• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

İnsan Vücudunda Kaç Hücre Vardır?

10 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

İnsan Vücudunda Kaç Farklı Hücre Türü Vardır?

İnsan vücudunda yaklaşık 200 farklı hücre türü vardır.

Bu hücrelere birkaç örnek verelim:

  • Eritrositler (alyuvarlar)
  • Cilt hücreleri
  • Nöronlar (sinir hücreleri)
  • Yağ hücreleri

İnsanlar çok hücreli karmaşık organizmalardır. Vücudun içindeki hücreler özelleşmişlerdir. Bunun anlamı, her bir hücrenin eşsiz ve özel bir görevi olmasıdır. Bu yüzden, 200 farklı hücre türünün yapısı, şekli, boyutu ve işlevi farklıdır. Ayrıca bu hücreler farklı organeller içerirler.

Örneğin:

  • Beyindeki hücreler, daha uzun bir şekle sahip olabilirler. Böylece, sinyalleri daha etkin bir şekilde iletirler.
  • Kalpteki hücreler daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduklarından daha çok mitokondrileri vardır.
  • Solunum sistemindeki hücreler oksijeni alıp karbon dioksiti atmaktan sorumludur.

Tüm hücreler bir arada çalışarak insan vücudunun etkin bir şekilde işlemesini sağlarlar.

İnsan Vücudunda Kaç Hücre Vardır?

Yakın zamanda yapılan çalışmalara göre, ortalama bir insanda yaklaşık olarak 30 trilyon insan hücresi bulunmaktadır. Bu elbette yaklaşık bir değerdir. İnsan hücrelerini saymak alışılmadık şekilde karışıktır. İnsan vücudunun hacmine bakılarak hücrelerin boyutunu ve ağırlığını hesaplayarak bulmak kadar kolay bir şey değildir.

İnsan vücudundaki 200 farklı hücre türünün her birinin ağırlığı ve boyutu farklıdır. Vücutta, bazı hücreler daha yoğunken bazı hücrelerse yayılmış durumdadır.

Hücreler sürekli olarak ölürler ve yenileri üretilir. Hücrelerin tam sayısı kişiden kişiye, yaşa, kiloya, boya, sağlık durumuna ve çevresel faktörlere göre değişir.

Bu yüzden, yapılabilecek en iyi şey ortalama bir değer bulmaktır. 20 – 30 yaş arasında, 70 kilo ve 170 santimetre boyu olan kişilerden faydalanılarak bu araştırma yapılmıştır.

Çalışmada, araştırmacılar her bir hücre türünün üzerinden giderek her türün sayısını saptamak için meşakkatli bir yöntem kullanmışlardır. En güncel bilgileri kullanarak vücuttaki her organın yoğunluğu ve hacmiyle ilgili detaylı bir liste oluşturulmuştur. Farklı hücre türlerini saptadıktan sonra hepsini topladılar ve 30 trilyon olarak buldular.

İnsan Vücudunda Bakteriyel Kaç Hücre Vardır?

Bakteriyel hücrelerin, insan hücrelerinin 10 katı olduğunu duymuş olabilirsiniz. Bu oran, ilk olarak 1970’li yıllarda Amerikalı mikrobiyologların bağırsaklarda bakteri sayısını bulmak için yaptıkları varsayımlarda belirtilmiştir. Daha sonra bu varsayımın yanlış olduğu kanıtlanmıştır.

Bulunan yeni veriler, insan vücudunda bakteriyel hücre sayısının 38 trilyon olduğunu gösteriyor. Vücudunuzda bakteriyel hücreler daha fazla olsa da bu fark eskiden düşünüldüğü kadar çok değildir.

İnsan Vücudunda Kaç Kan Hücresi Vardır?

Üç tür kan hücresi vardır: Alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositler. Alyuvarlar, insan vücudunda %80 oranıyla en çok bulunan hücrelerdir.

Yetişkin bir insanın vücudunda ortalama 25 trilyon kadar alyuvar bulunur. Kadınlarda, erkeklere göre alyuvar sayısı daha azdır. Yüksek rakımlarda yaşayan insanların alyuvar sayısı genellikle daha fazla olur.

Son zamanlarda yapılan hesaplamalara göre, insan vücudunda yaklaşık 145 milyon trombosit ve 45 milyon akyuvar bulunmaktadır.

İnsan Beyninde Kaç Hücre Vardır?

Yapılan yeni bir araştırmaya göre insan beyninde 86 milyar sinir hücresiyle birlikte toplamda kabaca 171 milyar hücre bulunmaktadır. Nöronlar, beyne sinyallerin iletilmesini sağlar. Beyinde,nöronların dışında nöronları destekleyen 85 milyon kadar gliyal hücreler bulunmaktadır.

İnsan Vücudu Günde Kaç Hücre Üretir?

Günde toplam kaç hücre üretildiğini hesaplamak oldukça zordur. 200 hücre türünün yaşam süreleri değişiklik gösterir. Bu yüzden, hücreler eşit oranla üretilmezler.

Alyuvarlar, vücutta en çok bulunan hücre türü olduğu için ilk olarak alyuvarları incelemek mantıklı olacaktır. Alyuvar hücreleri yaklaşık 120 gün yaşarlar ve dolaşımdan dalaktaki histiyositlerleve karaciğerle atılırlar. Bu sırada, özelleşmiş kök hücreleri ölü alyuvarların yerine aynı oranda alyuvar üretirler.

Her saniye vücutta ortalama 2 – 3 milyon alyuvar üretilir. Yani günlük 173 – 259 milyar arasında alyuvar üretimi gerçekleşir.

İnsan Vücudunda Günde Kaç Hücre Ölür?

Hepsi olmasa da çoğu hücre en sonunda ölür ve yerine yenisinin gelmesi gerekir. Neyse ki, sağlıklı bir insan vücudu ölen ve üretilen hücre oranı arasında denge kurma yetisine sahiptir.

Örneğin, bir gün içinde vücutta 173 – 259 milyar arasında alyuvar hücresi üretilir. Yani kabaca bu sayıda alyuvar hücresi de ölür.

İnsan vücudunda bir gün içinde ne kadar hücrenin öldüğünü hesaplamak zordur. Hücreler hayat döngüleri söz konusu olduğunda birbirleriyle aynı değillerdir. Akyuvarlar 13 gün boyunca yaşarken, alyuvarlar 120 güne kadar yaşarlar. Karaciğer hücreleriyse 18 aya kadar yaşar. Beyindeki hücrelerse insanın hayatı boyunca canlı kalabilirler.

Eskisinden daha iyi yöntemler kullanılarak insan vücudunda ortalama 30 trilyon hücre olduğu bulunmuştur. Bu hücreler arasında en büyük sayı alyuvarlara aittir.

Elbette insan vücudunda sadece bu hücreler yoktur. Yapılan yeni çalışmalarla, insan vücudunda ortalama 38 trilyon bakteri hücresi olduğu da bulunmuştur. Böylece insan vücudunda toplamda 68 trilyon hücre bulunduğu belirlenmiştir.

Bu sayı, insan vücudunda bulunan hücrelerin net sayısı olmasa da ona yakın bir sayıdır. Zamanla, bilim insanları daha kesin değeler bulacaklardır.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress