hiperbarik oksijen tedavisi seansına gerek duyulur. Örneğin, karbon monoksite maruz kalındığında bir seans hiperbarik oksijen tedavisi yeterli olur. Ayrıca, vurgun yiyen kişilerde de belirtilerin önemli ölçüde düzelmesi için tek bir seans hiperbarik oksijen tedavisi yeterli olacaktır. Genel olarak sağlık sorunu ne kadar kronik olursa hiperbarik oksijen tedavisinin etkili olmasını sağlamak için daha fazla seans uygulanması gerekir.

Size uygun tedavi planını ve hastalığınızın ilerleyişine dair daha detaylı bilgiler edinmek için doktorunuzla görüşün. Hiperbarik oksijen tedavisi için kaç seansa ihtiyacınız olduğunu doktorunuz söyleyecektir. Doktorunuz, ihtiyacınız olduğu takdirde başka tedaviler de verebilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress