
İntihar Düşünceleriyle Başa Çıkmanın Yolları
1 İntiharla İlgili Ölüme Neden Olabilecek Yöntemlere Erişiminizi Kısıtlayın
2 Antidepresan İlaçları Yönergelerine Göre Kullanın
3 Uyuşturucudan ve Alkolden Uzak Durun
4 Umutlu Olun
5 Biriyle Konuşun
6 Uyarıcı İşaretlere Dikkat Edin
İntihar Riski
Kişinin hayatını sonlandırmak için tek bir nedeni yoktur. Ancak bazı etkenler intihar riskini artırmaktadır. Bazı kişiler akıl hastalığı yaşadıklarında intihara daha çok meyilli olurlar. İntihar edenlerin %90’ının öldükleri zaman diliminde akıl hastalığı yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Depresyon, en başta gelen risk faktörüdür ama bipolar bozukluk ve şizofreni gibi diğer akıl hastalıkları intihara neden olabilir. Akıl hastalıklarının yanı sıra pek çok risk faktörü de intihara neden olabilir.
İntihar Risk Faktörleri
İntihar Riski Yüksek Olan Kişiler
İntiharın Muhtemel Nedenleri
Araştırmacılar kişilerde intihar düşüncelerinin neden oluştuğunu tam olarak bilmemektedirler. Genetiklerin bu duruma etkisi olduğu düşünülmektedir. İntihar düşünceleri, aile geçmişinde intihar olan kişilerde daha yüksek oranda görülmektedir. Ancak çalışmalar henüz bu genetik bağlantıyı kanıtlamamıştır.
Genetiğin yanı sıra, hayatta karşılaşılan zorluklar bazı kişilerin intihar düşüncelerine sahip olmasına neden olabilir. Boşanma, sevilen birinin vefat etmesi ya da maddi sıkıntılar depresyon nöbetlerine neden olabilir. Bu durum, insanların olumsuz düşüncelerden ve hislerden kurtulması için bir çıkış yolu tasarlamalarına neden olabilir.
Sevilen Kişilerin İntihar Üzerindeki Etkisi
İntihar, kurbanın hayatındaki herkesin üzerinde etkilidir. Bu etki, yıllar sonra bile hissedilebilir. Kişinin yakınları yardımcı olmak için ne yapabileceklerini düşündüğünden suçluluk ve öfke yaygın görülen duygulardır. Bu hisler, intihar eden kişinin yakınlarını hayatlarının sonuna kadar rahatsız eder.
Şu anda yalnız olsanız bile geçtiğiniz bu zorlu dönem sırasında sizi destekleyecek pek çok kişi olduğunu bilin. Yakın bir arkadaşınız, aileden biri ya da doktorunuz da olsa güvenebileceğiniz biriyle konuşun. Bu kişi, sizi sabırla dinlemeye hevesli olmalı ve sizi kabul etmeli. Tanıdığınız biriyle sorunlarınızı konuşmak istemiyorsanız danışmanlık alabilirsiniz.
İntihar Düşünceleri için Yardım Alın
Doktorunuzla durumunuzu konuştuğunuzda karşınızda, ilk amacı size yardım etmek olan şefkatli birini bulursunuz. Doktorunuz size sağlık geçmişinizi, aile geçmişinizi ve kişisel geçmişinizi soracaktır. İntihar düşünceleriniz, bu düşüncelerin ne sıklıkla yaşandığı da doktorunuzun soracağı sorular arasındadır. Bu sorulara vereceğiniz cevaplar, intihar hislerinin muhtemel nedeninin belirlenmesinde yardımcı olacaktır.
Doktorunuz, intihar düşüncelerine akıl hastalığının neden olduğunu düşünüyorsa bazı testler yapabilir. Bu testlerin sonuçları durumun kesin nedeninin belirlenmesinde ve en iyi tedaviye karar verilmesinde yardımcı olacaktır.
İntihar düşünceleri, sağlık sorunlarıyla açıklanamıyorsa doktorunuz danışmanlık almanız için sizi terapiste yönlendirebilir. Terapistle düzenli olarak görüşmek hislerinizi açık bir şekilde ifade etmenize ve yaşadığınız sorunları tartışmanıza yardımcı olur. Ailenin ve arkadaşların aksine terapist profesyoneldir ve size intihar düşünceleriyle baş etmek için etkili stratejiler öğretir. Bir danışmanla konuşmanın güvenli bir yanı da vardır. Danıştığınız kişiyi tanımadığınız için başkalarını üzmekten korkmadan hisleriniz hakkında dürüst olabilirsiniz.
İntiharı Önleme
Birinin intihar edeceğini veya kendine ya da bir başkasına zarar vereceğini düşünüyorsanız: |
---|
112 acil servisi arayın. |
Yardım gelene kadar kişinin yanında kalın. |
Kişinin kendine zarar verebileceği her türlü silahı, bıçağı, ilacı ve diğer eşyaları uzaklaştırın. |
Dinleyin ama yargılamayın, tartışmayın, tehdit etmeyin ya da bağırmayın. |
Soru:
Cevap:
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın