• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

İnsomnia Hakkında Mitler ve Gerçekler

1 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

1)  Bir Kadeh Uyumanıza Yardım Eder – MİT

İnsomnia (uykuya dalmada veya uyku halinde kalmada yaşanılan kronik rahatsızlık) sizi iyi bir gece uykusu almada çaresiz bırakabilir. Yatmadan önce bir kadeh içkiyle rahatlamayı mı düşünüyorsunuz? Yeniden düşünün. Bu mit hala geçerliliğini sürdürüyor, çünkü alkol uykuya dalmanıza gerçekten yardım ediyor. Ama alkol vücudunuz içinde gezindikçe, rahatsızlık verici, dinlendirmeyen bir uykuya ya da erken uyanmanıza sebep olur.

2)  İnsomnia Kesinlikle Psikolojiktir – MİT

Psikolojik etkenlerin insomnia’ya sebep olabileceği doğrudur. Aslına bakarsanız, stres uyuyamama probleminin başlıca nedenidir. Ama stres insomnia’nın tek tetikleyicisi değil. Birçok şey insomnia’ya sebep olabilir: hastalık, ilaçların yan etkileri, kronik acı, huzursuz ayak sendromu veya uyku apnesi.

3)  Egzersiz Uyumanıza Yardım Eder – DOĞRU

Düzenli egzersiz daha iyi bir uykuya geçmeniz için yararlı olabilir – çok geç saatlerde yapmadığınız takdirde. Ağır egzersizler sizi daha uyanık yapabilir. Ayrıca vücut sıcaklığınızı yükseltir ve 6 saate kadar vücudunuz sıcak kalabilir. Yatma zamanınıza yakın spor yapmaktan kaçının. Yatmadan 2-3 saat önce egzersiz yapmayı bırakın.

4)  Ekran Sizi Uykuya Geçmenize Yardım Eder – MİT

Yatmadan önce bilgisayarda bir şeyler okumak ya da televizyon seyretmek çekici gelebilir ama aslında ikisi de sizi uyarabilir. Işık ve ses beyinde salgılanan melatonin hormonu seviyesi düşürebilir. Birçok araştırma melatoninin uykuya dalma süresini kısalttığını ortaya koyuyor. Uykuya dalmak için biraz sese mi ihtiyacınız var. Radyoda rahatlatıcı bir müzik dinlemeyi deneyin.

5)  Uyku Hapları Risksizdir – MİT

Bugünün uyku haplarının eskiye göre daha güvenli ve daha efektif oldukları doğru. Ama bütün ilaçlar potansiyel riskler taşır, özellikle bağımlılık yaratma eğilimi bu konuda başı çeker. Uyku hapları kullanmadan önce doktorunuzla kesinlikle konuşun. Bazı uyku hapları insomnia semptomlarını geçici olarak dindirebilir ama insomnia’yı tedavi etmezler. Altta yatan sağlık sorunlarını çözme ve uyku ortamını düzeltmeye çalışma insomnia’ya karşı en iyi yaklaşım olacaktır.

6)  Kayıp Uykuyu Telafi Edebilirsiniz – MİT

Kaybettiğiniz uykuyu tamamen yakalayabilmeniz mümkün değildir. Bir hafta boyunca sadece 2 veya 3 gün uyumak doğal vücut saatinizi bozabilir. Bu aksama bir dahaki sefere uykuya dalmanızı güçleştirebilir. Kayıp uykuyu yakalamanın tek yolu düzenli bir uyku düzenine dönüş yapmaktır.

7)  Şekerleme İnsomnia’nın Etkilerini Dengeler – MİT

Şekerlemelerin yardımcılığı genellikle değişkendir. Bazı insanlar için 10-20 dakikalık bir şekerleme canlandırmaya yeter. Ama insomnia’dan muzdarip birçok insan için geç bir öğle uykusu beynin uykuya geçişini zorlaştırır.

8)  Uykuya Daha Az İhtiyaç Duymayı Öğreneceksin – MİT

Bu mite inanmak ciddi problemleri de beraberinde getirir. Herkes belli bir uyku ihtiyacıyla doğmuştur. Birçok yetişkin en az 7 saat uykuya ihtiyaç duyar. Daha az uykuyla yaşamayı öğrenebilirsiniz ama vücudunuzu daha az uykuya ihtiyaç duyması eğitemezsiniz. Eğer yeterince uyumazsanız, dikkatinizi vermede ve hatırlamada sorunlar çekebilirsiniz. Kronik olarak yorgun olmak iş performansını düşürebilir, kazalara davetiye çıkarabilir.

9)  Uyuyamıyorsanız Yataktan Kalkın – DOĞRU

Yatakta yarım saatten daha fazladır dönüp, duruyor musunuz? Kalkıp rahatlatıcı bir müzik dinlemek ya da kitap okumak mantıklı bir hareket olur. Sessiz bir aktivite sizi rahatlatıp, uykulu hissettirecektir. Yatakta kalmak sizi sinirlendirebilir ve uykunuzu iyice açabilir. Uzun vadede, yatağı uyanıklıkla ilişkilendirebilirsiniz, dinlenmeyle değil.

10)  Kendinizi Uyumak İçin Eğitebilirsiniz – DOĞRU

Dinlendirici hareketler ve davranışlar sayesinde vücudunuz ile uyku arasındaki bağlantıyı güçlendirebilirsiniz. Anahtar olan şey ise, tabi ki, devamlılık ve tutarlılık. Yatmadan önce bir saat boyunca okuyun ya da ılık bir duş alın. Belki meditasyon yapmak veya düş kurmak uykuya dalmanıza yardım eder. Size en iyi uyan şeyi bulun ve bu ritüelleri yatmaya hazırlanmanın düzenli bir parçası yapın.

11)  Uyku Problemleri Kendiliğinden Geçer – MİT

İnsomnia’ya neden olan şeyi bulana kadar (stres, ilaçlar, hastalık veya başka bir sorun) kendiliğinden geçmesini ummayın. Uyku konusunda problem çekiyorsanız ya da bir gece uykusundan sonra sürekli yorgun hissediyorsanız, bir uyku bozukluğuna sahip olabilirsiniz. Doktora gitmenin vakti gelmiştir.

Etiketler: Uykusuzluk Hakkında Mitler ve Gerçekler

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress