• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

İdrarda Kan Nedenleri

20 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

⇒En kısa zamanda bir doktor randevusu almalısınız. Hematüriyi göz ardı etmek, kanser ve böbrek hastalığı gibi çok ciddi durumların kötüleşmesine yol açabilir. Doktorunuz hematürinin nedenini belirlemek için idrarınızı ve görüntü testi testlerini analiz edebilir. Daha sonra bu sebebi tedavi edebilirler.

Hematüri Türleri Nelerdir?

1.Brüt Hematüri

⇒İdrarınızda yeterince kan varsa, idrarınızın pembe veya kırmızı ya da görünür miktarda kanla çıkar ise bu “brüt hematüri”ye sahipsiniz demektir.

2.Mikroskobik Hematüri

⇒Miktarı çok küçük olduğu için kanı göremediğinizde, “mikroskobik hematüri” vardır. Sadece kanı tespit eden veya mikroskop altında idrar örneğine bakan bir laboratuar testi mikroskobik hematüriyi doğrulayabilir.

Hematüri Nedenleri

⇒Hematüri için birçok olası sebep vardır. Bazı durumlarda, kan farklı bir kaynaktan olabilir. Kadınlarda vajinadan, erkeklerde boşalmadan veya erkeklerde veya kadınlarda bağırsak hareketinden geldiği zaman idrarda kan görünebilir. Kan gerçekten idrarınızda ise, birkaç potansiyel sebep vardır.

1.Enfeksiyon
Enfeksiyon hematürinin en yaygın nedenlerinden biridir. Enfeksiyon idrar yolunuzda, mesanenizde veya böbreklerde olabilir. Enfeksiyon, bakteri idrarı vücuttan mesaneden dışarı çıkaran tüp olan idrar yoluna çıktığı zaman oluşur.

Enfeksiyon mesaneye ve hatta böbreklere gidebilir. Sıklıkla ağrıya ve sık sık idrara çıkma ihtiyacına neden olur. Brüt veya mikroskopik hematüri olabilir.

2.Taşlar
İdrardaki kanın diğer bir yaygın nedeni de mesanede veya böbrekte taş varlığıdır. Bunlar idrarınızdaki minerallerden oluşan kristallerdir. Böbreklerin veya mesanenin içinde gelişebilir. Büyük taşlar, genellikle hematüri ve belirgin ağrı ile sonuçlanan bir tıkanıklığa neden olabilir.

3.Büyümüş Prostat
Orta yaşlı ve daha yaşlı olan erkeklerde, oldukça yaygın bir hematüri nedeni genişlemiş bir prostattır. Bu bez mesanenin hemen altında ve üretra yakınlarındadır. Prostat büyüdükçe, orta yaşta erkeklerde olduğu gibi, idrar yolunu sıkıştırır. Bu idrara çıkma ile ilgili sorunlara neden olur ve mesanenin tamamen boşalmasını önleyebilir. Bu idrarda, kanlı idrar yolu enfeksiyonu ile sonuçlanabilir.

4.Böbrek Hastalığı
İdrarda kan görmenin daha az yaygın bir nedeni böbrek hastalığıdır. Hastalıklı veya iltihaplı böbrek hematüriye neden olabilir. Bu hastalık kendi başına veya diyabet gibi başka bir hastalığın parçası olarak ortaya çıkabilir.

6-10 yaş arası çocuklarda, böbrek bozukluğu sonrası streptokokkal glomerülonefrit hematüriye neden olabilir. Bu bozukluk, tedavi edilmemiş bir streptokok enfeksiyonundan bir ila iki hafta sonra gelişebilir. Bir zamanlar yaygındı, bugün ise nadir; çünkü antibiyotikler streptokok enfeksiyonlarını hızlı bir şekilde tedavi edebilmektedir.

5.Kanser
Mesane, böbrek veya prostat kanseri idrarda kana neden olabilir. Bu, ileri kanser vakalarında sıklıkla görülen bir semptomdur. Bir problemin daha erken belirtileri olmayabilir.

6.İlaçlar
Bazı ilaçlar hematüriye neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Penisilin
  • Aspirin
  • Heparin ve varfarin gibi kan incelticiler

Bazı kanser türlerini tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan siklofosfamid

7.Daha Az Yaygın Nedenler
Çok yaygın olmayan hematürinin birkaç başka nedeni vardır. Orak hücreli anemi, Alport sendromu ve hemofili gibi nadir görülen kan hastalıkları idrarda kan oluşmasına neden olabilir. Yorucu egzersiz veya böbreklere bir darbe de idrarda kan görünmesine neden olabilir.

Hematüri’nin Nedeni Nasıl Teşhis Edilir?

⇒Doktorunuzu hematüri için ziyaret ediyorsanız, cevaplamanız gereken birçok soru vardır. Doktorunuz kan miktarı hakkında ve idrar sırasında ne zaman gördüğünüzü soracaktır. Ne kadar sık ​​idrara çıktığınızı, yaşadığınız herhangi bir ağrıyı, kan pıhtılarını görüp görmediğinizi ve hangi ilaçları kullandığınızı bilmek isteyeceklerdir.

⇒Doktorunuz size bir fizik muayene yapacak ve test için idrarınızın bir örneğini alacaktır. İdrarınızın analizi eğer varsa kanın ve sebebi enfeksiyon ise bakteri varlığını onaylayabilir. Doktorunuz, vücudunuzun bir görüntüsünü oluşturmak için radyasyon içeren bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme testleri isteyebilir.

⇒Doktorunuzun yapmak isteyebileceği bir başka olası test ise sistoskopi olabilir. Bu, idrar yolunuzuz ve mesanenizi görmek için ucunda kamera bulunan küçük bir tüp kullanmayı içerir. Fotoğraf makinesi ile doktorunuz hematürinizin sebebini belirlemek için mesanenizin iç kısmını ve idrar yolunu inceleyebilir.

Ne Zaman Tıbbi Müdahale Aramalıyım?

⇒İdrardaki kan nedenlerinden bazıları çok ciddidir. İlk gördüğünüzde tıbbi yardım almalısınız. İdrarınızdaki çok az miktarda kanı bile görmezden gelmemelisiniz. İdrarınızda kan görmüyorsanız; ancak sık, zor veya ağrılı idrara çıkma, karın ağrısı veya böbrek ağrısı yaşarsanız doktorunuzu ziyaret edin. Bunlar mikroskobik hematüri göstergesi olabilir.

⇒İdrar yapamıyorsanız, idrar yaparken kan pıhtıları görüyorsanız veya aşağıdakilerden bir veya daha fazlası varsa acil yardım isteyin:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Ateş
  • Titreme
  • Yanınızda, sırtınızda veya karnınızda ağrı

Hematüri ile İlişkili Komplikasyonlar Nelerdir?

⇒İdrarda kan nedenlerinin çoğu çok ciddidir. Bu belirtiyi görmezden gelmek korkunç sonuçlara yol açabilir. Semptom kansere bağlıysa göz ardı etmek tümörlerin artık tedavi edilemeyecekleri bir noktaya ilerlemesine yol açabilir. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar sonuç olarak böbrek yetmezliğine yol açabilir.

⇒Hematürinin nedeni genişlemiş bir prostat ise tedavi, semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Görmezden gelmek sık sık idrara çıkmaya, şiddetli ağrıya ve hatta kansere ihtiyaç duymadan rahatsızlığa neden olabilir.

⇒Taşların olduğu zaman hematuriyi görmezden gelmek çok acı verebilir. Reçeteli ilaçlar ve tedaviler taşları geçmenize yardımcı olabilir. Bu tedaviler taşları daha küçük parçalara ayırarak çalışır.

Hematüriyi Nasıl Önleyebilirim?

Hematürinin önlenmesi, altta yatan nedenlerin önlenmesi anlamına gelir:

  • Enfeksiyonları önlemek için her gün bol bol su için, cinsel ilişkiden hemen sonra idrar yapın ve iyi hijyen uygulayın.
  • Taşları önlemek için bol su ve aşırı tuz ve ıspanak ve ravent gibi bazı yiyeceklerden uzak durun.
  • Mesane kanserini önlemek için sigara içmekten kaçının, kimyasallara maruz kalmayı sınırlayın ve bol su için.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress