• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Horlama İçin Bitkisel Yağlar Kullanılabilir mi? Rahat Uyumanıza Yardımcı Olacak 13 Bitkisel Yağ

21 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Bitkisel Yağlar Horlamayı Azaltır mı?

Gerçek bitkisel yağlar, bitkinin ezilmesiyle ya da özütlenmesiyle doğal bir şekilde elde edilir. Bitkisel yağlar genellikle ağaç kabuklarından, köklerden, çiçeklerden, yapraklardan ve otlardan elde edilir.

Aromaterapide, bitkisel yağlar solunabilir ya da doğrudan cilde uygulanabilir. Aromaterapi, bitkisel yağları genellikle fiziksel sağlığı, akıl sağlığını ve ruh sağlığını düzeltmek ve geliştirmek için kullanılır.

Klinik denemelerde, bitkisel yağların kanser hastası kişilerde bulantıyı ve anksiyeteyi azalttığı saptanmıştır. Yapılan diğer çalışmalarsa, bitkisel yağların bölgesel olarak uygulandığında antibakteriyel özellik gösterdiğini ortaya koymuştur.
Yetişkinlerin yaklaşık %45’i ara sıra horlar ve %25’iyse düzenli olarak horlarlar. Horlama, sıkıntı vermenin ötesinde bir durum olabilir. Horlama, uykusuzluğa ve eşinizle birlikte uyuyamama sorunlarına neden olabilir. Ayrıca ciddi bir durum olan uyku apnesinin de göstergesidir.

Bitkisel yağların horlama için kullanılmasıyla ilgili veriler oldukça kısıtlıdır. Boğaz spreyi olarak kullanılan bir bitkisel yağın üreticilerinin yaptığı klinik deneme, bu bitkisel yağın kullanımının bazı kişilerde horlamayı azalttığını ortaya koymuştur. Ancak, bu yağların horlamayı nasıl ve neden azalttığı anlaşılamamıştır.

Horlamayı Engellemek için Kullanılabilecek Bitkisel Yağlar

Uyku kalitesini artırmak için çok sayıda bitkisel yağ kullanılabilir.

1 Kekik

Aromaterapi alanında çalışan uzmanlara göre, kekik yağını ayağınıza kullanmak geceleri horlamayı azaltıyor.

2 Nane

Nane yağının temizleyici etkisi, sinüsleri temizlemeye yardımcı olarak nefes almayı kolaylaştırıyor. Horlamanız sinüsleriniz dolduğunda daha da kötüleşiyorsa nane yağını solumak horlamanızı azaltacaktır.

3 Okaliptüs

Yapılan araştırmalar, okaliptüs yağının solunum sistemindeki mukusun dağılıp sinüslere ve boğazın arkasına yayılmasını sağladığını ortaya koymuştur.

Astım ve bronşit hastaları da okaliptüs yağını kullanarak rahatlama sağlayabilirler.

4 Sedir Ağacı

Sedir ağacının ağaçsı kokusu anksiyeteyi azaltır ve kasların rahatlamasını sağlar. Sedir ağacı yağı, sizi uyumanızı sağlayacak bir rahatlama durumuna da sokacaktır.

5 Limon

Limon yağının taze kokusunun horlamaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Limon yağı, anksiyeteyi azaltır ve sizin daha iyi hissetmenizi sağlar.

6 Karanfil

Karanfil, sağlık alanında birçok kullanım alanı olan bir bitkidir.

Karanfil yağı, göğüsteki balgamın gevşemesi için kullanılır. Karanfil yağı, balgamın yumuşayarak siz uyurken boğazının altına doğru hareket etmesini kolaylaştırır.

7 Çam Ağacı

Çam ağacının iğnelerinden elde edilen yağ, antimikrobik ve antioksidan özelliklere sahiptir.

Aromaterapi uzmanları bu yağı gerilen kasları ve ağrıyan eklemleri tedavi etmek için kullanırlar. Masaj terapisi, uyuyamama hastalığını tedavi etmek için çok etkilidir.

8 Rezene

Rezenenin iltihaplanmayı önleyici özelliği vardır. Burunlarında ve boğazlarında iltihap olduğu için horlayan kişiler hava akışını sağlayabilmek için rezene yağı kullanabilirler.

9 Adaçayı

Adaçayı yağı, eskiden beri tıbbi amaçlarla kullanılan bir yağdır. Adaçayı yağı, grip gibi solunum yolları enfeksiyonlarına karşı kullanıldığında çok etkilidir. Dolaşımın da gelişmesine katkı sağlar.

10 İdris Otu

Alkol tüketmek, horlamanın en yaygın nedenlerinden biridir. İdris otunun arındırıcı özellikleri daha sık idrara çıkmanıza ve daha çok terlemenize neden olarak vücudunuzdaki toksinleri atmanıza yardımcı olur.

11 Lavanta

Lavanta yağı, uyuyamama hastalığının tedavisinde en sık kullanılan bitkisel yağlardandır. Lavanta yağı rahatlamayı sağladığı gibi uyuma hormonu olan melatonin hormonunun salınımını da tetikler.

Lavanta yağının kullanılması horlama sorunu yaşayan kişilerin eşleri için de faydalı olacaktır.

12 Güveyotu

Güveyotunun balgam söktürücü özelliği, gece nefes almanıza engel olan mukusun yumuşamasını sağlayarak horlamanıza engel olur.

13 Kediotu

Kediotunun güçlü sakinleştirici etkisi vardır ve bu yüzden genellikle uykuya yardımcı olarak kullanılır.

Kediotu yağı, sizin ve eşinizin uyku kalitesini artırmaya yardımcı olacaktır.

Horlama için Bitkisel Boğaz Spreyi

2004 yılında yapılan denemelerde, bitkisel boğaz spreyinin horlama üzerinde olumlu etkisi olduğu gözlenmiştir. Bu boğaz spreyi birçok bitkisel yağın karışımından oluşmaktadır.

Bu bitkisel yağlar:

  • Nane yağı
  • Limon yağı
  • Karanfil yağı
  • Çam iğnesi yağı
  • Adaçayı yağı
  • Okaliptüs yağı
  • Kekik yağı
  • Lavanta yağı
  • Rezene yağı

Uyku Apnesi için Bitkisel Yağlar

Uyku apnesi, nefes almanın uyku sırasında sürekli olarak durduğu ve devam ettiği çok ciddi bir hastalıktır. Bu nöbetler genellikle çok hızlı olarak gerçekleşir. Bu yüzden onları fark etmeyebilirsiniz fakat uyku apnesi olduğunda saatte 30 kez bu durum yaşanır.

En yaygın görülen uyku apnesi türü tıkayıcı uyku apnesidir. Tıkayıcı uyku apnesi, genellikle boğazınızdaki kaslar çok fazla gevşediğinde ortaya çıkar. Bu durum olduğunda, soluk borularınız daralır ve iyi nefes alamazsınız.

Daha az görülen bir diğer uyku apnesi türüyse santral uyku apnesidir. Santral uyku apnesinde beyniniz, soluk almanızı sağlayan kasların sinyallerini algılamaz.

Uyku apnesinin yaygın görülen belirtileri:

  • Yüksek sesli horlama
  • Uyurken nefes alış verişinin sık sık durması
  • Nefes darlığı yaşayarak aniden uyanma
  • Gece uykusundan uyandığınızda aşırı uykusuzluk yaşanması
  • Uyanık kalmada güçlük çekme
Uyku apnesine soluk borunuzdaki fiziksel bir engel neden olabileceği gibi bu sorun nörolojik de olabilir. Bitkisel yağların bu rahatsızlığı çözmesi pek mümkün olmasa da sigarayı bırakmak ya da kilo vermek gibi hayat tarzınızda yapacağınız değişiklikler büyük bir fark yaratacaktır. Sigarayı bırakmak sizin için çok zorlayıcı olabilir. Sigarayı bırakmak istiyorsanız doktora giderek bir plan oluşturabilirsiniz.

Horlamayı Tedavi Etmek için Bitkisel Yağların Kullanımı

Bitkisel yağları çok farklı şekillerde kullanabilirsiniz:

  • Bulunduğunuz ortama yağın yayılmasına izin vererek soluyabilirsiniz.
  • Sıcak suyla dolu bir küvete yağı koyarak banyo yapabilirsiniz.
  • Bir bardak suya birkaç damla yağ ekleyip 30 – 60 saniye boyunca gargara yapabilirsiniz.
  • Bitkisel yağı, uçucu olmayan Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağıyla karıştırarak cildinize masaj yapabilirsiniz.
  • Birkaç damla seyreltilmiş yağı ayaklarınızın altına sürebilirsiniz.

Önlemler

Bitkisel yağların her zaman uçucu olmayan yağlarla seyreltilmesi gerekmektedir. Genel olarak 30 mililitre bitkisel yağa 5 – 6 damla tatlı badem, Hindistan cevizi veya başka bir yağ katabilirsiniz.
Bitkisel yağları kullanmadan önce her zaman etiketlerini okuyun ve yönergelere göre kullanın. Bitkisel yağları gözlerinizden uzak tutun. Bazı bitkisel yağlar zehirlidir. Bu yağları asla solumayın.

Doktora Ne Zaman Görünmelisiniz?

Sizde veya eşinizde uyku apnesi olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzdan randevu almalısınız. Uyku apnesi yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve diyabet riskini artıran ciddi bir hastalıktır.

Horlamanız çok şiddetlendiyse ve günlük hayatınızda sorun oluşturuyorsa doktora gitmelisiniz. Böylece doktorunuz bu soruna neden olan şeyi saptamak için testler uygulayabilir.

Bu testler:

1 Röntgen

Röntgenle doktorunuz soluk borularınızı kontrol edebilir.

2 Hastanede Uyku Çalışması

Bu uyku çalışmasında size ekipmanlar bağlanırken uyumanız izlenir. Bu çalışmaya polisomnografi de denir.

3 Evde Uyku Çalışması

Uyku çalışmasını evde de yapmanız mümkündür. Doktorunuz size gerekli ekipmanları vererek uyurken oksijen seviyelerinizin ve diğer hayati fonksiyonlarınızın durumunu kaydedip inceleyebilir.

Horlama son derece ciddi bir sorun olup hem sizi hem de sizinle birlikte uyuyan partnerinizi iyi bir gece uykusundan alıkoyabilir. Bitkisel yağlar belirtilerinizin azalmasını sağlayarak uykunuzun kalitesini artırabilir.

Sürekli devam eden bir uyku sorununuz ya da horlamanız varsa doktora başvurun. Doktorunuz bu durumu tedavi etmek için önerilerde bulunacaktır.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress