• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Hpv Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

1 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Hpv Virüsü Belirtileri

Hpv virüsü çoğu zaman herhangi bir belirtiye yol açmaz, kendiliğinden iyileşir. Ancak iyileşmezse siğillere veya (bazı nadir görülen türleri) kansere neden olabilir.

Siğiller: Hpv virüsünün sık karşılaşılan türleri, tehlikeli hastalıklara yol açmaz. Hpv 6 ve Hpv 11 olan bu virüsler elde, ayakta ve genital bölgede siğillere yol açabilir. Bu siğillerin bazı özellikleri şu şekildedir:

  • Kalem ucu kadar bir şişlik halinde olabilir, bu şişlikler birden fazla olabilir
  • Sayıları ve büyüklükleri değişkendir.
  • Düz veya karnabahar şeklinde olabilir.
  • Beyaz veya ten renginde olabilir.
  • Kadınlarda en çok görüldüğü yer vulva (vajina dudakları) civarıdır. Ancak anüste, vajina derininde veya rahim ağzında da ortaya çıkabilir.
  • Erkeklerde penis üzerinde, erbezi torbasında veya anüs civarında ortaya çıkabilir.
  • Hem erkeklerde hem de kadınlarda nadiren de olsa kasıklarda ortaya çıkabilir.
  • Hpv virüsü aynı zamanda elde, parmaklarda, dirsekte, ayak parmaklarında ve ayak tabanında siğillere yol açabilir. Bu siğillerin sert, kabarık olan bir kısmı nasır ile karıştırılabilmektedir.

Cilt Lekeleri: Hpv virüsü bebeklerde, çocuklarda veya gençlerde cilt lekelerine (yassı siğillere) yol açabilmektedir. Cildin daha koyu görünmesine yol açan bu durum yüzde, boyunda veya gerilen cilt bölgelerinde ortaya çıkabilmektedir.

Kanser: Hpv 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58 türleri ise kansere yol açabilen tehlikeli türlerdir. Bu virüsler aşağıdaki kanser türlerine yol açabilir:

  • Rahim ağzı
  • Vulva
  • Vajina
  • Penis
  • Anüs
  • Orofarenks (boğazın arkasındaki boşluk)

Bu kanser türleri ortaya çıkarlarsa, Hpv virüsünden bağımsız olarak kendilerine ait hastalık belirtilerine yol açacaklardır.

HPV Türleri

Düşük derece kanser  riskli grup: Tip 6 , 11, 42, 43, 44

Orta derece kanser riskli grup: Tip 31, 33, 35, 51, 52

Yüksek derece kanser riskli grup: Tip 16, 18, 45, 56

1.Kutanöz tip HPV’ler, Kutanöz HPV türleri
(HPV türleri -1,2,4) Anogenital bölge dışında siğil oluşumuna sebep olan HPV’ler bu grupta yeralır.
2.Epidermodysplasia Verruciformis (EV) tipler
(HPV türleri -5,8,20,22) Bu gruptaki HPV’ler, filogenetik ağaçta kutanöz tiplerle aynı grup altında bulunurlar ve EV’li bireylerde veya immunosüresyonlu bireylerde nongenital cilt lezyonları oluştururlar. EV’li hastaların yaklaşık 1/3’ünde görülen, çoğunlukla güneşe maruz kalan bölgelerdeki HPV enfeksiyonu ile ilişkili olduğu belirlenen bazı siğiller cilt kanseri gelişimine sebep olabilir. EV siğillerinin kansere dönüşenlerinin çoğu HPV türleri -5 ve 8 ile ilişkilidir. Bu yüzden, bu iki tip de yüksek riskli tipler olarak tanımlanmaktadır .
3.Mukozal tip HPV türleri
Mukozal HPV’ler 40’tan fazla tipi içerir ve genital bölgeyi enfekte etmek suretiyle genital/nongenital mukozayı etkilerler. Bu grup HPV’ler anogenital sistemi (vulva, vagina, serviks, anal kanal ve penis) ve solunum-sindirim kanalıyla birlikte oral kaviteyi de etkiler. Genital mukozal tipler asemptomatik enfeksiyonlardan genital siğillere, malignansiye sebep olan kalıcı enfeksiyonlara kadar geniş bir aralıkta klinik sonuçlar doğurur . Mukozal tip HPV’ler anogenital karsinoma sebep olabilecek intraepitel neoplazi ile ilişkili olup olmamasına göre düşük riskli, olası yüksek riskli ve yüksek riskli tipler olmak üzere üç alt grupta incelenir .

HPV Virüsü Nasıl Bulaşır

HPV siğili cilt teması ile bulaşır. Virüs sahibi olan biriyle yapılan vajinal, anal ya da oral seks ile bulaşabilmektedir. Enfekte olan kişinin penis, skrotum, vajina ya da dış genital bölgesi ile cinsellik dışı temas sonucunda da bulaşabilir. Bu virüs oldukça yaygındır, öyle ki tüm erkekler ve kadınlar hayatlarının bir noktasında bu virüsü taşımışlardır. HPV virüsü bulaşmış bir kişi hiçbir semptom göstermiyor da olabilir ve enfekte olduktan yıllar sonra bu semptomlar ortaya çıkar. HPV virüsü nasıl bulaşır sorusunun cevabı sadece cinsel yol değildir. Tuvaletlerden, ortak kullanılan iç çamaşırlarından havlulardan, hamam ve saunalardan da bulaşabilir.

Hpv Virüsü Neden Olur?

1.Cinsel İlişki
Hpv virüsü ten teması ile bulaşır. Vücut sıvılarından (kan, tükürük, seminal veya vajinal sıvılar vb.) bulaşmaz. Oral, vajinal veya anal cinsel ilişki yolu ile bulaşabilir.
2.Nemli Ve Kalabalık Ortamlar
Başka bir bireydeki Hpv virüsünden kaynaklanan bir siğile dokunmanın, Hpv virüsünün bulaşmasına neden olma ihtimali çok düşüktür. Ancak soyunma odaları, kirli havuzlar gibi nemli ve kalabalık ortamlar Hpv virüsünün bulaşmasına yol açabilir. Özellikle ciltte yara vb. bir açıklık varsa.
3.Doğum
Annede Hpv virüsü varsa, doğum esnasında bebeğe bulaşabilir. Nadiren karşılaşılan bu durum, yenidoğanda genital hastalıklara veya solunum yolu iltihaplarına yol açabilir.
4.Risk Faktörleri
Genel siğiller çocuklarda, genital siğiller yetişkinlerde daha sık görülür. Yassı siğiller ise en çok ergenlerde ve genç erişkinlerde görülür. Hpv virüsünün bulaşma riski aşağıdaki kişilerde daha yüksektir: Birden fazla cinsel partneri olanlarda, Cinsel partneri, birden fazla cinsel partner edinmiş olanlarda, Bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilerde, Cildinde tahriş olmuş bölgeler olan kişilerde

Hpv Virüsü Tedavisi

Hpv virüsünü kısa sürede yok edecek bir tedavi henüz geliştirilmemiştir. Birçok vaka herhangi bir tedavi görmese bile zamanla kendiliğinden iyileşir. Ancak iyileşen vakalarda Hpv virüsü pasif kalarak diğer kişilere bulaşmaya devam edebilir.

Hpv virüsü için bir dermatoloji uzmanına görünebilirsiniz.

1.Krem Tedavileri
Hpv virüsünün yol açtığı siğillerin tedavisi için reçetesiz satılan salisilik asit içerikli kremler önerilebilir. Aşağıdaki kremler veya kimyasallar da önerilebilir: Podofilin, İmiquimod (Aldara, Zyclara), Podofiloks (Condylox), Trikloroasetik asit
2.Basit Cerrahi Müdahaleler
Krem tedavilerinin yetersiz kaldığı veya uygulanamadığı vakalarda Hpv virüsünün yol açtığı siğillerden kurtulmak için aşağıdaki basit cerrahi müdahaleler önerilebilir:

Kriyoterapi: Anormal cilt bölgelerini yok etmek için sıvı nitrojenin kullanıldığı yöntemdir. Siğil bu yöntemle dondurularak düşürüldüğünde ciltte yara izi kalmaz.

Elektrokoterizasyon: Elektrik akımı kullanılarak siğilin yakılması yöntemidir.

Lazer Tedavisi: Bu yöntem kullanılarak siğil kesilip alınabilir. Genellikle kriyoterapi veya elektrokoterizasyon işlemlerinin uygulanamadığı vakalarda tercih edilir.

İnterferon şırıngaları: Yan etkilerinin şiddetli olabilmesi nedeni ile nadiren uygulanan bir tedavidir.

Cerrahi Müdahale: Siğil, anüs derini gibi diğer müdahalelere izin vermeyen bölgelerde ortaya çıkmışsa, açık ameliyatlar gerekli olabilir.

Sizin için en uygun olan yöntemi belirlemek için doktorunuzla fikir alışverişinde bulununuz. Bazı vakalarda tedavi için birden fazla seans veya müdahale yöntemi gerekli olabilir.

3.Hpv Virüsü Aşısı
Kadınlar üzerinde etkili olan Hpv virüsü aşıları geliştirilmiştir. İki farklı firmaya ait olan Gardasil ve Cervarix aşıları, FDA onaylı olduğu gibi, Türk Jinekoloji Onkoloji Derneği tarafından da onaylanmıştır. Ancak bu aşılar, 4 tür Hpv virüsüne karşı bağışıklık sağlamaktadır.

4.Hpv Virüsüne Yakalanma Riskini Azaltın
Vakaların tamamına yakını cinsel yolla bulaşmaktadır. Dolayısıyla partner sayısı arttıkça riskin yükseleceği akılda tutulmalıdır. Tek eşlilik en düşük riski sağlar.Düzenli ve uygun şekilde prezervatif kullanmak Hpv virüsünün bulaşma riskini önemli oranda azaltır. Ancak sıfıra indirmeyeceği akılda tutulmalıdır.
5.Elma Sirkesi
Hpv virüsü nedeniyle ortaya çıkan siğiller için elma sirkesi çok iyi bir çözümdür. Bununla ilgili makalemiz için lütfen tıklayınız: Hpv virüsü elma sirkesi tedavisi
İşlerimi yapma şeklimizin değiştiğini görmek için en az bir nesil daha geçecek. HPV aşısı hakkında halen bulamadığımız birçok cevap var. Bağışıklık sistemlerinin sonsuza kadar dayanacağını sanıyorlar ama boğmacada ne olduğunu biliyoruz. Birkaç yıl önce ben de boğmaca hastalığına yakalandım.
Dina R. Moody
Dina R. Moody
Profesör Doktor

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress