
IQ Testinin Tarihçesi
IQ Test Türleri
⇒Goddard’ın tartışmalı Binet testlerinden beri, psikologlar çok sayıda başka test geliştirmeye çalıştılar. Çoğu ilkokul çağındaki çocuklar içindir, ancak bazıları yetişkinler için kullanılabilir.
En yaygın IQ testleri şunlardır:
- Stanford-Binet Zeka Ölçeği
- Evrensel Sözel Olmayan Zeka
- Diferansiyel Yetenek Ölçekleri
- Peabody Bireysel Başarı Testi
- Wechsler Bireysel Başarı Testi
- Wechsler Yetişkin Zeka Ölçeği
- Woodcock Johnson III Bilişsel Engellerin Testleri
IQ Testinin Sonuçları
⇒Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsani Gelişme Enstitüsü’ne göre zihinsel engelli çocukların %85’i IQ puanlarını 55 ile 70 arasında almaktadır. 100 puan ortalama olarak kabul edilmektedir.
Yüksek puanlar
Düşük Puanlar
⇒Bir IQ testi, entelektüel sorunları teşhis etmenin ilk adımı olabilir. Çocuğunuzun özellikle düşük bir skoru varsa, doktoru da şunları testleri isteyebilir:
- uyarlanabilir beceri taraması
- kan testleri
- beyin ultrason
- tam zihinsel sağlık taraması
⇒Prenatal taramalar bebekler doğmadan önce potansiyel zihinsel engelleri tespit etmeye yardımcı olabilir. Bu özellikle 35 yaş ve üstü olan veya hamilelik sırasında uyuşturucu veya alkol kullanan anneler için geçerlidir. Potansiyel sorunlar hemen tespit edilirse, çocuk doktorunuz erken çocukluk döneminde IQ testi takibi yapabilir.
IQ Testi Nasıl Yapılır?
⇒IQ puanları bulmacanın sadece bir parçasıdır. Bu testler hala birçok aile için erişilemez kalır. Bütün devlet okulları bunları kullanmaz. Bazı aileler testi yapabilecek bir doktor veya psikologa erişemeyebilir. Bu, can alıcı test için kaçırılmış fırsatlara yol açabilir; özellikle bi çocuğun tedavisinin hayati olduğu erken döneminde.
⇒Çevrimiçi IQ testleri mevcuttur, ancak tıbbi teşhis için bunlara güvenmemelisiniz. Bir zihinsel sakatlıktan şüphe duyuyorsanız, doktorunuzun test yapmayı önermesini beklemeyin. Erken test için seçeneklerinizi arayın.
Sonuç Nedir?
⇒IQ testi, birisinin zekasını ölçmenin sadece bir yoludur. Bir zihinsel engelli teşhis ederken, doktorunuz ek testlere ve gözlemlere güvenir. IQ testlerinin kesinlikle görmezden gelinmemesi gerekir, ancak bunları zekanın tek ölçüsü olarak kullanmamak önemlidir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın