
Nitrat ve Nitrit Nedir?
⇒Hem nitrat hem de nitrit nitrojenin formlarıdır. Aralarındaki fark ise kimyasal yapılarıdır. Nitratta 3 oksijen atomu bulunurken nitritte iki oksijen atomu vardır.
⇒Her iki madde de doğal olarak kereviz ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunurlar. Ancak aynı zamanda pastırma gibi yiyeceklere de koruyucu olarak eklenirler.
⇒İdrarda nitrat bulunması normaldir ve zararsızdır. Ancak idrarınızda nitrit varsa bunun anlamı enfeksiyon olabilir.
İdrarda Nitrite Sebep Olanlar
⇒İdrarda nitrit bulunması büyük olasılıkla vücudunuzda bakteriyel enfeksiyon olduğunu gösterir. Buna idrar yolu enfeksiyonu (UTI) adı verilir.
⇒UTI idrar yolunun herhangi bir noktasında oluşabilir, mesane, idrar borusu ve böbrekler. Zararlı bakteriyel idrar yoluna ulaşır ve hızla çoğalmaya başlar. Bazı bakterilerde nitratı nitrite çeviren enzimler bulunur. Bu nedenle idrarda nitrit bulunması idrar yolu enfeksiyonu anlamına gelmektedir.
⇒İdrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri:
- İdrar sırasında yanma
- Çok miktarda idrar yapıldıktan sonra tekrar idrara çıkma isteği
- Acil idrar yapma isteği
- İdrarda kan
- Bulanık idrar
- İdrarın ağır kokulu olması
⇒Bazı kişiler idrar yolu enfeksiyonunun etkilerini anında hissetmezler. Eğer hamile iseniz, UTI şüpheniz olmasa bile doktorunuz önlem olarak doğum öncesinde pek çok noktada idrarınızın kontrol edilmesini isteyecektir.
⇒Hamilelik sırasında UTI yaygın ve tehlikelidir. Yüksek kan basıncı ve erken doğuma neden olabilir. Ayrıca hamilelik sırasındaki UTI büyük olasılıkla böbreklere sıçrayacaktır.
İdrardaki Nitrit Nasıl Tespit Edilir
⇒İdrarda bulunan nitrit, idrar tahlili ile tespit edilir. İdrar tahlili yapılmasının çeşitli nedenleri:
- UTI belirtilerinin olması
- Rutin checkup sırasında
- İdrarınızda kan ya da diğer sorunların olması
- Hamilelik kontrolünde
- Hastaneye yatırıldığınızda
- Böbrek sorunları aranırken
- Doktorunuz şeker hastalığından şüphelenirse
⇒İdrar testi öncesi doktorunuzu kullandığınız ilaçlar, vitaminler ya da takviyeler hakkında bilgilendirin.
- Kolay alınmış idrar tahlili
⇒Kolay alınan idrar örneği vermeniz istenecektir. Bunun için idrarı vermeden önce herhangi bir bakterinin bulaşmaması için cinsel bölgenizi temizlemeniz istenecektir. İdrarınızı yapmaya başladığınızda ilk önce bir miktar idrarın tuvalete akmasına izin verin. Daha sonra istenilen idrar miktarını verilen kaba akıtın. Kabın iç kısmına dokunmaktan kaçının.
- İdrar örneği analizi
- İlk olarak doktorunuz görsel olarak idrarda bulanıklık, kırmızı ya da kahverengi bir görünüş olup olmadığına bakacaktır.
- İkinci olarak kimyasal bir çubuğu idrara batırarak pH düzeyi, protein, akyuvar ve nitrit olup olmadığını kontrol edecektir. Kimyasal çubuk testi örnek alındıktan hemen sonra yapılır.
- Eğer kimyasal çubuk anormal sonuçlar verirse idrar detaylı inceleme için laboratuvara gönderilir.
Test Sonuçlarının Anlamı
⇒Nitrit testinin pozitif çıkmasına nitrituria adı verilir. Eğer nitriturianız varsa doktorunuz idrar örneğini kültür testi için laboratuvara götürecektir. Kültür testi ile doktorunuz bakterinin kesin türünü öğrenecektir.
⇒Kültür testinin tamamlanması yaklaşık olarak 2-3 gün sürecektir. Bazen bakterinin türüne ağlı olarak daha uzun sürebilir. Ortalama olarak sonuçlarınızın 3 günde çıkmasını bekleyebilirsiniz.
⇒Aklınızda bulundurmanız gereken şey bütün bakterilerin nitratı nitrite çeviremeyeceğidir. Yani nitrit için negatif sonuç alınsa bile UTI bulunabilir.
İdrarda Bulunan Nitrit Karmaşıklığa Yol Açar Mı?
İdrarda Bulunan Nitrit Nasıl Tedavi Edilir
Doktora Ne Zaman Gidilmeli
⇒Eğer idrar testinin nitrit için pozitif çıkarsa detaylı inceleme için doktorunuzla konuşmalısınız.
Acil medikal yardım gerektiren belirtiler:
- Bel ya da yan tarafınızda ağrı
- Ateş
- Bulantı
- Kusma
- Üşüme
⇒Eğer yukarıdaki belirtileri ya da UTI belirtilerini hissederseniz doktorunuzdan randevu alın.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın