• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

İskelet Displazisi (Cücelik) Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

4 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

İskelet Displazisi (Cücelik) Nedir?

♦♦İskelet displazisi, cücelik için kullanılan tıbbi terimdir. İskelet displazisi, çocukların kemik ve eklem büyümeleriyle ilgili yüzlerce sorunu kapsayan bir ifadedir. İskelet displasizi genellikle iskeletin hangi kısmının etkilendiğine göre sınıflandırılır.

♦♦Çocuğunuz iskelet displazisiyle doğduysa, bacaklarında, kollarında, gövdelerinde ve kafataslarındaki kemiklerin boyutlarında ve şekillerinde anormallikler bulunur. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin kolları ve bacakları vücudun geri kalanına göre normal oranda değildir.

♦♦İskelet displazisi genetik bir durumdur ve belirli genlerde mutasyon oluşmasından kaynaklanır. İskelet displazinin her bir türü oldukça nadirdir. Bütün olarak bakıldığında iskelet displazisi her 5000 doğumda bir görülür.

İskelet Displazisinin Belirtileri

♦♦İskelet displazisinin belirtileri, çocukta bulunan rahatsızlığa göre değişir. Kollar, bacaklar, gövde veya kafatası genellikle anormal şekilde gelişir. Görülen diğer belirtiler:

  • Kısa parmaklar
  • Ayak ve el parmaklarında fazlalıklar
  • Uzuvlarda eksiklik
  • Kaburgalarda eksiklik
  • Kırık kemikler
  • Eklemlerde acı
  • Skolyoz
  • Gelişme sırasında yaşanan gecikmeler
  • Gerizekâlılık

İskelet Displazisinin Nedenleri

♦♦İskelet displazisi, kalıtsal bir hastalıktır. Pek çok farklı genetik mutasyon bu duruma neden olabilir. Bu mutasyonlar, çocuğun kemik gelişiminin normal olmasını engeller. İskelet displazisi aileden geldiği için aile geçmişinizde böyle birisini tanımasanız bile çok eskiden yaşamış birinde bu hastalık varsa çocuğunuza da bu gen geçebilir.

♦♦İskelet displazisine neden olan gen kusurunu saptamak çok zordur. En yaygın görülen iskelet displazisi, akondroplazi yani bodurluktur. Bu duruma çocukta bulunan FGFR3 geni neden olmaktadır. Çoğu zaman, akondroplazi hastalığıyla doğan çocukların aileleri normal uzunluktadırlar.

İskelet displazisine neden olan diğer durumlar:

  • Tanatoforik displazi (Uzuvların kısa olmasına ve akciğerlerin gelişmemesine neden olur.)
  • Hipokondroplazi (Kolların, bacakların, ellerin ve ayakların kısa olmasına neden olur.)
  • Kampomelik displazi (Uzun kemiklerin eğilmesine neden olur.)
  • Cam kemik hastalığı (Kemiklerin çok kolay kırılmasına neden olur.)
  • Akonrojenez (Uzuvların ve vücudun küçük kalmasına neden olur.)

İskelet Displazisinin Teşhis Edilmesi

♦♦Çocuğunuzda iskelet displazisi varsa kısa bir yapıda doğabilir. Bazense çocuk normal yapıda doğup zamanla belirtiler gösterir. Bu hastalık, çocuğun kafası vücudun geri kalan kısmına göre daha çok büyüyorsa anlaşılabilir.

♦♦İskelet displazisini teşhis etmek için doktor ilk olarak fiziksel muayene yapacaktır. Çocuğunuzun boyu, kilosu ve baş çevresi ölçülür. Çocuğun vücut oranlarına bakılır. Aile geçmişinde iskelet displazisinin varlığı araştırılır.

♦♦Doktorunuz röntgen, manyetik rezonans (MR) gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanabilir. Bazı vakalarda, iskelet displazisi çocuk doğmadan önce de saptanabilir. Doktorunuz hamilelik sırasında rutin olarak bebeği ultrasonla kontrol edecektir. Muayene sırasında çocuğun kemik gelişiminde anormallikler varsa saptanır. Böyle bir durum oluştuğunda, teşhis konulabilmesi için daha detaylı ultrason görüntüleri alınabilir. Displazinin türünün tam olarak belirlenebilmesi, çocuk doğmadan önce zordur.

♦♦Doktorunuz, çocuğunuzda ne tür bir iskelet displazisinin olduğunu anlamak için genetik ve moleküler analiz yapmak isteyebilir. Böylece, bu duruma neden olan gen kusuru anlaşılabilir.

İskelet Displazisinin Tedavisi

Doktorunuz, tedavi planı oluşturabilmek için başka uzmanlarla birlikte çalışabilir. Nörocerrahlar, nörologlar, ortopedistler, göz hastalıkları uzmanları, endokrinologlar, radyologlar, genetik uzmanları, fizik tedavi uzmanları, meşguliyet terapisi uzmanları gibi birçok uzman bir araya gelebilir.

Doktorunuz, çocuğunuzun büyüme hızını artırmak için büyüme hormonu verebilir. Bu tür tedaviler, her gün iğne yapılmasını gerektirir. Böylece çocuğunuzun boyu uzayabilir. Ancak tedaviyle bile çocuğunuzun boyu ortalamanın altında kalacaktır.

Doktorunuz ameliyat da önerebilir. Örneğin, çocuğunuzun kemikleri, omuriliği ve beyni sıkıştırıyorsa nörocerrahın bazı kemikleri alması gerekebilir. Ameliyatla çocuklarda uzuvların ve kemiklerin uzatılması da sağlanabilir. Ancak bu tür ameliyatlar pek çok komplikasyona neden olabilirler. Ameliyat sonrasında daha başka pek çok müdahale gereklidir. İyileşme süresi oldukça uzundur.

Doktorunuz rehabilitasyon tedavileriyle yaşanan belirtilerin rahatlatılmasını sağlamak isteyebilir. Bu tedaviler, çocuğun bağımsız bir birey olmasını sağlar ve hayat kalitesini artırır.

İskelet Displazisinin İlerleyişi

Hastalığın ilerleyişi çocukta görülen displazinin türüne bağlıdır. Bu kusurla doğan bebeklerin %50’si doğumdan sonra veya doğum anında ölürler. Bazı çocuklar, bu durumla çocukluk dönemine kadar yaşarken bazıları yetişkinliğe kadar yaşar. Ancak bu hastalığı olmasına rağmen düzgün bir hayat süren pek çok kişi bulunmaktadır. Çocuğunuzun durumuyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek ve bir tedavi planı oluşturmak için doktorunuza başvurun.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress