
İkinci Trimesterda Yiyebilecekleriniz
Sağlıklı bir diyet şu bileşenlerden oluşur:
- Karbonhidratlar
- Yağlar
- Proteinler
- Vitaminler
- Mineraller
- Bolca su
⇒Her öğün en az 4 farklı besin grubunu içermelidir.
⇒İkinci trimesterda kalsiyum, magnezyum ve D vitamini açısından zengin yiyeceklerin yenmesi önemlidir. Bu besinler, bebeğinizin güçlü kemikleri ve dişleri olmasını sağlar. Bebeğin beyninin gelişmesi için çok önemli olan, içeriğinde Omega-3 yağ asidi bulunan yiyeceklerin yenmesi de faydalıdır. Bu besinleri içeren yiyecekler:
- Avokado
- Brokoli
- Yeşil fasulye
- Lahana
- Havuç
- Yoğurt
- Peynir
- Kuru meyve
- Konserve sardalya
- Fıstık ezmesi
- Ayçiçeği çekirdeği
- Balkabağı çekirdeği
⇒Yemeklerinizi evde pişirmeniz, dengeli ve sağlıklı bir diyete uymanız konusunda size yardımcı olacaktır. Her akşam yemek hazırlamak zor veya zaman kaybı gibi görünse de her hafta bir kez ya da iki kez büyük porsiyonlar pişirip daha sonrası için dondurmayı düşünebilirsiniz.
⇒Taze yiyecekler her zaman tercih edilecek seçenekler olmalıdır ancak marketten satın alabileceğiniz ve sağlıklı sayılabilecek donmuş yiyecekler de bulunmaktadır. Yağ ve sodyum oranı düşük yiyecekler almak için ürün etiketlerini okuduğunuzdan emin olun. Donmuş sebzeler, faydalanabileceğiniz bir başka seçenektir ve sağlıklı, hızlı bir yemek yemek istediğinizde size oldukça vakit kazandıracaktır.
İkinci Trimester Sırasında Yenilmemesi Gereken Yiyecekler
⇒Hamileyken uzak durmanız gereken çiğ et, yumurta ve balık gibi bazı yiyecekler bulunmaktadır. Özellikle kılıç balığı, köpek balığı ve kral uskumru gibi büyük balıklardan uzak durmalısınız. Bu balıkların içeriğinde yüksek oranda civa bulunur ve bu element bebeğinize zarar verebilir. Diğer deniz ürünlerini de haftada ortalama iki öğün, toplam 350 gram alacak şekilde sınırlandırmalısınız. Yenilebilecek deniz ürünleri arasında civanın daha az bulunduğu deniz ürünleri vardır. Bu deniz ürünleri:
- Karides
- Somon
- Kedi balığı
- Konserve ton balığı
⇒Hamileliğiniz sırasında tüketmekten kaçınmanız gereken diğer yiyecekler arasında pastörize edilmemiş süt ve pastörize edilmemiş süt ürünleri bulunmaktadır. Bu yiyecekler:
- Krem peynir
- Feta peyniri
- Küflü peynir
- Quesco fresco (Meksika peyniri)
⇒Bu peynir türlerinde enfeksiyona neden olabilecek bakteriler bulunabilir.
⇒Hamileyken kahve ve kafein içeren diğer içeceklerin içilmesinde sorun yoktur ancak bir gün içerisinde bir ya da iki fincandan fazla içilmemelidir. Aspartam ve sukraloz gibi tatlandırıcıları aşırıya kaçmadığınız sürece kullanmanızda sorun yoktur.
Diyetinizi Değerlendirin
Artık hamileliğinizin yarısına geldiğinize göre diyetinizi tekrar değerlendirmeniz önemlidir. Şunlara dikkat ettiğinizden emin olun:
- Gün içinde en az 60 gram ya da 2 porsiyon protein alın.
- Gün içinde 9 ya da daha fazla porsiyon tam tahıl tüketin.
- Gün içinde 7 ya da daha fazla porsiyon meyve ve sebze tüketin.
- Gün içinde 4 ya da daha fazla porsiyon süt ürünü tüketin.
- Temel yağları barındıran yiyecekler tüketin.
- Yağlı, şekerli ve çok fazla sodyum içeren yiyecekleri diyetinizden çıkarın.
- Hamilelikte kullanmanız gereken vitaminlerinizi her gün alın.
Doktorunuz yaşınıza ve hamilelik öncesindeki kilonuza göre size özel bir beslenme planı oluşturabilir.
Aş Erme ve Tiksinme
⇒Hamile kadınların çoğu özel yiyecekleri aş erebilirler. Kadınların hamilelikte neden aş erdiği anlaşılamasa da doktorlar ve araştırmacılar bu durumun oluşmasında hormonların rol oynadığını düşünmektedirler.
Hamile kadınlar şunları aş erebilir:
- Çikolata
- Baharatlı yiyecekler
- Meyveler
- Patates püresi ya da mısır gevreği gibi kişiyi rahatlatacak yiyecekler
Canınızın çektiği şeyler sağlıklıysa bu aş ermelere teslim olmakta sorun yoktur.
⇒Bazı durumlarda ise hamile kadınlar bazı yiyeceklerden tiksinebilirler. Bunun anlamı, kişinin o yiyeceği asla yemek istememesidir. Bu durum, bebeğin gelişmesi ve büyümesi için gerekli olan süt ürünleri ve sebzelere karşı geliştiğinde sorunlara yol açabilir. İkinci trimester sırasında yemeniz gereken yiyeceklere karşı tiksinme oluştuysa doktorunuzla konuşun. Doktorunuz bu yiyeceğin yerine geçebilecek başka yiyecekler önerebilir ya da diyetinizde oluşacak besin açığını gidermek için takviye önerebilir.
İkinci Trimester Sırasında Kilo Alımı
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın