
Hızlı ve Derin Nefes Almaya Neden Olan 8 Durum
Bu nedenlerin pek çoğu acil bakım gerektiren rahatsızlıklar olarak düşünülür ve bunları yaşadığınızda acil servise gitmeniz gerekebilir.
1) Sepsis (Kan Zehirlenmesi)
Sepsis yani kan zehirlenmesi, bağışıklık sisteminin kendi vücudunuza saldırmasına neden olduğu ciddi bir enfeksiyondur. Bu saldırının sonucunda septik şoka girebilir ve ölebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için tıklayın.
2) Diyabetik Ketoasidoz
Diyabetik ketoasidoz, tip 1 diyabetin sonucunda oluşan ciddi bir komplikasyondur. Bazen tip 2 diyabeti olanlarda da görülebilir. Daha fazla bilgi almak için tıklayın.
3) Respiratuar Alkaloz
Respiratuar alkaloz, karbon dioksit seviyesi çok aşağıya düştüğünde yaşanır. Bu durum, kanın pH’nın yükselmesine ve alkalin olmasına neden olur.
4) Panik Rahatsızlığı
Panik rahatsızlığı, panik atak korkusu yaşadığınızda oluşur. Bir neden olmadığı hâlde kendinizi ani ve bunaltıcı bir korku içinde yaşıyorsanız panik atak geçiriyor olabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için tıklayın.
5) Sıcaklık
Sıcaklıkla ilgili sorunlar, aşırı sıcak havaya veya güneşe maruz kalmaktan dolayı görülebilir. Sıcaklıktan kaynaklanan acil durumların sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması olmak üzere üç aşaması bulunmaktadır. Daha fazla bilgi almak için tıklayın.
6) Pulmoner Embolizm
Pulmoner embolizm, akciğerlerde kan pıhtısı olduğunda görülür. Bu rahatsızlık, akciğerlere ve diğer organlara zarar vererek kandaki oksijen seviyesinin azalmasına neden olabilir.
7) Zatürre
Zatürre; bakterilerin, mantarların ya da virüslerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Genel belirtileri arasında ise göğüs ağrısı, ateş, öksürük ve nefes almada güçlük çekme bulunur. Bebeklerde zatürre hakkında bilgi almak için tıklayın.
8) Kistik Fibroz
Kistik fibroz, solunum ve sindirim sistemlerine ciddi hasar veren bir rahatsızlıktır.
Tüm bu nedenler, nefes almada güçlükler yaşanmasına yol açabilir.
Bu yazıda anlatılanlar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis koymak için kullanılamaz. Sağlığınızla ilgili sizi endişelendiren durumlarda lütfen doktorunuza danışınız. Daha fazla bilgi almak için tıklayın.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın